Seiväsnaiset ja Lehikoinen vauhdissa tänään – lue maanantain finaalien ennakot


Maanantaina yleisurheilun MM-kisoissa kilpaillaan neljä finaalia. Aamupäivän lajeja ei ole maanantaina ohjelmassa.
Etusuora: 21.08.2023 09:00Yleisurheilu
Seiväsnaiset ja Lehikoinen vauhdissa tänään – lue maanantain finaalien ennakot
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Daniel Ståhl.
Maanantai MM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maanantain MM-ohjelmassa ei ole lainkaan aamukilpailuja, vaan päivän karsinnat ja loppukilpailut mitellään illan aikana alkaen klo 19.40. Finaaleja illan ohjelmassa on neljä kappaletta.

Suomalaisittain Budapestin MM-kisojen maanantai on varsin mielenkiintoinen. Kisaurakkansa maanantai-iltana aloittaa Suomen suurin mitalitoivo Wilma Murto, joka saa seurakseen seiväskarsintaan Elina Lampelan ja Saga Andersson. Karsintaraja illan kilpailussa on 465.

Seiväskolmikon lisäksi suomalaisista on tulessa maanantaina Viivi Lehikoinen, joka starttaa 400 m aitojen ensimmäisessä alkuerässä. Välieräpaikka on luvassa kunkin viiden erän neljälle parhaalle ja lisäksi neljälle parhaalle ajalle.

Miesten kolmiloikan finaali kello 20.40


Jamaikan nuori Jaydon Hibbert loikki karsinnassa olympialaisten ja MM-kisojen kautta aikan toiseksi pisimmät karsintaloikat 17,70. Kun nuorukainen oli jo ennen karsintaa kisan suurin suosikki, niin ennakkosuosikin paineet ovat vahvasti jamaikalaisen niskassa. Hibbertin ennätys on 17,87. Kysymys kuuluukin, mennäänkö maanantaina päälle 18 metrin lukemiin?

Hugues Fabrice Zango on on viime vuosina menestynyt mainiosti ulkoratojen arvokisoissa. Budapestissa Burkina Fason mies lienee se ainut todellinen uhkaaja Hibbertille. Zango on loikkinut kesän aikana neljässä kisassa päälle 17,50, kun hänen ja Hibbertin lisäksi, vain Kuuban Lazaro Martinez on onnistunut ylittämään 17,50 tällä kaudella – hänkin vain sentillä 17,51. Martinez oli ongelmissa karsinnassa ja jatkopaikka irtosi viimeisellä yrityksellään.

Kisan yllätysnimi hätyyttelemään Hibbertia ja Zangoa on Kiinan Zhu Yaming. Kiinalainen on kilpaillut kesäkuukausina vain kahdesti, mutta tulokset ovat olleet hyviä (SB 17,36). Myös karsinnassa mies letkautti ensimmäisellään 17,14.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten kiekonheiton finaali kello 21.30


Kristjan Ceh oli alkukesästä hirmuisessa iskussa ja häneltä nähtiin pitkiä niukasti yliastuttuja heittoja, jotka kantoivat 72-73 metrin lukemiin. Ceh pitää tästä huolimatta hallussaan kauden kärkitulosta 71,86, joka syntyi juhannuksen tietämissä. Viikko ennen Budapestia slovenialainen heitti 69,99, joten kaikki vaikuttaa olevan kohdillaan MM-finaalin kynnyksellä.

Ruotsin Daniel Ståhl kuuluu aina suosikkien joukkoon kiekonheiton arvokisoissa. Maailmanmestari ja hallitseva olympiavoittaja oli karsinnassa paras tuloksella 66,25. Ståhl oli alkukesästä jäätävässä iskussa ja piti 70 metrin rajaa suorastaan pilkkanaan. Parhaimmillaan limppu lensi lukemiin 71,25. Heinäkuun puolivälistä alkaen heittojen mitat ovat jääneet yllättävänkin vaisuiksi, mutta eiköhän kokenut arvokisamenestyjä ole viritellyt itsensä voittotaistelun edellyttävään iskuun.

Yhdysvalloissa opiskeleva Mykolas Alekna viskoi keväällä päälle 70 metrin kaaria (SB/PB 71,00), mutta kesäksi tuloskunto on hieman rauhoittunut. Kesäkuukausilta löytyy kaksi kisaa, joissa limppu on kaartanut päälle 68 metriin. Onko Alekna saanut viritettyä itsensä kauden toiseen kuntohuippuun vai katosiko paras vire yhdysvaltojen yliopistokisoihin?

Maansa ennätyksen ja 70 metriä toukokuussa murskannut Itävallan Lukas Weisshaidinger hakee Budapestista kirkastusta EM-, MM- ja olympiapronsseilleen. Kauden tuloskäyrä on Ståhlin tavoin ollut alaspäin, mutta finaalissa nähtäneen taas pidempiä kaaria. Karsinnassa itävaltalainen heitti muiden kärkimiesten kanssa samaan nippuun 65,61. Andrius Gudzius on lajin maailman- ja euroopanmestari, eikä häntä ole syytä aliarvioida, vaikka kauden paras on 67,66.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 110 m aitojen finaali kello 22.40


Pika-aitojen ykkösinimi on edelliset kaksi MM-kultaa voittanut Grant Holloway. 25-vuotias yhdysvaltalainen on juossut vakuuttavia juoksuja niin Euroopan Timanttikisoissa, kuin myös Yhdysvalloissa, jossa syntyi kauden paras 12,98 maan mestaruuskisoissa. Hollowayn suurin uhkaaja Jamaikan Rasheed Broadbell kaatui alkuerissä.

Taistelu muista mitalisijoista vaikuttaa varsin tasaväkiseltä. Hollowayn maanmies Cordell Tinch on finaalin tilastoykkönen ajallaan 12,96, mutta alkueräjuoksu jätti ilmaan kysymysmerkkejä miehen kunnosta. Daniel Roberts on tuore jenkkien mestari, mutta mies ei ole tunnetusti loistanut arvokisoissa ja myös alkueräjuoksu Budapestissa oli tahmea.

Shunsuke Izumiya hyppäsi viime kaudella pituutta 8 metriä ja kolmiloikassakin ennätys kirjataan päälle 16 metriin. Monilahjakkuus Izumiya on nyt kuitenkin keskittynyt aitajuoksuun, jossa kauden tuloksina japanilainen on voittanut muun muassa Timanttiliigakilpailun. Miehen ennätys 13,09 syntyi pienoisessa vastatuulessa kesäkuussa.

Olympiavoittaja Hansle Parchment ei ole tänä kesänä toistaiseksi ollut kovinkaan kummoisessa kunnossa, mutta jamaikalaista ei ole syytä sulkea ulos mitalitaistosta. Sasha Zhoyan kauden paras kirjataan 13,22, mutta ranskalainen juoksi kolme viikkoa sitten lievästi liian kovassa myötätuulessa ajan 13,01.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 100 metrin finaali kello 22.50


Miesten satasesta muodostui jännitysnäytelmä, jossa mitaleja ratkottiin tuhannesosien turvin ja myös naisten kisasta on odotettavissa todella tasainen. Sen sijaan voittoajan voidaan odottaa painuvan aivan kaikkien aikojen nopeimpien kellotusten joukkoon.

Shelly-Ann Fraser-Pryce ei ole juurikaan kilpaillut ennen Budapestia, mutta alkuerien perusteella naisen iskukykyä ei tarvitse miettiä. Alkuerässä tekeminen oli erittäin vahvaa ja edelliset viisi 100 metrin MM-kultaa voittanut jamaikalaistähti on jälleen valmis puolustamaan titteliään.

Suurin este Fraser-Prycen voiton tiellä on Shericka Jackson. Maailman kärkituloksen 10,65 omaava 29-vuotias kiituri on juossut tasaisen vahvasti pitkin kautta, mutta Euroopan kahdessa Timanttiliigan osakilpailussa hänet jätettiin kuitenkin toiseksi ja kolmanneksi. Jackson on erinomainen arvokisajuoksija ja on vaikea nähdä syytä miksi hän ei nousisi jälleen podiumille.

Sha´Carri Richardson on ollu läpikauden kovassa kunnossa ja Budapestissa alkuerät sujuivat niin ikään hyvin. Richardson on kauden tilastokakkonen ajallaan 10,71. Yhdysvaltalainen on kuitenkin ailahteleva persoona ja välit muun muassa Shelly-Ann Fraser-Pryceen ja Shericka Jacksoniin ovat viileät, joten henkisen kantin on oltava juoksukunnon lisäksi uomissaan maanantaina. Toisin kun jamaikalaiset, niin Richardsonilla ei ole arvokisamitaleja.

Marie-Josee Ta Lou on voittanut kauden mittaan kolme Timanttiliigakilpailua, mutta tästä huolimatta on vaikea nähdä naisen yltävän ainakaan voittoon asti. Norsunluurannikon suojatin kauden paras on 10,75 ja ennätys 10,72 (2022). Jos mitalisijat kiinnostavat, niin todennäköisesti naisen on maanantaina poljettava aika aivan ennätyksen tuntumaan – jos sekään riittää.

Katso kohteet ja kertoimet

Maanantai 21.8.

KelloM/NLajiVaihe
19:40NaisetSeiväshyppyKarsinta (Murto, Lampela, Andersson)
19:50Naiset400 m aj.Alkuerät (Lehikoinen)
20:35Miehet400 m aj.Semifinaali
20:40MiehetKolmiloikkaFinaali
21:05Miehet110 m aj.Semifinaali
21:30MiehetKiekonheittoFinaali
21:35Naiset100 mSemifinaali
22:10Naiset400 mSemifinaali
22:40Miehet110 m aj.Finaali
22:50Naiset100 mFinaali
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Maanantai MM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi