Nähdäänkö sunnuntaina Trondheimissa parasta Iivoa vai jatkuvatko kalustohaasteet perinteisen kympillä?


Viimeinen kilpailumatka maailmancupissa ennen joulutaukoa on suomalaisnäkökulmasta herkullisin mahdollinen. Iivo Niskanen pääsee ottamaan revanssia norjalaisista perinteisen 10 kilometrin väliaikalähtökilpailussa.
Veijo Vaakanainen: 16.12.2023 17:53Hiihto
Nähdäänkö sunnuntaina Trondheimissa parasta Iivoa vai jatkuvatko kalustohaasteet perinteisen kympillä?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten 10 km kilpailun Supertriplassa on tarjolla peräti 15 000 € bonusrahaa

Sunnuntaina maastohiihdon maailmancupissa hiihdetään viimeiset kilpailut ennen joulutaukoa ja tauon jälkeen odottavaa Tour de Ski -kiertuetta. Tulevissa MM-maisemissa Norjan Trondheimissa miehet hiihtävät suomalaisittain erittäin mielenkiintoisen 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailun.

Edellinen kerta, kun tämä matka oli maailmancupin ohjelmassa, oli lopputulos suomalaisnäkökulmasta katkeransuloinen. Iivo Niskanen ehti jo luulla voittaneensa Rukalla hiihdetyn kilpailun, mutta viimeisten lähtijöiden joukossa startannut Norjan Martin Löwström Nyenget jaksoi painaa hurjasti loppuun asti ja voitti kilpailun 2,9 sekunnin erolla.

Jokainen kilpailua seurannut näki, kuinka raju pettymys voiton lipuminen pois Niskaselle oli. Sunnuntaina viivalla nähdäänkin mies, joka on täynnä revanssihenkeä ja halua maksaa norjalaisille kalavelat takaisin heidän omalla kotistadionillaan.

Trondheimin maastot ovat paperilla kuin tehdyt Niskaselle. Klassiset norjalaiset hiihtomaastot haastavat kilpailijat pitkillä vuorohiihtopätkillä, joissa suomalainen perinteisen hiihtotavan suurmestari pääsee käyttämään parasta osaamistaan.

Rukan pettymyksen jälkeen Niskanen varmasti merkitsi heti kalenteriin joulukuun 17. päivän, jolloin hänellä on seuraava mahdollisuus osoittaa olevansa yhden vaisummin menneen kauden jälkeen taas maailman paras perinteisen hiihtäjä. Kaikki merkit viittaavatkin siihen, että Niskanen ottaa sunnuntaina jälleen omansa.

Lauantaina skiathlonissa Niskasen perinteisen hiihto jätti kuitenkin rutkasti toivomisen varaa. Kilpailun jälkeisessä haastattelussa Niskanen valotti perinteisen osuuden ongelmien johtuneen huonosta luistosta. Perinteisen hiihtotavan erikoismies otti ongelmista osan omaan piikkiinsä lähdettyään kisaan liian matalalla suksella.

Skiathlon jättää suuria kysymysmerkkejä sunnuntain perinteisen kilpailun ylle. Saadaanko Suomen ykköstykille kilpailukykyinen kapula alle Trondheimin vesikeliin?

Kovimmat uhkaajat Niskasen voitolle tulevat jälleen kerran Norjasta. Tosin Rukalla Niskasen korkeimmalta korokkeelta pois sysännyt Nyenget ei tällä kertaa ole Niskasta kiusaamassa, sillä hän sairastui valitettavasti viime viikonloppuna Östersundissa.

Nyengetin poissaolosta huolimatta Norjan joukkue on täynnä erittäin kovia haastajia suomalaiselle. Rukalla norjalaisista kuuden parhaan joukkoon hiihtivät myös Erik Valnes (3:s), Pål Golberg (4:s) ja Harald Östberg Amundsen (6:s). He ovat kaikki myös sunnuntaina potentiaalisia menestyjiä. Tosin skiathlonissa Valnes jäi sijalle 14, Golberg sijalle yhdeksän ja Amundsen sijalle kuusi.

Norjalaisista ei voi koskaan olla mainitsematta myöskään Johannes Hösflot Kläboa, jolle perinteisen väliaikakisa on myös erinomainen kilpailumuoto. Lauantain skiathlonin voitto osoitti, että mies on löytänyt kuntonsa myös distanssimatkoille ja että Trondheimin latuprofiili sopii rakettimiehelle mainiosti. Kläbo täytyykin nostaa kaikki asiat huomioiden sunnuntain kisan ykkössuosikiksi.

Didrik Tönseth on ollut vahvassa nousuvireessä kahden edellisen viikonlopun aikana, joten hänet on myös mainittava potentiaalisena ennakkosuosikkina. Lauantaina Tönseth ylsi skiathlonissa kolmanneksi.

Sen sijaan Simen Hegstad Krügeriä ei välttämättä voittotaistossa nähdä, vaikka seitsemäs sija Rukan vastaavassa kilpailussa olikin vapaan hiihtotavan taitajalta jopa yllättävän hyvä suoritus. Skiathlonin suurimpien suosikkien joukkoon kuulunut Krüger taisteli kisan voitosta, mutta jäi lopulta neljänneksi.

Mahdollisiksi yllättäjiksi on mainittava kilpailun muut norjalaiset Martin Kirkeberg Mörk, Henrik Dönnestad, Mikael Gunnulfsen, Amund Korsäth sekä Edvard Sandvik. Norjan kansalliseenkin ryhmään on erittäin vaikea päästä ja heistä jokainen tietää, että Trondheim on heidän ainoa mahdollisuutensa osoittaa, että he ansaitsevat myös lisää edustustehtäviä maailmancupissa.

Norjalaisten lisäksi Iivo Niskasen mahdolliseksi haastajaksi ei voi mainita oikeastaan kuin Ison-Britannian Andrew Musgraven, joka oli Rukalla viides ja eteni kilpailun toisen viiden kilometrin lenkin kaikkia kilpakumppaneitaan nopeammin. Musgrave on ollut läpi kauden hurjassa iskussa ja lauantaina mies nousi ensimmäistä kertaa tällä kaudella podiumille ollen skiathlonissa upeasti toinen.

Suomalaisista Niskasen lisäksi on kiinnostavaa seurata Ristomatti Hakolan vauhtia. Rukalla sijalle 17 hiihtänyt ja viitisen sekuntia top10-sijasta jäänyt Hakola on uran edetessä ja myös vaikeuksien pakottamana muuttunut sprintteristä perinteisen normaalimatkojen spesialistiksi.

Tästä syystä myös Hakolalle sunnuntain kisa on myös erityisen tärkeä. Seuraavan kerran hänet saatetaan nähdä maailmancupissa vasta tammikuussa Oberhofissa perinteisen 20 kilometrin yhteislähtökisassa.

Skiathlonissa parhaana suomalaisena sijalle 15 yltänyt Perttu Hyvärinen on selkeästi nousukunnossa ja häneltä voidaan odottaa vahvaa suoritusta myös sunnuntaina.

Ruotsalaiskolmikko Calle Halfvarsson, Jens Burman, William Poromaa hiihti skiathlonissa kympin sakkiin ja etenkin viidenneksi yltänyt Halfvarsson oli matkassa raikkaalla jalalla. Perinteisellä paremmin viihtyvä ruotsalainen on varteenotettava nimi kärkitaistoon myös perinteisen kympillä. Myös sairastelun jälkeen parantava Poromaa on viime kaudelta tuttu nimi maailmancupin kärkimittelöissä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi