Norjalaisjuhlat odotettavissa Falunin miesten kympillä - Pystyvätkö Golberg, Valnes ja kumppanit päihittämään Kläbon?


Falunin maailmancup-viikonloppu käynnistyy perjantaina 10 km (p) väliaiklähdöillä.
Etusuora: 16.03.2023 19:58Hiihto
Norjalaisjuhlat odotettavissa Falunin miesten kympillä - Pystyvätkö Golberg, Valnes ja kumppanit päihittämään Kläbon?
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Erik Valnes.
Miesten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maailmancup-kauden 2022-2023 miesten normaalimatkojen kilpailut ovat olleet täydellistä norjalaisjuhlaa, sillä kauden kaikki normaalimatkan kilpailut ovat päättyneet norjalaisvoittoon. Vain Iivo Niskanen on pystynyt estämään norjalaisten kaksoisvoiton normaalimatkoilla oltuaan Les Roussesin 20 km (p) yhteislähdössä toinen. Useimmissa kilpailuissa Norja on vienyt vähintään kolme ensimmäistä sijaa.

Falunin kympille starttaa kymmennen kovaa norjalaista, joista suosikkina matkaan lähtee maailman ykköshiihtäjä Johannes Hösflot Kläbo. Perinteisen hiihtotavan väliaikalähtö sopii hyvin norjalaistykille ja hänet nähdään takuuvarmasti kilpailun kärkitaistossa. Kläbo hiihti kaikki MM-kisamatkat ja perään Holmenkollenin 50 km, mutta rasitus ei jäsenissä tuntunut, kun hän lykki Drammenin katusprintin ylivoimaiseen voittoon tiistaina.

Tämä mies on selvästikin huono väsymään ja heikkoa suoritusta on turha odotella Falunin avausstartissakaan. Kläbo on voittanut molemmat kauden 10 km (p) väliaikalähtönsä selvällä erolla, joten voitto on todennäköisin lopputulema myös Falunissa.

Kauden kolmannen kympin perinteisen kisan voitti Kläbon poissa ollessa Pål Golberg. Erittäin vahvan kauden hiihtänyt Golberg on sijoittunut voittonsa lisäksi perinteisen kympin kisoissa toiseksi ja viidenneksi. Golberg on yksi Kläbon kovimmista haastajista myös Falunissa.

Planican MM-kisoissa vähälle vastuulle jäänyt Didrik Tönseth on yltänyt kahdesti kolmen joukkoon maailmancupin perinteisen kympin kisoissa. Kunto on kohdillaan edelleen, tästä osoituksena Planican viiden kympin seiskasija Niskasen vanavedessä. Holmenkollenin kuninkuusmatkalla Tönseth oli viides.

Tönsethin tapaan vain päätösmatkalla Planicassa irti päästetty Martin Löwström Nyenget on väkivahvassa vireessä. Planican vitossija sai jatkoa Holmenkollenin loistavasta kolmossijasta. Rukan kolmonen ja Beitostölenin vitonen on selvästi pääsemässä hurjaan kevätkuntoon ja podiumsijasta kamppailu on Falunissa silkkaa realismia.

Drammenin sprintin kakkonen Erik Valnes on ollut pettymysten sävyttämä. Vaikean alkukauden jälkeen Planican MM-sprintin mitalihaaveet kaikkosivat kaatumiseen. Vire on kuitenkin selkeästi nousussa, eikä 10 km perinteisellä ole Valnesille lainkaan huono kilpailumuoto. Viikko sitten Valnes voitti kympin perinteisen FIS-kisan Norjassa ylivoimaiseen tyyliin ja mukana oli muun muassa Falunissakin hiihtävä maanmies Mikael Gunnulfsen.

Kaksi henkilökohtaista kultamitalia ja Holmenkollenin kuninkuuden voittanut Simen Hegstad Krüger kannattaa huomioida myös perinteisen hiihtotavan kisassa. Vaikka mies on tunnettu paremmin vapaan taitajana, löytyy osaamista myös perinteisen hiihdosta, kuten MM-kisojen skiathlonin avauspuolikas osoitti. Kunnossa ollessaan pertsakin kulkee. Ja tällä hetkellä Krüger on selvästikin elämänsä kunnossa. Matka on toki lyhyen puoleinen jaksavuudellaan elävälle norjalaiselle.

Katso kohteet ja kertoimet


Kuka haastaisi norjalaiset?


Niskasen jättäessä sairastelun takia Falunin kisat väliin, jää vastuu norjalaisten haastamisesta muillee. MM-kisojen viiden kympin pronssimies William Poromaa on kiusannut norjalaisia parhaiten läpi kauden, mutta joutuu jättämään kotikisat väliin vilustumisen takia.

Ruotsin toinen toivo Calle Halfvarsson sen sijaan viihtyy kympin matkalla. Poromaa vei viiden kympin MM-pronssin niukasti Halfvarssonin nenän edestä ja kokenut sprinttikykyinen Halfvarsson haluaa varmasti näyttää kotiyleisön edessä parasta osaamistaan.

Halfvarsson on kerännyt kolmesta perinteisen kympin kisasta sijat 4, 4 ja 10, eikä palkintokorokesija ole jäänyt kuin muutamien sekuntien päähän. Holmenkollenin huilannut Halfvarsson oli Drammenissa vaisusti vasta 17:sta. Liekö ajatukset olleet jo Falunin kympin podiumtaistossa?

Iso-Britannian Andrew Musgrave on löytänyt kuntonsa ja pystyy onnistuessaan taistelemaan kärkisijoista. Alkukauden perinteisen kympin kisoissa britti napsi vakuuttavasti sijat 3, 5 ja 7. Sen jälkeen on ollut hiljaisempaa, mutta Holmenkollenin 11:s sija enteilee uudesta tulemisesta. Mikäli palikat ovat taas kohdillaan, voi Musgrave olla perjantaina yllättävänkin korkealla.

Suomalaisista suurimmat menestyspaineet kantaa Perttu Hyvärinen. MM-skiathlonin kymppi on ollut kauden kympin kisoissa kymmenennen sijan kieppeillä ja samaa voidaan odottaa MM-viestin hopeamitalistilta Falunissakin, ellei pajatso tyhjentynyt jo Planicassa.

Mielenkiintoista on seurata myös MM-viestin ankkurin Niko Anttolan suoritusta. Kivikasvoinen nuori mies hiihti Planican 15 km:llä hyvän nousujohteisen kilpailun. Nähtäväksi jää, miten lyhyempi 10 km matka sopii maailmancup-tasolla enemmän jaksavana tunnetulle Iivo Niskaseenkin verratulle vuorohiihdon tekniikkataiturille.

Myös Ristomatti Hakola on kiinnostava nimi Falunin kympillä. Säästeliäästi kilpaillut Hakola parantanee menoaan kilpailujen myötä. MM-viestin avausosuudella Hakola teki hyvän suorituksen, mutta viidellä kympillä bensa ei riittänyt hyvään sijoitukseen.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi