Esittääkö Iivo Niskanen hirmunousun Tour de Skin takaa-ajossa? Katso 10 km (p) lähtölista


Iivo Niskanen tekee paluun kestävyysmatkoille sunnuntaina Tour de Skin toisella etapilla.
Etusuora: 31.12.2022 18:17Hiihto
Esittääkö Iivo Niskanen hirmunousun Tour de Skin takaa-ajossa? Katso 10 km (p) lähtölista
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 10 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten 10 km (p) takaa-ajo käynnistyy sunnuntaina klo 14.15

Lauantain vapaan sprinttikisa toimi sopivana verryttelynä, kun Suomen ykköshiihtäjä Iivo Niskanen palaili kilpaladuille koronavirustaudin jälkeen. Jatkopaikkaa ei Niskaselle sprintikarsinasta irronnut, mutta vire vaikutti olevan aika lailla kohdillaan ja hiihtäjä vaikutti YLE:n haastattelussa luottavaiselta kuntonsa suhteen. Vilkku tulee kuulemma olemaan hanakasti päällä kympin takaa-ajossa.

Sunnuntain kilpailu hiihdetään lopulta takaa-ajona, vaikka FIS ehtikin muuttaa sen jo kertaalleen olosuhteista johtuen yhteislähdöksi. Niskasta takaa-ajo suosii yhteislähtöön verrattuna selvästi, joten FIS:n viime hetken takinkääntö sopii meikäläisille mainiosti.

Sunnuntaina kauden ensimmäisen maailmancupin distanssikisansa hiihtävän Niskanen kilpailukunto on yleisölle ja miehelle itselleenkin pienimuotoinen kysymysmerkki, mutta on soveliasta odottaa, että huonossa vireessä mestari ei ladulle ilmesty. Niskanen säntää takaa-ajoon vasta sijalta 57, mutta eroa kärjessä lähtevään Johannes Høsflot Klæboon on kuitenkin "vain" minuutti ja 14 sekuntia.

Niskasen ei tarvitse huhkia yksin takaa-ajokisassa, sillä hänen kanssaan nousua lähtevät tekemään norjalaiskolmikko Martin Nyenget Løwstrøm, Hans Christer Holund ja Sjur Røthe, jotka starttaavat kisaan 2-3 sekuntia ennen Niskasta.

On tietysti vaikea arvioida, kuinka vapaasti sadan miehen kilpailussa ohittelu onnistuu ja vapaita latuja löytyy, mutta mikäli Niskanen selvittää ruuhkat ja vire on kohdillaan, on odotettavissa useamman kymmenen sijan nousu sunnuntain kilpailussa. Top kymppiinkin mestarismiehellä on matkaa ainoastaan 36 sekuntia.

Takaa-ajon lähtölistaa

#UrheilijaAikaero
1.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴1.54
2.Federico Pellegrino 🇮🇹+0.07
3.Michal Novak 🇨🇿+0.16
4.Sindre Bjørnestad Skar 🇳🇴+0.17
5.Lucas Chanavat 🇫🇷+0.19
6.Richard Jouve 🇫🇷+0.23
7.Janik Riebli 🇨🇭+0.31
8.Valerio Grond 🇨🇭+0.36
9.Pål Golberg 🇳🇴+0.37
10.Renaud Jay 🇫🇷+0.38
18.Simen Hegstad Krüger 🇳🇴+0.59
25.Didrik Tønseth 🇳🇴+1.02
28.Perttu Hyvärinen 🇫🇮+1.05
42.Martin Nyenget Løwstrøm 🇳🇴+1.11
47.Sjur Røthe 🇳🇴+1.12
48.Hans Christer Holund 🇳🇴+1.12
54.Ville Ahonen 🇫🇮+1.13
57.Iivo Niskanen 🇫🇮+1.14
70.Lauri Lepistö 🇫🇮+1.16
92.Markus Vuorela 🇫🇮+1.24

Koko takaa-ajon lähtölista


Klæbon hallinnassa takaa-ajoon


Johannes Høsflot Klæbo on helppo nostaa sunnuntain kilpailun suursuosikiksi. Sprintin voittanut norjalainen starttaa takaa-ajoon kärkipaikalta ja pystyy halutessaan pitämään sellaista vauhtia, ettei vastustajat pysty häntä sunnuntaina saavuttamaan. Eikä lähietäisyydellä varsinaisia distanssihirmua lähde matkaankaan.

Norjalaishirmua on siis vaikea lyödä, mutta alkukausi ei ole ollut Klæbon osalta pelkkää rallattelua. Kisoja on jäänyt väliin sairastelujen takia ja tappioitakin on tullut: jopa sprintissä! Mikäli mies on kunnossa, kuten lauantain sprintti näytti, on häntä lähes mahdoton voittaa 10 km (p) kilpailussa takamatkalta.

Klæbon kovin haastaja lienee maanmies Pål Golberg, joka kantaa maailmancupin kärkimiehen keltaista liiviä. Golbergin alkukausi on ollut vahva ja perinteisen kisat maistuvat hänelle todella hyvin. Lillehammerin 20 km (p) yhteislähdössä Golbergin oli ykkönen karistettuaan vastustajat pitkällä ja väkivahvalla tasurikirillä. Kläbö ei ollut tuossa kilpailussa mukana.

Golberg starttaa takaa-ajoon sijalta yhdeksän ja matkaa kärkeen on mojovat 37 sekuntia. Toisena starttaavaan Italian Federico Pellegrinoon on tasan puoli minuuttia. Selvästi parhaiten sprintterinä tunnettu Pellegrino saattaa olla yllättävän vahva myös sunnuntain takaa-ajossa. Mies yllätti jo Rukan 20 km (v) takaa-ajossa yltämällä peräti kolmanneksi Calle Halfvarssonin hylkäyksen myötä.

Vaikka vapaa hiihtotapa sopii hänelle paremmin, saattaa hän taistella sunnuntaina jopa podiumsijasta, kun latuprofiilinkaan ei pitäisi olla vaativimmasta päästä.

Kolmantena ja neljäntenä matkaan lähtevät Tsekin Michal Novak ja Norjan Sindre Skar viihtyvät perinteisellä hiihtotavalla ja pystyvät pärjäämään myös distanssikisoissa. Kaksikolla on täydet mahdollisuudet taistella sunnuntaina lauantain tapaan palkintosijoista, sillä lähtöasetelmat ovat loistavat. Vuorovedolla kaksikko saattaa taistella sunnuntaina jopa kakkossijasta.

Ranskalaiset Lucas Chanavat ja Richard Jouve tuskin taistelevat sunnuntaina kärkisijoista. Kaksikosta Jouve on tosin välillä esittänyt räväköitä otteita perinteisen väliaikalähdöissä, joten mikäli päivän vire on tapissa, saattaisi Jouve omata saumat taistella jopa palkintosijasta. Chanavat'lta ei löydy näyttöjä distanssikisoista.

Potentiaalisia nousijoita


Norjalaislaumasta nostetaan esiin sprintissä hyvin onnistuneet Simen Hegstad Krüger ja Didrik Tønseth. He lähtevät matkaan sijoilta 18 ja 24. Aikaeroa kärkeen on startissa minuutin verran. Krüger on takerrellut pahasti perinteisen hiihtonsa kanssa, mutta mikäli pertsa alkaa kulkemaan, saattaa hän nostaa sijoitustaan roimasti sunnuntain kisassa. Tasaisesti väkevästi alkukauden suorittanut Tønseth pystyy nousemaan taistoon jopa kärkisijoista kaiken mennessä sunnuntaina nappiin.

Kläbon jälkeisiä sijoja metsästä myös ruotsalaiskaksikko Calle Halfvarsson-William Poromaa. Eroa kärkeen on tosin minuutin verran, mutta esimerkiksi Golbergiin vain 20 sekuntia. Molemmat ovat eteviä perinteisen hiihtäjiä ja molemmilta sopii odottaa nousua 10 parhaan joukkoon sunnuntaina.

Suomalaisista ensimmäisenä pääsee matkaan Perttu Hyvärinen, joka yllätti lauantaina sprintin jatkopaikallaan. Sijalta 28 starttaava Hyvärinen on suorittanut alkukaudella selvästi paremmin perinteisellä hiihtotavalla ja 1.05 kärjen takaa lähtevänä hänellä on oiva mahdollisuus nostaa sijoitustaan sunnuntaina reilusti. Niskanen ja norjalaiskolonna lähtee alle 10 sekuntia Hyvärisen perään, joten vetoavusta tuskin on takaa-ajossa puutetta.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 10 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi