Lentomäen MM-kisat alkoivat saksalaiskomennossa – Aalto 16:s


Kaksipäiväinen taisto lentomäen MM-kisojen voitosta käynnistyi perjantaina Planicassa. Avauspäivän voiton vei Saksan Karl Geiger.
Etusuora: 11.12.2020 19:10Mäkihyppy
Lentomäen MM-kisat alkoivat saksalaiskomennossa – Aalto 16:sVeikkaus
Markus Eisenbichler. Photo: Clément Bucco-Lechat [CC BY-SA 3.0 or GFDL], from Wikimedia Commons
Lentomäen MM-kisojen, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Tulokset


Planica 12.12.2020


Planica HS240 4/4

#UrheilijaTulos
1.Karl Geiger 🇩🇪877,2
2.Halvor Egner Granerud 🇳🇴876,7
3.Markus Eisenbichler 🇩🇪859,3
4.Michael Hayböck 🇦🇹845,1
5.Robert Johansson 🇳🇴841,0
6.Yukiya Sato 🇯🇵835,1
7.Piotr Zyla 🇵🇱828,6
8.Kamil Stoch 🇵🇱808,5
9.Evgeniy Klimov802,2
10.Adnrzej Stekala 🇵🇱790,9

16. Antti aalto 723,1

Lentomäen MM-kisat 1. päivä 11.12.2020


Miehet HS240, MM-kisa 1/2

#UrheilijaTulos
1.Karl Geiger 🇩🇪431,2
2.Halvor Egner Granerud 🇳🇴426,6
3.Markus Eisenbichler 🇩🇪425,7
4.Michael Hayböck 🇦🇹422,9
5.Robert Johansson 🇳🇴411,4
6.Yukiya Sato 🇯🇵408,9
7.Piotr Zyla 🇵🇱408,5
8.Kamil Stoch 🇵🇱399,0
9.Evgeniy Klimov397,0
10.Adnrzej Stekala 🇵🇱396,5

16. Antti Aalto (FIN) 371,3
Jarkko Määttä ja Eetu Nousiainen eivät selviytyneet 30 parhaan joukkoon toiselle kierrokselle.

MM-kilpailu jatkuu lauantaina kahden kierroksen kilpailulla. Maailmanmestaruus ratkeaa neljän hypyn yhteistuloksella.Ennakko ja vihje


Viime keväältä koronan vuoksi perutut lentomäen MM-kisat päästään vihdoin käymään tulevana viikonloppuna. Kilpailujen pitopaikkana on kaikista lentomäistä ehkä se legendaarisin, eli Slovenian Planica, jossa järjestettiin myös historian ensimmäiset taistot lentomäen maailmanmestaruuksista vuonna 1972.

Lentomäen maailmanmestaruus ratkaistaan neljän hypyn yhteen laskettujen pisteiden perusteella. Perjantaina hypätään kaksi ensimmäistä kierrosta ja lauantaina kaksi viimeistä.

Hallitsevana mestarina titteliään puolustamaan lähtee Norjan Daniel Andre Tande, joka juhli voittoa kolme vuotta sitten Oberstdorfissa järjestetyissä kisoissa. Muut mitalit menivät tuolloin Puolan Kamil Stochille sekä Saksan Richard Freitagille, joka ei tällä kertaa ole mukana.

Hallitseva mestari Tande on tälläkin kertaa yksi suosikeista, sillä hän on esiintynyt varsin hyvin Planicassa pidetyissä harjoituksissa ja karsinnassa, vaikka alkukausi maailmancupissa onkin sujunut norjalaiselta vaatimattomasti. Karsinnan viides sija kuitenkin osoittaa, ettei Tande aio luovuttaa titteliään toisille helpolla.

Hurjavireinen Eisenbichler vastaan muut


Ehkä suurin ennakkosuosikki tulee kuitenkin Saksasta. Markus Eisenbichler aloitti maailmancup-kautensa kahdella voitolla ja muutenkin hän on yhtä heikkoa kisaa lukuun ottamatta ollut vahvassa vireessä. Hallitseva suurmäen maailmanmestari näyttää sopeutuneen hienosti Planican mäkeen, mistä osoituksena ovat 232 ja 236 metriä pitkät harjoitushypyt sekä karsinnan varsin selkeä voitto.

Eisenbichlerin suurin haastaja torstain perusteella on Itävallan Michael Hayböck. Itävallan joukkueen koronaongelmien vuoksi Hayböck ei ole pystynyt osallistumaan tällä kaudella kuin yhteen maailmancupin osakilpailuun, mutta kisatauko ei näytä vieneen itävaltalaisen hyppyvirettä.

Hayböck hyppäsi karsinnan pisimmän hypyn 242,5 metriä ja oli karsinnan toinen. Harjoituksissakin itävaltalainen 2016 liiteli 234 ja 241 metrin hypyt. Saman vireen säilyessä perjantaina ja lauantaina on Linzistä kotoisin oleva 29-vuotias kokenut hyppääjä erittäin vaikea voitettava.

Norjalaiset tunnetaan vahvoina lentomäkihyppääjinä ja Tanden lisäksi heistä kannattaa seurata erityisesti maailmancupin kärjessä olevaa Halvor Egner Granerudia sekä Robert Johanssonia. Granerud on ollut hurjassa vireessä maailmancupissa ja tulee MM-kisoihin kolmen kisan voittoputkessa. Myös Planicassa nuoremman polven norjalainen on hypännyt vahvasti, vaikka suurin loistokkuus torstaina puuttuikin.

Muhkeista viiksistään tunnettu Johansson on myös ollut mainiossa hyppyvireessä ja sijoittunut palkintokorokkeelle kahdessa viimeisessä cupin kilpailussa. Lentomäkihyppääminen sopii loistavasti Johanssonin ominaisuuksille ja hän voi hyvin päihittää vaikka kaikki kilpailijansa.

Puolalaiset Kamil Stoch ja Piotr Zyla ovat myös hypänneet erinomaisesti Planican harjoituksissa ja karsinnassa. Vaikka kokenut Stoch ei maailmancupissa vielä olekaan loistanut, niin arvokisoissa kolminkertaista olympiavoittajaa ei koskaan voi jättää laskuista.

Kärkitaistoon hamuavia hyppääjiä ovat edellä mainittujen lisäksi myös karsinnassa neljänneksi hypännyt Saksan Karl Geiger sekä maailmancupissa neljäntenä oleva Japanin Yukiya Sato. Sen sijaan ensimmäisen harjoituskierroksen pisimmän hypyn hypännyt Stefan Kraft joutui valitettavasti vetäytymään kisasta selkävaivojen vuoksi.

Loistavina lentäjinä tunnetut slovenialaiset ovat olleet yllättävän vaisuja kotimäessään. Ei kannata kuitenkin pudota tuolilta, vaikka kärkikolmikossa näkyisi perjantaina Slovenian värit.

Antti Aalto suomalaisten keihäänkärkenä


Suomalaiset ovat saaneet takavuosina menestystä myös lentomäen MM-kisoissa. Jari Puikkonen (1981) ja Matti Nykänen (1985) on kruunattu lentomäen mestareiksi ja yhteensä suomalaiset ovat saavuttaneet mäistä mahtavimmissa 12 henkilökohtaista mitalia. Viimeisimmästä on kuitenkin jo 12 vuotta aikaa.

Tälläkin kertaa mitaleista on suomalaisittain turha haaveilla. Suurimmat odotukset kohdistuvat Antti Aaltoon, joka on saavuttanut uransa parhaan sijoituksen (6:s) juuri lentomäestä. Harjoituksissa Aalto ei juurikaan loistanut, mutta karsinnassa hän leijaili komeat 221,5 metriä. Mikäli Aalto pystyy suoriutumaan neljä kertaa kykyjensä ylärajoilla, niin hän voi päästä kokonaistuloksissa jopa 15 parhaan joukkoon.

Aallon lisäksi suomalaisista karsinnan läpäisivät Jarkko Määttä sekä Eetu Nousiainen. Molemmilta heiltä jo 30 parhaan joukkoon olisi suuri venyminen. Vain kymmenyksen erolla viimeisenä karsinnan läpäisseelle Nousiaiselle jokainen päänahkakin varsinaisessa kisassa on plussaa.

Veikkausvihjeet


HUOM! Supertripla 4:ssa veikataan perjantain kahden hypyn yhteistuloksen parhaita (ei neljän hypyn kokonaiskilpailua).

Hyvää virettä viime aikoina maailmancupissa ja myös Planicassa esittäneet norjalaiset maistuvat pelimielessä. Etenkin hallitseva mestari Tande on todella vähän pelattu.

Peli-idea - Supertripla 4

VoittajaGranerud, Tande
ToinenGranerud, Tande, Eisenbichler, Zyla
KolmasGranerud, Tande, Eisenbichler, Zyla, Hayböck, Johansson, Zajc
Rivimäärä30 riviä
Rivin hinta6,00 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy11.12. klo 16:58
TVYLE 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Lentomäen MM-kisojen, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi