Yltääkö Iivo Niskanen voittotaistoon Oberstdorfin kympillä? Lue kisaennakko!


Iivo Niskasen kilpailuvire punnitaan toden teolla tiistaina Oberstdorfin 10 km (p) väliaikalähtökilpailussa.
Etusuora: 02.01.2023 14:46Hiihto
Yltääkö Iivo Niskanen voittotaistoon Oberstdorfin kympillä? Lue kisaennakko!Veikkaus
Iivo Niskanen
Miesten 10 km (p) väliaikalähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten 10 km (p) kilpailu alkaa 3.1.2023 klo 12.45.

Tour de Skin kolmas etappi hiihdetään tiistaina Saksan Oberstdorfissa. Miehet hiihtävät naisten tapaan 10 km perinteisellä hiihtotavalla väliaikalähtönä. Suomalaisittain kilpailu on erittäin mielenkiintoinen, sillä Val Müstairissa kauden ensimmäiset maailmancupkisansa hiihtäneeltä Iivo Niskaselta odotetaan Oberstdorfissa jo huippusuoritusta.

Miesten Tour de Skin kokonaiskilpailussa on kahden osakilpailun jälkeen mukavan tiivis tunnelma. Kärkipaikkaa pitää odotetusti Norjan Johannes Høsflot Klæbo, mutta maanmies Pål Golberg ja Italian sprintteristä yleishiihtäjäksi muovautuva Federico Pellegrino seuraavat vain 10 sekunnin päässä.

Suomalaisittain Tour on käynnistynyt kohtuullisesti, sillä kahden osakilpailun jälkeen Niskanen on sijalla 14 ja Perttu Hyvärinen sijalla 16.

Miesten Tourin tilanne 2/7

#UrheilijaAikaero
1.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴25.55,0
2.Pål Golberg 🇳🇴+0.10
3.Federico Pellegrino 🇮🇹+0.10
4.Simen Hegstad Krüger 🇳🇴+0.28
5.Sindre Bjørnestad Skar 🇳🇴+0.29
6.Martin Løwstrøm Nyenget 🇳🇴+0.33
6.William Poromaa 🇸🇪+0.33
8.Michal Novak 🇨🇿+0.34
8.Hans Christer Holund 🇳🇴+0.34
10.Didrik Tønseth 🇳🇴+0.35
14.Iivo Niskanen 🇫🇮+0.52
16.Perttu Hyvärinen 🇫🇮+0.56
33.Markus Vuorela 🇫🇮+1.45
55.Lauri Lepistö 🇫🇮+2.20
56.Ville Ahonen 🇫🇮+2.25


Hyvärisen Tourin alkua voidaan pitää mainiona. Hän yllätti vapaan sprintissä selviämällä karsinnasta jatkoon ja näytti takaa-ajossa hyvää perinteisen virettä nostamalla sijoitustaan 12 pykälää ja ollen osuusaikojen kymmenenneksi nopein. Haastattelussa takaa-ajon jälkeen Hyvärinen ei varsinaisesti kuulostanut tyytyväiseltä, mikä indikoi, että parempaakin saattaa olla luvassa.

Hyvärinen on ollut iskussa alkukaudella nimen omaan perinteisellä hiihtotavalla ja Oberstdorfista mieheltä uskalletaan odottaa sijoitusta kymmenen parhaan tienoille.

Niskanen nousi Val Müstairin takaa-ajossa 43 sijaa ja oli osuusaikojen kahdeksanneksi nopein. Esitys ei kovasta noususta huolimatta kärkisijoihin tottunutta Niskasta luonnollisesti tyydyttänyt. Valmistautuminen Val Müstairin korkean ilmanalan kilpailuihin pitkän sairastelun jälkeen oli kuitenkin kaikkea muuta kuin optimaalinen, joten suoritusta voidaan pitää Niskasen mittapuullakin mitattuna hyvänä.

Niskanen ennakoi itse YLE:n haastattelussa otteidensa parantuvan, kun kilpailut jatkuvat merenpinnassa Oberstdorfissa. Sijoilla 6-10 "hiihtely" ei Niskasta tyydytä ja mikäli hän aikoo Touria jatkaa tiistain jälkeen, täytyisi väliaikalähdössä tulla normaalitason suoritus. Nähtäväksi jää, yltääkö hän tiistaina normaalitasolleen eli voittotaistoon.

Katso kohteet ja kertoimet


Liuta norjalaissuosikkeja


Johannes Høsflot Klæbo hiihti Val Müstairin takaa-ajossa kärkipaikalla tyylikkäästi lähdöstä maaliin ja säilytti kiertueen kärkipaikan. 10 km väliaikalähtö perinteisellä sopii Klæbolle erittäin hyvin ja hän onkin kilpailun suurin suosikki.

Matka ja hiihtotapa sopii myös monelle muulle norjalaiselle, eikä kilpailun suosikkeihin voi muunmaalaisia nostaakaan (ainakaan Niskasen lisäksi). Norjalaiset onnistuivat odotetusti takaa-ajossa laajalla rintamalla ja Klæbon tiukimpien haastajien valinta maanmiesten joukosta on lähes makuasia.

Nostamme ykköshaastajiksi Martin Løwstrøm Nyengetin ja Pål Golbergin. Nyenget on väkevä perinteisen hiihtäjä ja tekee väliaikalähdöissä takuuvarmaa jälkeä. Holmenkollenin viidenkympin hallitseva voittaja viihtyy kuitenkin paremmin hieman pidemmillä matkoilla. Beitostölenin kympillä Nyenget oli viides.

Golberg on niin ikään omimmillaan perinteisellä hiihtotavalla ja 10 km sopii sprintteriominaisuuksilla höystetylle Golbergille mainiosti. Beitostölenissä Klæbon ja Niskasen poissaollessa Golberg hiihti kympillä voittoon.

Takaa-ajon osuusajoissa Nyenget oli niukasti nopein ennen maanmiehiään Hans Christer Holundia, Sjur Røtheä ja Simen Hegstad Krügeriä. Myös Golberg ja Didrik Tønseth ylsivät sunnuntaina osuusajoissa seitsemän parhaan joukkoon. Holund, Røthe ja Krüger ovat kaikki mahdollisia mitalimiehiä tiistain kisassa, vaikka ovatkin leimallisesti hieman enemmän vapaan hiihtotavan eksperttejä.

Tønseth on keikkunut alkukauden maailmancupkisoissa jatkuvasti kärkipäässä ja täysosuma odottaa itseään. Beitostölenissä Tønseth oli Golbergin jälkeen toinen.

Katso kohteet ja kertoimet


Tuttu haastajalista


Ruotsin Calle Halfvarsson ja William Poromaa tulee huomioida tiistain kisassa. Etenkin Poromaa oli iskussa sunnuntain takaa-ajokisassa. Hän teki kilpailussa paljon töitä, kun matkaseurana hiihtäneet norjalaiset eihän halunneet tehdä vetohommia maanmies Klæbon hiihdettyä keulassa. Poromaa oli osuusaikojen viidenneksi nopein vain 10 sekuntia Nyengetiä hitaampana.

Italian Francesco di Fabianin nousukuntoa on odoteltu ja vihdoin mies näyttäisi löytäneen huippuvireen. Perinteisellä viihtyvä italialainen oli Beitostölenin kympillä jo kuudes ja nosti Val Müstairin takaa-ajossa sijoitustaan 35 sijaa. Osuusajoissa hän 13:nneksi nopein ja hiihti matkan Klæbon kanssa samaa vauhtia ohitusruuhkista huolimatta.

Iso-Britannian Andrew Musgrave haastoi ennen Touria norjalaisia parhaiten normaalimatkojen kisoissa. Tourilla meno on kuitenkin ollut tahmeaa. Mies löytyy kokonaiskilpailusta vasta sijalta 40. Mikäli koko alkukauden yllä pysynyt huippukunto ei ole tyystin kadonnut, saatetaan britti nähdä jälleen Oberstdorfissa podiumtaistossa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 10 km (p) väliaikalähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi