Pystyykö kukaan lyömään kiilaa hurjaan norjalaisrintamaan vai nähdäänkö Rukan miesten väliaikalähtökisassa Norjan kansalliset kisat?


Norjalaiset lähtevät Johannes Hösflot Kläbon johdolla suursuosikkeina miesten 10 kilometrin väliaikalähtökilpailuun. Suomalaisodotuksia ei Iivo Niskasen koronatartunnan jälkeen juuri ole.
Veijo Vaakanainen: 25.11.2022 18:25Hiihto
Pystyykö kukaan lyömään kiilaa hurjaan norjalaisrintamaan vai nähdäänkö Rukan miesten väliaikalähtökisassa Norjan kansalliset kisat?
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Valnes, Kläbo.
Miesten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten 10 km (p) kilpailu käynnistyy Rukalla lauantaina klo 14.30.

Maastohiihdon maailmancupissa on lauantaina paljon panosta, kun Rukalla taistellaan 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikakisojen kärkisijoista. Kisan tuloksilla on merkitystä myös siksi, että ne määrittävät lähtöasetelmat sunnuntaina odottavaan rankkaan 20 kilometrin takaa-ajokilpailuun.

Ennen viikonloppua tätä kisaa pidettiin todennäköisesti suomalaisnäkökulmasta kaikkein mielenkiintoisimpana, mutta Iivo Niskasen koronatartunnan jälkeen kisasta kaikkosi käytännössä kaikki suomalaisjännitys. Suomalaismiehen sijoittuminen edes viidentoista kärkeen olisi jo erinomainen suoritus alkukauden näyttöjen perusteella.

Norjan tilanne on sen sijaan aivan päinvastainen. Venäläisten ollessa pois kisoista ymmärrettävästä syystä, on vuonomaan hiihtäjillä lähes monopoliasetelma normaalimatkojen kärkitaistoon. Lauantaina voidaankin pahimmassa tapauksessa nähdä toisinto 21 vuoden takaisesta Kuopion perinteisen 15 kilometrin kisasta, jossa kahdeksan kärkisijaa meni Norjaan.

Lähtölistaa tarkastellessa on jopa varsin haastavaa löytää kahdeksalle norjalaishiihtäjälle potentiaalisia haastajia. Olisikin erittäin suuri yllätys, jos hiihdon mahtimaan hiihtäjät eivät ottaisi lauantaina vähintään kolmoisvoittoa.

Ykkössuosikki lauantainkin kilpailuun on loukkaantumismurheet taaksensa jättänyt Johannes Hösflot Kläbo, joka voitti Beitostölenissä perinteisen hiihtotavan väliaikakisan ja on ollut Rukalla ennenkin todella hyvä juuri tällä matkalla. Norjan hiihdon ykköstähden voitto on siis selvästi todennäköisin lopputulos lauantaina.

Beitostöleniin peilaten hänen ykköshaastajansa on Emil Iversen, joka herkistyi kyyneliin viikon takaisen hyvän suorituksensa jälkeen. Viime kausi oli Iversenille edellisen huippukauden jälkeen tervanjuontia ja paluu Norjan kovimpien hiihtäjien vauhtiin oli hänelle erittäin tärkeää.

Viime vuonna paremmin sprintterinä tunnettu Erik Valnes oli erittäin vahvassa vireessä Rukan perinteisen kisassa. Tämänvuotinen kisa sopinee Valnesille vielä paremmin, sillä hiihdettävää matkaa on viisi kilometriä vähemmän kuin viimeksi. Valnesin podiumpaikkaa voi siis pitää todennäköisenä.

Sama pätee oikeastaan kaikkiin muihinkin kilpailuun starttaaviin norjalaisiin. Martin Löwström Nyenget, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Pål Golberg ja Mattis Stenshagen ovat kaikki hiihtäjiä, jotka ovat onnistuessaan podiumilla. Heidän paremmuuttaan on lähes mahdotonta ennakoida etukäteen, sillä he ovat hiihtäneet keskenään niin paljon ristiin. Lauantain vire ratkaisee, missä järjestyksessä he ovat tuloslistalla.

Norjalaisten potentiaalisimpia haastajia lienevät ruotsalaiset William Poromaa ja Calle Halfvarsson. Poromaa on taas vuoden kokeneempi ja valmiimpi haastamaan norjalaiset huiput. Halfvarsson on puolestaan alkukaudesta terävämmässä vireessä kuin pitkään aikaan.

Lisäksi Italian vahva perinteisen hiihtäjä Francesco de Fabiani voisi olla mahdollinen haastaja kärkitaistoon. de Fabiani hiihti jo sprintissä varsin hyvin, joten se se saattaisi lupailla hyvää myös lauantain kilpailuun.

Ranskan Richard Jouve voisi sen sijaan olla jokerikortti lauantain kisaan. Viime kaudella Jouve jaksoi 15 kilometrin kisoja paremmin kuin koskaan aiemmin, joten kympin matka ja Rukan sprinttereitä suosiva maasto voivat siivittää Jouven yllättävän kovaan vauhtiin. Myös Federico Pellegrino voi yllättää, mutta hänelle top 10 olisi jo huippuonnistuminen.

Muita jokerikortteja taistoon sijoista terävimmän kärjen takana voisivat olla Kanadan Antoine Cyr sekä Tshekin Michal Novak. Lisäksi Ranskan Hugo Lapalus’ta kannattanee seurata.

Suomalaisodotukset kilpailuun ovat tosiaankin varsin matalat. Perttu Hyvärisen alkukausi on ollut varsin hankala, eikä Joni Mäki ole jalkavaivojen kiusaamana päässyt vielä parhaaseen kuntoonsa. Kisassa kannattaakin seurata lähinnä nuorten arvokisamenestyjiä Niko Anttolaa ja Arsi Ruuskasta sekä Oloksella säväyttänyttä Markus Vuorelaa. Heiltä kaikilta top 15 olisi kuitenkin jo supersuoritus.

Katso kohteet ja kertoimet

Veikkaus lisää miesten 10 km (p) Supertriplan jakosummaan peräti 10 000 € bonusrahaa.
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi