Taivuttaako Duplantis ylivoimaiseen mestaruuteen? - Lauantai-illan kruunaavat viestifinaalit


Lauantaina illalla Budapestissa kilpaillaan kuuden lajin finaalit.
Etusuora: 26.08.2023 08:28Yleisurheilu
Taivuttaako Duplantis ylivoimaiseen mestaruuteen? - Lauantai-illan kruunaavat viestifinaalit
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Veikkaus
Armand Duplantis
MM-kisat lauantai, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Miesten seiväshypyn finaali kello 20.25


Vielä alkukesästä MM-finaalista pedattiin Armand Duplantisin ja KC Lightfootin kohtaamista. Yhdysvaltalaisen Lightfootin matka kohti Budapestia tyssäsi Yhdysvaltojen mestaruuskisoihin, kun paikka kisakoneeseen ei auennut. Näin ollen Duplantisin odotetaan olevan kisassa täysin suvereeni. Tällä kaudella ruotsalainen on taivuttanut ulkoradoilla 612, kun hallissa syntyi ME-lukemat 622.

Duplantis on kuitenkin myös ihminen ja tästä todisteena Monacon Timanttiliigan nelossija vaisulla tuloksella 572. Kyseinen kilpailu oli miehen viimeinen ennen Budapestia, mikä herätti kysymyksiä miehen kunnosta ennen karsintaa, joka sujui kuitenkin hyvin. Monacossa Duplantisia vaivasivat krampit, joten kestävätkö paikat Budapestin kuumuudessa?

Yhdysvaltojen Chris Nielsen on hypännyt tällä kaudella pariinkin kertaan 592. Nielsen on myös noussut podiumille kolmissa edellisissä arvokisoissa. Kunto on ajoitettu tälläkin kertaa hyvin, sillä hän voitti viimeisimmän Timanttiliigakisan Monacossa.

Ernest John Obiene hyppäsi kesäkuun alussa kovat lukemat 600, mutta tämän jälkeen tulostaso on vakiintunut 570-580 -tasolle. Australian Kurtis Marschall oli vakuuttava karsinnassa. Mies on hypännyt tällä ulkoratakaudella kahdesti 590 päälle – ennätys 595 syntyi Ranskassa heinäkuussa.

Piotr Lisek on kahminut kottikärryllisen arvokisamitaleja urallaan ja myös tänä vuonna puolalainen näyttää ajoittaneen kuntonsa mainiosti, kun kauden paras 587 syntyi pari viikkoa sitten.


Katso kohteet ja kertoimet

Naisten kuulantyönnön finaali kello 21.25


Kuulafinaalin suurimmat ennakkosuosikit tulevat Pohjois-Amerikasta ja Kiinasta. 20 metrin rajapyykin ovat kuluvalla kaudella onnistuneet ylittämään USA:n Maggie Ewen (SB 20,45), Kiinan hallitseva olympiavoittaja Gong Lijiao (SB 20,06) ja Eugenen maailmanmestari USA:n Chase Ealey (SB 20,06).

Lijiao on kilpaillut tutusti vain kotimaassaan, mutta mikäli vanhat merkit paikkaansa pitävät, on kymmenkertainen arvokisamitalisti kauden parhaassa vireessään, kun finaali käynnistyy. Useimmiten kiinatar on poistunut arvokisoista mitali kaulassaan ja samaa sopii odottaa tälläkin kertaa.

Ensimmäistä arvokisamitaliaan metsästävä Ewen on nostanut tälle kaudelle selvästi tasoaan ja on parantanut ennätystään lähes metrillä. Ewenin taso on vakiintunut 20 metrin tuntumaan ja aiempi ennätys 19,47 on ylittynyt tällä kaudella peräti 11 kertaa. 28-vuotias yhdysvaltalainen hamuaa varmasti Budapestista ensimmäistä mitalisijaansa, eikä se kaukana ole, mikäli hän pystyy suorittamaan kauden perustasollaan.

Viime kesän MM-kultanainen Ealey on ollut mukavassa vireessä kuluvalla kaudella, vaikkakaan ihan viime kauden tasolle hän ei ole tänä suvena yltänyt. Pientä tasonnostoa kaivataan, mikäli yhdysvaltalainen mielii seistä kisan jälkeen jälleen korkeimmalla korokkeella.

Kauden tilastonelonen Sarah Mitton hakee jatkoa Kanadan huimalle heittolajimenestyksellä Budapestissä. Molempien moukarifinaalien jälkeen keskimmäiseen salkoon on nostettu vaahteralippu, eikä se ole utopistinen idea myöskään naisten kuulafinaalissa. Eugenessa Mitton oli neljäs ja paransi kesällä 2022 ennätyksensä lukemiin 20,33. Mikäli kanadalainen pystyy palaamaan lauantaina 20 metrin kerhoon, on hän varteenotettava ehdokas jopa voittotaistoon.

Euroopan menestystoiveet nojaavat pääosin Portugalin Auriol Dongmon varaan. Hallikisoissa Dongmo on loistanut viime vuosina, sillä plakkarista löytyy kaksi edellistä EM-hallikultaa sekä viimeisimpien MM-hallien mestaruus. Ulkoradoilla Dongmo ei ole MM- tai olympiatasolla yltänyt mitaleille, mutta tuo fakta saattaa hyvinkin muuttua. Tasaisesti päälle 19 metrin työntänyt portugalilainen ei ole tosin koskaan vielä ylittänyt 20 metriä. Olisiko sen aika lauantain MM-finaalissa?

Vailla mitalimahdollisuuksia eivät ole myöskään maansa ennätyksen 19,77 keväällä työntänyt Jamaikan Danniel Thomas-Dodd sekä Eugenen MM-kutonen ja Tokion olympiavitonen Kiinan Song Jiayuan.

Katso kohteet ja kertoimet


Miesten 800 metrin finaali kello 21.30


Koko finalistipoppoo on tilastoajoissa niin tiiviissä ryppäässä, että mitalit matkaavat sellaisten miesten kaulaan ketkä hyytyvät vähiten loppusuoralla.

Kanadan kisat ovat toistaiseksi sujuneet erinomaisesti. Vaahteralehtien Marco Arop tavoittelee kultasaaliin kasvattamista kahdella ratakierroksella, johon hän säntää kisan tilastokakkosena. Aropilla on tapana pitää vauhtia pitkin matkaa ja tästä huolimatta hän on vahva kirimies loppusuoralla.

Kun puhutaan kiristä, niin mieleen juolahtaa myös algerialaiskaksikko Slimane Moula ja Djamel Sedjati. Erityisesti Moula teki vahvan suorituksen välierässä ja mies on erittäin kova kirimies. Sedjati ei ole myöskään pöllömpi kaverus kiristä puhuttaessa, mutta paperilla hän ei ole aivan Moulan tasoinen menijä.

Kenian Emmanuel Wanyonyi on Kenian karsintojen mestari ja alkukesän kahden Timanttiliigakisan voittaja. Mies on siis tekijä kovavauhtisissa kisoissa, jollaista myös finaalista odotetaan. Jos vauhtia ei kuitenkaan pidettäisi, niin miehen osakkeet laskevat.

Villikortti aina voittoakin ajatellen on Espanjan Adrian Ben, joka on tehnyt kovia kirejä Budapestissa. Myös Botswanan mies Tshepiso Masalela tuli todella hyvännäköisellä askeleella toiseksi välierässään.


Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 5000 metrin finaali kello 21.50


Faith Kipyegon on juossut tällä kaudella vitosen uudet ME-lukemat 14.05,20. Jo aikaisemmin Budapestissa kenialainen kaahaili voittoon 1500 metrillä ja on vaikea keksiä syitä, miksi hän ei kaahailisi voittoon myös 5000 metrillä.

Kipyegonin ainoat todelliset haastajat pvat Gudaf Tsegay, joka voitti jo 10 000 metrin maailmanmestaruuden sekä Sifan Hassan. Tsegay ja Hassan olisivat lähes kaikkina muina vuosina kirissä selkeitä ykkösnimiä, mutta Kipyegon on yksinkertaisesti tällä hetkellä aivan omassa luokassaan, mitä tulee keskimatkojen juoksuun. Hassanille 5000 metrin finaali on kaiken lisäksi jo kisojen kuudes startti, mikä ei voi olla näkymättä juoksussa.

Kolmikon ulkopuolelta mitalitaistoon on tyrkyllä myös viime vuoden kakkonen Beatrice Chebet. Kenialainen ahisteli Tsegayta heinäkuun lopulla Timanttiliigassa, mutta ei onnistunut kuitenkaan voittamaan häntä tiukassa kirissä.


Katso kohteet ja kertoimet

Viestifinaalit 4 x 100 m, miehet kello 22.40 & naiset kello 22.50


Lauantai-illan päättävät 100 metrin viestien finaalit.

Miesten 4 x 100 metrillä Yhdysvalloilla on asettaa telineisiin kaksi 100 metrin finalistia Noah Lylesin ja Christian Colemanin sekä viime vuoden maailmanmestarin Fred Kerleyn. Paperilla maa on kisan selkeä suosikki, mutta myös Jamaikalla on kasassa totuttuun tapaan hurja nippu, jonka ykkösnimi on Oblique Seville. Vaihtojen onnistumisella tulee olemaan merkittävä rooli tässä tiukassa viestitaistossa.

Jos etsitään yllätyksiä, niin Etelä-Afrikka juoksi erinomaisesti alkuerissä kakkosradalta finaaliin. Heidän ankkurinsa Akani Simbine otti varaslähdön henkilökohtaisella 100 metrillä, mutta viestissä mies vakuutti ankkuriosuudellaan ja todisti olevansa kovassa kunnossa. Japani on totutusti erinomainen vaihdoissa ja joukkue on muutenkin tasapainoinen. Britit eivät loistaneet alkuerissä, mutta finaaliin he saavat vahvistuksekseen 100 metrin pronssimiehen Zharnel Hughesin.

Naisissa suosikki on Jamaika, jolla on mahdollisuudet rikkoa myös lajin maailmanennätys. Yhdysvallat eivät tule päästämään saarivaltiolta helpolla, sillä heillä on halutessaan pistää viestiin kolme juoksijaa, jotka olivat mukana Budapestin 100 metrin MM-finaalissa sekä 200 metrin nelosen Gabby Thomasin.

Brittejä ei pidä myöskään unohtaa. Heillä on kolme todella kovaa juoksijaa Dina-Asher Smith, Daryll Neita ja Bianca Williams. Norsunluurannikko juoksi alkuerissä maanosan ennätyksen 41,90, mutta pystyvätkö he uusimaan temppunsa finaalissa? Puola sen sijaan alisuoritti alkuerissä ja he pystyvät varmasti parempaan, kenties mitalivauhtiin?


Katso kohteet ja kertoimet

Lauantai 26.8.

KelloM/NLajiVaihe
8:00NaisetMaratonFinaali (Vainio, Chydenius)
11:05Miehet110 m aj.Ottelu
11:25NaisetKuulantyöntöKarsinta (Rouvali, Kangas, Mäkitörmä)
12:00MiehetKiekonheittoOttelu (A)
13:05MiehetKiekonheittoOttelu (B)
15:00MiehetSeiväshyppyOttelu
20:05MiehetKeihäänheittoOttelu (A)
20:25MiehetSeiväshyppyFinaali
20:30Miehet4 x 400 mAlkuerät
20:55Naiset4 x 400 mAlkuerät
21:10MiehetKeihäänheittoOttelu (B)
21:15NaisetKuulantyöntöFinaali (Rouvali, Kangas, Mäkitörmä?)
21:30Miehet800 mFinaali
21:50Naiset5000 mFinaali
22:25Miehet1 500mOttelu
22:40Miehet4 x 100 mFinaali
22:50Naiset4 x 100 mFinaali
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. MM-kisat lauantai, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi