Kuka norjalaismiehistä korjaa potin Beitostölenin miesten kympin perinteisellä?


Vaikka Beitostölenin sprintti meni norjalaismiehiltä alakanttiin, voidaan kympin perinteiseltä silti odottaa sinipunaista vyöryä kärkisijoilla.
Veijo Vaakanainen: 09.12.2022 20:18Hiihto
Kuka norjalaismiehistä korjaa potin Beitostölenin miesten kympin perinteisellä?
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Emil Iversen.
Miesten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Hiihdon maailmancup on miesten normaalimatkoilla toistaiseksi ollut varsin yksitoikkoista norjalaisten ylivoimaa. Muunmaalaisten hiihtäjien ja katsojien näkökulmasta valitettavasti sama meno jatkunee myös Beitostölenissä, jossa lauantaina hiihdetään kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailu.

Vaikka Johannes Hösflot Kläbo loistaa Beitostölenissä ainoastaan poissaolollaan, löytyy Norjasta suuri joukko miehiä, jotka voivat voittaa lauantain kilpailun. Se nähtiin jo viikko sitten Lillehammerissa, jossa norjalaismiesten dominointi normaalimatkoilla oli erittäin rumaa ilman Kläboakin.

Juuri mikään ei viittaa siihen, että norjalaismiesten dominanssia voisi murtaa. Normaalimatkojen kisoissa erityisesti väliaikalähdöissä norjalainen rintama on ollut useamman potkun muusta maailmasta tulevia vastustajiaan parempi.

Norjalaismiehet ovat hiihtäneet tällä kaudella myös niin tasaisesti, että heidän keskinäistä järjestystään lauantaina on lähes mahdotonta ennustaa etukäteen. Maailmancupin johdossa oleva Pål Golberg on kuitenkin ollut heistä kaikkein terävin kauden aiemmissa kisoissa, joten hänet voi nostaa ykkössuosikiksi.

Perinteisen kympillä myös Emil Iversen kannattaa huomioida, vaikka hän ei vielä toistaiseksi ole ollutkaan aivan terävimmillään kauden ensimmäisissä maailmancupin osakilpailuissa. Beitostölenissä hän kuitenkin hiihti samoissa maastoissa ennen kauden alkua kakkoseksi Kläbon takana juuri kympin pertsalla.

Didrik Tönseth
esitti erittäin vahvoja otteita Lillehammerissa ja vastaavia otteita tarvitaan myös jatkossa, jotta hän pääsee kiertämään maailmancupia myös Norjan ulkopuolella. Lillehammerin otteiden perusteella Tönsethin voitto lauantaina ei yllättäisi ketään.

Martin Löwström Nyenget
oli Lillehammerissa tutusti hyvässä vauhdissa aivan terävimpien kärkisijojen ulkopuolella. Beitostölenissäkin Nyenget on varmasti kympin kärjessä, mutta olisiko lauantaina se päivä, kun Nyenget on norjalaisista kaikkein terävin?

Viime kauden Skandinavia Cupin voittaja Mattis Stenshagenin alkukausi on ollut hyvin samankaltainen kuin Nyengetillä. Stenshagen on tasaisen varmasti hiihtänyt kymppisakkiin, mutta hänen hiihtonsa ovat jääneet astetta terävämpien maanmiesten jalkoihin.

Kestomenestyjät Hans Christer Holund ja Simen Hegstad Krüger ovat kovimmat hiihtonsa tehneet vapaalla hiihtotavalla, mutta he taitavat mainiosti myös perinteisen. Kumpikaan ei lähtökohtaisesti ole voittajasuosikki, mutta sensaatio kummankaan palkintosija ei olisi. Samat sanat pätevät myös Sjur Rötheen.

Norjan tulevaisuuden toivo Håvard Moseby on ennakkoon ollut jokerikortti jokaisessa maailmancupin startissaan ja varsin hyvin hän on aina myös suoriutunut. Toistaiseksi palkintokorokkeelle asti Mosebyn vauhti ei kuitenkaan ole vielä riittänyt. Myös Moseby on siinä tilanteessa, että matkalippu Davosiin huutaa vähintään palkintosijaa, mutta mieluiten voittoa.

Norjan hurjasta tasosta johtuen myös tuntemattomammat maailmancupiin päässeet hiihtäjät tulee huomioida. Amund Korsäth ja Jonas Vika eivät vielä Lillehammerin kahdellakympillä säväyttäneet, mutta se kilpailu muutenkaan kertonut voimasuhteista juuri mitään. Beitostölenissä kansallisen ryhmän kaksikolla on uusi mahdollisuus säväyttää.

Norjalaisten potentiaaliset haastajat ovat myös tuttuja nimiä. Ruotsalaiset William Poromaa ja Calle Halfvarsson ovat toistaiseksi olleet lähimpänä norjalaisten ylivallan musertamista yhdessä Ison-Britannian Andrew Musgraven kanssa. He tarjonnevat norjalaisille kovimman vastuksen myös lauantaina.

Suomalaisnimistä katseet kohdistuvat kolmikkoon Perttu Hyvärinen, Lauri Lepistö ja Remi Lindholm, jotka ovat toistaiseksi esittäneet parhaita suomalaisotteita miesten puolella. Kymmenen parhaan joukkoon murtautuminen lienee kaikille ylivoimainen tehtävä, mutta heistä jokainen voi hyvin olla sijoilla 12-20.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi