Kuka norjalaisista on tällä kertaa vahvin kympin vapaan väliaikakisassa?


Norjalaismiesten ylivoima normaalimatkoilla on ollut läpi kauden murhaavaa. Sama tahti jatkunee myös Les Rousses’ssa.
Veijo Vaakanainen: 26.01.2023 20:58Hiihto
Kuka norjalaisista on tällä kertaa vahvin kympin vapaan väliaikakisassa?Veikkaus
Simen Hegstad Krüger. Photo: Granada, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Miesten 10 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancup jatkuu Tour de Skin jälkeen myös normaalimatkojen osalta Ranskan Les Rousses’ssa. Kisojen ensimmäisenä päivänä kisataan vapaan väliaikakisat, joissa käydään monissa maissa taistoa myös MM-kisalipuista.

Kaikkein hurjin taisto edustuspaikoista Planican MM-kisoihin käydään Norjassa. Vuonomaa on dominoinut normaalimatkojen kisoja juuri niin rautaisella otteella kuin etukäteen osattiin pelätäkin. Norjan MM-joukkueen ulkopuolelle tulee jäämään useampi hiihtäjä, joka pystyisi MM-kisoissa taistelemaan mitaleista.

Kaikkein tiukin paikka Les Rousses’ssa on kahden vuoden takaisella MM-pronssimitalistilla Harald Östberg Amundsenilla sekä Lillehammerissa vapaan kympin voittoa juhlineella nuoremman polven norjalaisella Iver Tildheim Andersenilla. Molemmat hiihtävät Les Rousses’sa veitsi kurkulla, eikä välttämättä palkintosijakaan tuo heille paikkaa 15 vapaalla MM-kisoissa.

Heidän lisäkseen myös muut kisaan starttaavat norjalaiset ovat kuumia ennakkosuosikkeja. Erityisesti vapaan erikoismies Simen Hegstad Krüger on aina suurimpia voittajasuosikkeja, kun kisataan vapaan normaalimatkoilla.

Sama pätee myös 15 vapaan hallitsevaan maailmanmestariin Hans Christer Holundiin, joka ei tosin ole koskaan voittanut maailmancupin osakilpailua, vaikka hän onkin kaksinkertainen maailmanmestari. Tilastojen valossa Holund ei siis voita perjantainakaan, mutta korkealla hän tuloslistalla tulee olemaan.

Jos Holund ei ole koskaan maailmancupin osakilpailua voittanut, niin Johannes Hösflot Kläbolla voittoja on vaikka muille jakaa. Kympin vapaalla hän ei kuitenkaan kuuluu kaikkein suurimpiin suosikkeihin, sillä vapaan väliaikalähtöä Kläbo ei vielä toistaiseksi ole maailmancupissa voittanut.

Kovin suurena yllätyksenä ei Kläbon voittoa kuitenkaan perjantainakaan voi pitää, vaikka vapaan normaalimatkat eivät väliaikamuotoisina olleetkaan hänen suurimpia bravuurejaan. Tällä kaudella Kläbo on ollut uransa kovimmassa normaalimatkojen vireessä, joten hän luultavasti ennemmin tai myöhemmin tulee juhlimaan myös vapaan väliaikalähdöissä.

Sjur Röthe ja Didrik Tönseth ovat pystyneet siihen, joka Kläbolla on vielä tekemättä ja ovat kympin vapaalla elementissään. Kaksikko tulee perjantainakin olemaan korkealla tuloslistalla ja heilläkin tilanne on sellainen, että MM-paikka vaatii vielä lisänäyttöjä.


Onko kenestäkään norjalaisten haastajaksi?


Norjalaisia ei tällä kaudella ole juurikaan pystytty haastamaan kauden edetessä. Vain yksittäisissä kisoissa palkintosijoille on noussut muitakin kuin norjalaisia. Tästä syystä tälläkään kertaa norjalaisten voittaminen ei ole kovin todennäköistä.

Ruotsin William Poromaa on usein nostettu potentiaaliseksi haastajaksi norjalaisille, mutta toistaiseksi hänen vauhtinsa ei ole aivan tähän riittänyt. Perjantaina hänellä on toki siihen jälleen uusi mahdollisuus.

Britti Andrew Musgrave on yksi niistä harvoista ei-norjalaisista hiihtäjistä, jotka ovat päässeet juhlimaan palkintokorokkeella. Myös perjantaina brittihiihtäjä on todennäköisimpiä norjalaisrintaman rikkojia.

Ranskalaishiihtäjät eivät vielä tällä kaudella ole olleet parhaassa vireessään. On mielenkiintoista nähdä, pystyvätkö he kotikisoissaan nostamaan tasoaan ja nousemaan lähemmäs kärkitaistoa myös normaalimatkoilla.


Mitä suomalaisilta voi odottaa?


Suomalaisodotukset eivät vapaan väliaikakisoissa ole yleensä kovin korkealla. Viimeisen parin kauden aikana suomalaiset eivät ole kovin lähelle kärkitaistoa pystyneet, lukuun ottamatta Arsi Ruuskasen upeaa kahdeksatta sijaa Davosissa.

Tampereen perusteella Ruuskanen ei kuitenkaan ole Tourin pilanneen sairastelun jälkeen samassa kunnossa kuin Davosissa. Valitettavasti häneltä ei siis näillä näkyminen voi odottaa vastaavaa ilotulitusta perjantaina.

SM-kisojen perusteella Suomen suurin valttikortti kilpailuun on Remi Lindholm, joka oli Tampereella 15 kilometrin vapaalla täysin ylivoimainen. Mihin Lindholmin vauhti maailmancupissa riittää, on kuitenkin arvoitus. Toivottavasti räväkkä suomalainen treeni-ihme olisi mahdollisimman lähellä top15-sijaa.

Tietysti myös Iivo Niskasen iskukyky on mielenkiintoista nähdä, mikäli hän kympin vapaan kisaan päättää osallistua. Vaikeuksien sävyttämällä kaudella Niskanen ei kuitenkaan ole juuri vapaaseen panostanut, joten odotukset eivät kovin korkealla ole, vaikka Suomen ykköstykki viivalle perjantaina ilmestyisikin.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 10 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi