Ennakko: Amundsen ja Krüger pitävät vauhtia kympin vapaalla?


Norja lähtee ennakkoon ylivoimaisella joukkueella miesten vapaan kympille. Iivo Niskanen tuo suomalaisväriä kilpailuun.
Etusuora: 09.12.2023 21:43Hiihto
Ennakko: Amundsen ja Krüger pitävät vauhtia kympin vapaalla?
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Johannes Høsflot Klæbo.
Miesten 10 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Östersundin maailmancupissa hiihdetään sunnuntaina vapaan väliaikalähdöt. Edellinen vapaan väliaikalähtö hiihdettiin Ruotsin Jällivaarassa, jossa Norja vei neloisvoiton ja otti kymmenestä ensimmäistä sijasta seitsemän.

Kilpailu oli myös äärimmäisen tasainen, sillä kymmenen parasta urheilijaa mahtuivat vain 14,4 sekunnin sisään toisistaan. Voiton vei Pål Golberg, toiseksi venyi kompuroinneista huolimatta Harald Östberg Amundsen ja kolmanneksi Iver Tildheim Andersen.

Jällivaaran rallirata suosi paljon sprintterityylistä Golbergia. Norjalainen on edelleen vahva ehdokas kuuden parhaan joukkoon, mutta tiukimpaan voittotaistoon Golberg tuskin itseään hilaa.

Östersundin kolmeen kertaan hiihdettävä 3,3km lenkki tarjoaa huomattavasti enemmän kuokalla hiihdettävää jyrkempää nousua, mikä suosii ennen kaikkea Amundsenia ja Krügeria.

Viime kaudella hiihdettiin kaksi vapaan väliaikalähtöä selkeästi rajummissa profiileissa. Planican MM-kisoissa Krüger juhli maailmanmestaruutta ja Amundsen hopeaa. Les Roussesin rajummalla radalla Krüger ei ollut mukana, mutta tuossa kilpailussa Amundsen vei voiton. Kaksikon voikin hyvin povata jakavan kärkisijat myös sunnuntaina.

Norjalta tulee muutenkin ylivoimaisen oloinen joukkue kilpailuun. Edellä mainittujen herrojen lisäksi palkintopallitaistoon janoavat myös Johannes Hösflot Kläbo, Sjur Röthe, Didrik Töhnseth ja Jan Thomas Jenssen.

Miehet 10 km (v) - Jällivaara 2.12.2023

#UrheilijaTulos
1 .Pål Golberg 🇳🇴21.56,7
2.Harald Østberg Amundsen 🇳🇴+4,2
3.Iver Tildheim Andersen 🇳🇴+5,1
4.Simen Hegstad Krüger 🇳🇴+5,9
5.Andrew Musgrave 🇬🇧+6,4


Tiukka taisto kärjessä


Miesten vapaan kympin kilpailut ovat aina nopeita kilpailuita, vaikka rata olisikin hieman rankempi. Näin ollen erot maalissa ovat hyvin pieniä ja sijoitukset ratkeavat päivän vireen, suksen ja jopa onnenkin avulla.

Östersundissa hiihdetään kolme kertaa 3,3km lenkkiä, joten matkalle osuu normaalia enemmän sopivia selkiä, eli peesimahdollisuuksia. Miesten kilpailussa tälläkin voi olla huomattava merkitys sijoituksiin.

Norjan joukkue pitänee jälleen liian kovaa vauhtia muille ja ottanee kärkisijat. Kovimmat haastajat ovat Iso-Britannian Andrew Musgrave ja Ruotsin William Poromaa.

Musgrave on hiihtänyt koko alkukauden hyvin ja oli jo Jällivaaran kilpailussa 1,3 sekunnin päässä palkintopallista. Ruotsin Poromaalle kilpailu on vasta ensimmäinen vapaalla hiihtotavalla. Koronan sairastunut Poromaa onnistui kuitenkin nousemaan norjalaisten kanssa podiumille viime kaudella Les Roussesin 10km kilpailussa.

Itävallan Mika Vermeulen ja Suomen Iivo Niskanen ovat mielenkiintoisia seurattavia kärjen takana. Vermaulen oli Rukan yhteislähdössä neljäs ja Jällivaarassa kahdeksas. Kovakuntoinen Vermeulen nauttinee myös Östersundin laduista.

Suomen Iivo Niskanen taistelee kilpailussa todennäköisesti sijoista 10-20. Hyvällä vedolla ja toimivalla suksella mahdollisuudet ovat myös kympin joukkoon.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 10 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi