Sinipunainen vyöry miesten maailmancupissa jatkuu myös lauantaina Toblachissa. Norjalaismiehet käyvät raivoisaa keskinäistä taistoa siitä, ketkä pääsevät viivalle Planicassa.
Lauantaina
Toblachissa nähdään vapaan normaalimatkojen MM-kenraali. Maastohiihdon
maailmancup jää tämän viikonlopun jälkeen kisatauolle, ja seuraavan kerran hiihtäjät mittaavat paremmuuttaan vasta MM-näyttämöllä Slovenian
Planicassa.
Toblachin kilpailu on erityisen tärkeä norjalaismiehille, joilla on viimeinen mahdollisuus osoittaa maan valmennusjohdolle, että he kuuluvat viivalle MM-kisoissa. Norjalaisten ylivoima on ollut tänä vuonna niin suurta, että maan MM-joukkueenkin ulkopuolelle jäi potentiaalisia mitalisteja.
Viikko sitten selkä seinää vasten ollut
Harald Östberg Amundsen lunasti itselleen vakuuttavalla voitolla lipun Sloveniaan matkaavaan koneeseen. Edellisten MM-kisojen viidentoista vapaan pronssimitalisti ei kuitenkaan voi vielä huokaista, sillä hänen on onnistuttava myös Toblachissa, jos hän haluaa varmistaa itselleen paikan hiihtävässä kokoonpanossa MM-kisoissa.
Läpi kauden vahvaa virettä osoittanut
Sjur Röthe sen sijaan voi olla jo varsin luottavainen siitä, että hän pääsee hiihtämään MM-kisoissa jopa useamman matkan. Vahvasti myös Ranskassa hiihtänyt Röthe voi kuitenkin palkintosijalla tai jopa voitolla varmistaa asemansa niiden hiihtäjien joukossa, jotka MM-kisoissa saavat vastuuta.
Tiukimmassa paikassa norjalaisista Toblachissa on varsin yllättäen
Simen Hegstad Krüger. Ennen joulua Davosissa ylivoimaisen voiton ottanut ja Tour de Skillä vahvasti esiintynyt Krüger on sairastanut koronan ja oli Les Rousses’sa vain varjo omasta normaalista itsestään. Jos Krüger ei saa suuntaa käännettyä, jää hänelle Planicassa varamiehen rooli.
Iver Tildheim Andersenin tilanne lauantaina täysin toisenlainen. Lillehammerissa vapaan kympin voittoa juhlinut nouseva tähti on jo saanut kuulla, etteivät maailmancupin osakilpailuvoitto ja kaksi top10-sijoitusta sen jälkeen ole riittäviä näyttöjä Norjan MM-joukkueeseen. Toblachissa Andersen voi näyttää valitsijoille, että hän olisi ansainnut paikan Planicaan.
Hans Christer Holund voi lähteä Toblachin kilpailuun siinä mielessä luottavaisena, että hän pääseen hallitsevana maailmanmestarina hiihtämään ainakin 15 vapaan väliaikakisan. Holund ei yleensä maailmancupissa juhli, joten häntä ei välttämättä ainakaan voittajaksi kannata veikata. Korkealla tuloslistalla norjalainen kestävyyshirmu kuitenkin on.
Tuloslistan ensimmäiseltä sivulta löytyvät melko varmasti myös
Didrik Tönseth,
Pål Golberg ja tämänkin kauden hallitsija
Johannes Hösflot Kläbo. Heistä Tönseth lienee yksittäisessä vapaan väliaikakisassa potentiaalisin palkintosijaurheilija, mutta Golberg ja Kläbokin siihen ehdottomasti pystyvät, vaikka vapaan väliaikakisa ei heidän suurimpiin bravuureihin kuulukaan.
Norjalaisten potentiaalisia haastajia saa jälleen etsiä kissojen ja koirien kanssa, varsinkin kun Les Rousses’sa kahdesti palkintokorokkeelle hiihtänyt
William Poromaa keskittyy kisaamisen sijaan huippukunnon hienosäätämiseen kohti MM-kisoja. Viikko sitten Ranskassa hänen lisäkseen kymmenen parhaan joukkoon ei-norjalaisista ylsivät vain Ranskan
Jules Lapierre ja Saksan
Friedrich Moch.
Heistä Saksan Moch on läpi kauden ollut norjalaisten tuntumassa, mutta ei ole toistaiseksi päässyt lähellekään heidän todellista haastamistaan. Ranskan Lapierre on puolestaan aiemmin esiintynyt varsin vaisusti, joten osittain ainakin vahva veto viikko sitten voi perustua ranskalaisten kotikenttäetuun. Toki on muistettava, että kukaan ei vahingossa hiihdä maailmancupissa viidenneksi.
Ruotsin kisatauolta palaava
Calle Halfvarsson voisi periaatteessa olla kauden aiempien näyttöjen perusteella norjalaisten potentiaalinen haastaja. Perjantain sprintin perusteella Halfvarsson ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan terävimmillään.
Britti
Andrew Musgrave oli alkukaudesta norjalaisten ykköshaastaja, mutta viime viikonloppuna hänen suksensa ei kulkenut parhaalla mahdollisella tavalla. Toblach on kuitenkin ollut britille erinomainen kisapaikka.
Musgrave saavutti Toblachissa 2017 uransa ensimmäisen palkintosijan ja on ollut myös kerran siellä 25 kilometrin vapaan takaa-ajon osuusajoissa nopein, minkä FIS virheellisesti laskee britille osakilpailuvoitoksi, vaikka tuolloin maailmancupin pisteet jaettiin maaliintulojärjestyksen, eikä osuusaikojen perusteella.
Mitä suomalaisilta voidaan odottaa?
Vapaan väliaikakisat eivät ole tuottaneet yleensä suomalaismiehille kovin suuria ilonaiheita, tosin tällä kaudella siihen on nähty pari poikkeusta.
Arsi Ruuskanen hiihti Toblachin kahdellakympillä kahdeksanneksi ja
Perttu Hyvärinen viikko sitten Les Rousses’sa yhdenneksitoista.
Hyvärinen lienee tälläkin kertaa suomalaismiehistä potentiaalisin menestyjän. Ranskassa itsevarmana hyvässä nousukunnossa esiintynyt viime vuoden olympiakisojen 15 perinteisen kutonen voi myös Toblachissa kolkutella kärkikymppiä.
Ruuskanen ei tämän vuoden puolella ole ollut vastaavassa vireessä, tosin Les Rousses’n kisan pilasi kaatuminen ensimmäisellä kierroksella. Alle 23-vuotiaiden maailmanmestari voikin hyvin hiihtää hyvänä päivänä 20 parhaan joukkoon.
Samaan toivottavasti kykenee myös
Iivo Niskanen, joka palasi Les Rousses’sa ryminällä maailmancupiin, kahdellakin eri tavalla. Perjantaina vapaan kisassa Niskanen laski vauhdilla ulos radalta ja sunnuntaina perinteisellä hän nousi ensimmäistä kertaa palkintokorokkeelle. Lauantaina Niskanen toivottavasti pysyy pystyssä ja pystyy hiihtämään tasapainoisen hiihdon mahdollisimman hyvälle sijalle.
Katso kohteet ja kertoimet