Ottaako Andrew Musgrave sunnuntaina Ison-Britannia historian ensimmäisen voiton maastohiihdon maailmancupissa?


Brittihiihtäjä on potentiaalisin norjalaisrintaman rikkoja miesten 10 kilometrin kilpailussa. Helppoa kivikovien punanuttujen voittaminen ei kuitenkaan tule olemaan.
Veijo Vaakanainen: 30.12.2023 20:59Hiihto
Ottaako Andrew Musgrave sunnuntaina Ison-Britannia historian ensimmäisen voiton maastohiihdon maailmancupissa?Veikkaus
Miesten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten tavoin myös miesten Tour de Skin toisen kilpailupäivän ohjelmassa on 10 kilometrin perinteisen väliaikalähtökilpailu Italian Toblachissa. Kisan ennakkosuosikit tulevat tuttuun tyyliin Norjasta.

Johannes Hösflot Kläbon sairastumisen ja odotuksia vaisummin sujuneen sprinttipäivän jälkeen on kuitenkin pieniä toiveita siitä, että sunnuntaina lopputulosten ensimmäisillä riveillä voisi näkyä muutakin kuin punasinistä väriä. Yksi mielenkiintoisimpia nimiä sunnuntain kisaan on Ison-Britannian Andrew Musgrave.

Jo vuosikausia Norjassa asunut ja käytännössä täydellistä norjaa puhuva brittihiihtäjä on ollut jo kahden kauden ajan yksi harvoista hiihtäjistä, jotka ovat pystyneet norjalaisia haastamaan. Toistaiseksi haastaminen on jäänyt tosin vain yksittäisiin palkintosijoihin.

Mutta nyt vaikuttaisi siltä, että Norjan ylivoimainen miesten normaalimatkojen joukkue olisi mahdollista haastaa ja jopa päihittää. Monet toivoisivatkin varmasti, että norjalaisten voittaja tulisi maastohiihdon lilliputtimaasta Isosta-Britanniasta.

Se olisikin historiallista, sillä toistaiseksi yksikään britti ei ole maailmancupin osakilpailuvoittoa juhlinut. Fis tosin laskee virheellisesti Musgraven tilille yhden osakilpailuvoiton takaa-ajon nopeimmasta osuusajasta, vaikka maailmancupin pisteet jaettiin maaliintulojärjestyksen eikä osuusaikojen perusteella..

Musgraven lisäksi toinen potentiaalinen norjalaisten haastaja on erinomaisesti Tourin uransa ensimmäisellä palkintosijalla käynnistänyt Yhdysvaltain Ben Ogden. Nuoresta yhdysvaltalaisesta on kehittymässä todella kovan luokan yleishiihtäjä ja hän voi hyvinkin jatkaa palkintosijaputkeaan myös sunnuntaina.

Tutumpi nimi mahdollisena norjalaisten haastajana on Ruotsin William Poromaa. Toistaiseksi tämän kauden aikana Ruotsin mieshiihdon “vapahtajan” näytöt ovat tosin olleet astetta vaisumpia, joten palkintosijoille nousu olisi yllätys.

Vaikka norjalaisten voittaminen vaikuttaisikin astetta todennäköisemmältä kuin kauden aiemmissa normaalimatkojen kilpailuissa, täytyisi sitä edelleen pitää yllätyksenä, mikäli voitto matkaisi johonkin muuhun maahan.

Suurin voittajasuosikki sunnuntaille on hallitseva viidenkympin maailmanmestari Pål Golberg. Golbergin suoritus sprinttipäivänä oli pienoinen pettymys, joten voitto tekisi hänelle todella hyvää kokonaiskisan voittokamppailua ajatellen.

Eroa kokonaiskisan ennakkoon pahimpaan haastajaan Harald Östberg Amundseniin kertyi jo avauspäivänä 40 sekuntia. Golbergin pitäisikin pystyä perinteisen väliaikalähdössä huippusuoritukseen, sillä uudenvuodenpäivän pitkässä vapaan takaa-ajossa Amundsen lienee taas ennakkoon kovempi.

Amundsen on myös sunnuntaina varmasti kova, mutta aivan terävimpään voittotaistoon hänen vauhtinsa tuskin perinteisen normaalimatkalla riittää. Sen sijaan Kläbon korvaajaksi Tourille tullut Henrik Dönnestad saattaa vaikka voittaa koko kilpailun.

Myös sprintissä kauas kärjestä jääneet Martin Löwström Nyenget ja Didrik Tönseth kuuluvat kisan etukäteen suurimpiin suosikkeihin. Sen sijaan Rukan 20 vapaan voittaja Jan Thomas Jenssen ei välttämättä perinteisellä kärkisijoille yllä.

Suomalaisnäkökulmasta mielenkiintoisimmat nimet sunnuntaina ovat Perttu Hyvärinen ja Markus Vuorela. He voivat molemmat huippupäivänä kolkutella top kymppiä, mutta todennäköisempi lopputulos on sijoitus 20 parhaan joukkoon.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi