Jysäyttääkö Rokki-Remi jättipaukun Lillehammerin vapaan väliaikakisassa?


Rukan sunnuntaisessa vapaan takaa-ajossa sykähdyttänyt Remi Lindholm pääsee taas perjantaina tavoittelemaan huippusijoja. Voittotaistossa nähtäneen jälleen Norjan jäsentenvälinen.
Veijo Vaakanainen: 01.12.2022 20:14Hiihto
Jysäyttääkö Rokki-Remi jättipaukun Lillehammerin vapaan väliaikakisassa?
Kuva: Ruka Nordic (PTB-Creative)
Veikkaus
Remi Lindholm
Miesten 10 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupin toinen viikonloppu kisataan Norjan Lillehammerissa. Tänäkään vuonna paremmuudesta ei kuitenkaan mitellä klassisissa rajuista nousuistaan tutuissa olympiamaisemissa, vaan viime kaudella tutuksi tulleilla ampumahiihtokisoihin tarkoitetuilla baanoilla.

Pitkien hapenottonousujen asemasta tarkolla on lyhyitä teräviä nousuja ja paljon kovavauhtista hiihtoa. Kääntäen se tarkoittaa myös sitä, että palautusaikaa ei hiihtäjille juuri tarjota. Astetta helpommissa maastoissa myös peesit voivat vaikuttaa lopputuloksiin.

Suomalaisittain perjantain miesten kisaan sisältyy paljon enemmän odotuksia kuin tavallisesti. Yleensä vapaan väliaikakisat ovat olleet viime kausina Suomen mieshiihtäjille ohikisoja, joista voi ehkä hyvällä suorituksella saada kohtuullisen sijoituksen, muutamia Iivo Niskasen väläytyksiä lukuun ottamatta.

Tällä kertaa monet hiihtoa seuraavat odottavat kuitenkin lähes hykerrellen, mihin Remi Lindholm Lillehammerissa pystyy. Rukan sunnuntain 20 kilometrin takaa-ajossa räväköistä lausunnoistaan tunnettu suomalainen löi koukun kiinni olympiavoittaja Simen Hegstad Krügerin selkään ja nousi kolmanneksi nopeimmalla osuusajalla sijalta 40 sijalle 12.

Takaa-ajon osuusajat ovat toki aina vain viitteellisiä, mutta Lindholmin Rukan hiihto antoi silti ennusmerkkejä siitä, että häneltä voi odottaa tällä kaudella suuria asioita. Ero viime viikkoiseen on tosin tällä kertaa se, ettei Lindholmille ole tarjolla mukavaa peesiä, vaan työt pitää tehdä kokonaan itse. Huonokuntoinen hiihtäjä ei kuitenkaan olisi Krügeriä peesannut lähes koko kilpailua.

Vaikka monilla ennustukset lähtivät sunnuntain jälkeen laukalle, on Remi Lindholmin mahdollisuuksien arvioinnissa hyvä säilyttää realismi. Nousevan suomalaistähden huippuhiihto ei tarkoita voitto- tai palkintosijataistoon nousemista, vaan taistoa paikasta kymmenen kärjessä. Sekin olisi syksyn haasteiden jälkeen hurja suoritus.

Nähdäänkö kärjessä jälleen punasininen vyöry?


Voittotaiston kuumimmat nimet tulevat jälleen kerran Norjasta. Koska kisat käydään norjalaisten maaperällä, saavat he asettaa kilpailuun peräti 12 miestä. Tämä asettaa ennakkoon pelon siitä, että tuloslistan kärkikymmenikön lippurivi voi perjantaina olla varsin yksitoikkoinen.

Jo viime kaudella Lillehammerin miesten väliaikakisassa kahdentoista kärjessä oli peräti yhdeksän norjalaista, vaikka venäläiset saivat tuolloin olla mukana. Samanlaista ilotulitusta nähtäneen monien mielestä valitettavasti tälläkin kertaa, vaikka norjalaisille haastajiakin löytyy.

Kauden kaikki tähänastiset kilpailut voittanut moderni hiihtokuningas Johannes Hösflot Kläbo on suuri suosikki myös tällä kertaa, vaikka vapaan väliaikakisa ei aiemmin ole ollutkaan hänen bravuurinsa. Ennen maailmancupin alkua hän voitti Norjan kansallisen vapaan kisan Beitostölenissä ja hän vaikuttaisi olevan uransa parhaassa normaalimatkojen kunnossa. Jos Kläbo voittaa perjantaina, se on hänen uransa ensimmäinen vapaan väliaikakisan voitto maailmancupissa.

Kläbon aiemmasta maailmancup-historiasta johtuen hän ei ole niin suuri suosikki perjantaina kuin kauden aiemmissa kisoissa. Hänen maanmiehistään erityisesti Rukalla Remi Lindholmin veturina toiminut Simen Hegstad Krüger sekä vapaan väliaikakisan hallitseva maailmanmestari Hans Christer Holund ovat kivenkovia haastajia Kläbolle.

Viime viikolla Norjan Cupissa vapaan kisan voittoa juhlinut Sjur Röthe on myös potentiaalinen nimi kisan voittotaistoon. Parhaimmillaan ylivertaisessa vireessä vapaalla ollut Röthe pääsee avaamaan maailmancup-kautensa ja on varmasti nälkäisenä haastamassa Rukalla kisanneita maanmiehiään.

Lillehammerin kisa on erittäin tärkeä näytön paikka monille norjalaisille, jotka joutuvat taistelemaan paikastaan maailmancupin joukkueessa. Didrik Tönseth voitti viime kauden päätteeksi vapaan väliaikakisan Falunissa ja voi hyvin tehdä sen myös Lillehammerissakin. Nuori Håvard Moseby oli puolestaan viime kaudella Lillehammerissa kärkikympissä, mutta ei silti päässyt kiertämään maailmancupia Norjan ulkopuolella.

Martin Löwström Nyenget
on hiihtäjä, jonka olemassaolo on helppo unohtaa. Hieman vähemmän meritoitunut norjalainen on lähes aina kärkikympissä, mutta jää vähemmälle huomiolle. Viime kauden Holmenkollenin viidenkympin voittaja on kuitenkin potentiaalinen palkintosijahiihtäjä kauden jokaisessa normaalimatkojen kisassa.

Norjalaisten ylivallan potentiaalisimmat haastajat ovat jälleen ruotsalaiset Calle Halfvarsson ja William Poromaa. Heistä kokenut kettu Halfvarsson on toistaiseksi ollut hieman terävämpi ja näin myös ennakkoon todennäköisempi norjalaisten kaataja. Poromaankaan nousu palkintosijataistoon ei yllättäisi ketään.

Ison-Britannian Andrew Musgrave hiihti erinomaisen perinteisen väliaikakisan Rukalla, mikä voisi viitata siihen, että hän on kova nimi Lillehammerissa, kun vaihdetaan vapaalle. Pöjänä päivänä Musgrave voi päästä juhlimaan jopa Ison-Britannian maailmancup-historian ensimmäistä voittoa.

Saksan nuori Friedrich Moch oli mukana Rukan sunnuntain kisan pääjoukossa ja on muutenkin aloittanut kautensa pirteästi. Oloksella hän oli ylivoimainen vapaan väliaikakisassa, joten hän on erittäin mielenkiintoinen jokerikortti myös perjantain koitokseen. Myöskin hänen maanmiestään Lucas Bögliä kannattaa tarkkailla. Astetta kokeneempi saksalainen hiihti ison osan sunnuntaisesta kisasta yhdessä Krügerin ja Lindholmin kanssa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 10 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi