Norjan miehet hurjastelevat Jällivaaran "ralliradalla" - Mistä löytyisi haastajat?


Miesten 10km vapaan väliaikalähtö hurjastellaan Jällivaaran nopealla radalla. Lähtökohdat suosivat pelottavan paljon Norjan joukkuetta.
Etusuora: 01.12.2023 19:45Hiihto
Norjan miehet hurjastelevat Jällivaaran
Kuva: Teemu Moisio / PTB Creative (Ruka Nordic)
Veikkaus
Pål Golberg.
Miesten 10km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miehissä 10 kilometrin kilpailu on nopea tapahtuma, jossa aikaerot eivät kasva suuriksi. Etenkin kymmenen parhaan joukossa nähdään usein monta urheilijaa aivan muutaman sekunnin päästä toisistaan.

Jällivaaran rataprofiili ei ole raskas, joten voittoaika painunee lähelle 20 minuuttia. Tämä sataa norjalaisten laariin, sillä muut maat ovat onnistuneet parhaiten lyömään kiilaa norjalaisten väliin juuri raskaammilla radoilla.

Vuosi sitten nopealla Lillehammerin radalla 12 parhaan joukossa nähtiin kymmenen norjalaista ja Toblachissa Norja otti seitsemän ensimmäistä sijaa.

Norjan ylivoimasta kertoo sekin, että Rukalla koronaan sairastuneen William Poromaan lisäksi vain Ranskan Jules Lapierre ja Iso-Britannian Andrew Musgrave onnistuivat ei-norjalaisista selviämään koko kauden aikana edes kuuden parhaan joukkoon.

Tiukkaa teki kymmenen joukkoonkin. Maailmancupissa tähän ylsivät Saksan Friedhich Moch, Ranskan Hugo Lapalus ja Suomen Arsi Ruuskanen, joka oli Davosin 20 km kilpailussa kahdeksas.

Tältä pohjalta Norjan kolmoisvoitto on hyvin todennäköinen tapahtuma ja jopa 5-7 ensimmäistä sijaa saattavat jälleen valua Norjaan.

Alla viime vuoden miesten vapaan väliaikalähtöjen tuloksia. Ennakko jatkuu taulukon jälkeen.

Vapaan väliaikalähdöt 2022-2023

KilpailuIIIIII
Planica 15kmS.H. Krüger 🇳🇴H.O. Amundsen 🇳🇴H.C. Holund 🇳🇴
Toclach 10kmP. Golberg 🇳🇴S.H. Krüger 🇳🇴J.H. Kläbo 🇳🇴
Les Rousses 10kmH.O. Amundsen 🇳🇴S. Röthe 🇳🇴W. Poromaa 🇸🇪
Davos 20kmS.H. Krüger 🇳🇴H.C.Holund 🇳🇴S. Röthe 🇳🇴
Lillehammer 10kmI.T. Andersen 🇳🇴D. Töhnseth 🇳🇴H.C. Holund 🇳🇴


Tildheim, Amundsen ja Krüger tiukimmat suosikit


Ykkössuosikkina kilpailuun lähtee Planican vapaan väliaikalähdön ja skiathlonin maailmanmestari Simen Hegstad Krüger. Krüger on monipuolinen vapaan hiihtäjä, joka pärjää erilaisissa latuprofiileissa. Kausi on käynnistynyt vielä rauhallisesti, mutta potentiaali on posketon.

Viime kaudella Krüger sai isoimman haasteen Harald Östberg Amundsenilta, joka voitti Les Roussesin 10 km kilpailun, oli MM-kisoissa hopealla ja Toblachissa neljäs. Amundsenin vapaan hiihto on kaunista katsottavaa ja hän on varmasti taistelussa mukana.

Nostamme mielenkiintoisimmaksi norjalaiseksi kuitenkin vuosi sitten Lillehammerissa voittoa juhlineen Iver Tildheim Andersenin, jolla on jo tältä kaudelta kova voitto alla Norjan Beitostölenista. Tildheim pesi 10km vapaan kilpailussa Krügerin 9,8 sekunnin erolla.

Vahvaa norjalaisrintamaa täydentää Rukalla 20 km yhteislähdön voittoa juhlinut Jan Thomas Jenssen, joka ylsi Beitostölenin vapaan kympillä kolmanneksi häviten 9,3 sekunnilla Andersenille, mutta voittaen niukasti Krügerin.

Myös Pål Golbergille rataprofiili sopii takuulla paremmin kuin jyrkkäpiirteisemmät maastot. Golberg juhli viime vuonna voittoa Toblachissa ja osoitti tämän kauden kuntonsa jo Rukalla ollen perinteisen kilpailussa neljäs ja vapaalla kuudes.

Didrik Töhnseth ja Martin Løwstrøm Nyenget täydentävät Norjan hurjan joukkueen. Nyengetille perinteinen hiihtotapa sopii paremmin, mutta kunto on sen verran hurja, että vapaallakin voi odottaa sijoitusta kärjen tuntumaan. Viime kaudella Nyenget hiihti vapaan väliaikalähdöistä vain Lillehammerin kilpailun, jossa oli seitsemäs.

Töhnseth jäi Rukan perinteisen kilpailussa sijalle 18 ja noin 45 sekunnin päähän voittoajasta. Norjalainen on kuitenkin sairastellut kauden alla ja Jällivaarassa voi jo kulkea paremmin. Viime kaudella Töhnseth oli Toblachissa seitsemäs, Les Roussesissa kuudes ja Lillehammerissa toinen.

Katso myös: Veikkauksen hiihtostudio: Jällivaaran rata- ja vedonlyöntianalyysi

Musgrave haastaa tiukimmin


Kun William Poromaa ei ole koronan vuoksi mukana, Andrew Musgrave haastaa tiukimmin norjalaisia. Musgrave oli loistovedossa Rukalla venyen perinteisen 10km kilpailussa viidenneksi ja vapaan yhteislähdössä kahdeksanneksi. Viime kauden vapaan väliaikalähdöissä tuli myös tasaisesti hyviä sijoituksia: 4, 9, 10 ja 10.

Saksan Friedhich Moch joutui pienen sairastelun vuoksi jättämään Rukan väliin. Saksalainen voitti Oloksen valmistavan 10km vapaan kilpailun ja oli viime vuonna hyvin tasainen vapaan väliaikalähdöissä ottaen sijat: 8,9,10,7 ja 16. Mochin ja Ranskan Jules Lapierren osalta Jällivaaran ralliradaksikin kutsuttu profiili ei kuitenkaan ole suotuisa. Kaksikko on pärjännyt hyvin muun muassa Alpe Cermisin nousussa ja heille sopisi paljon paremmin rankempi rata.

Keskieurooppalaisia hiihtäjiä näkisi mielellään lisää kärkitaistossa ja Mika Vermaulenissa on potentiaalia tähän. Vermaulen otti viime kaudella väliaikalähdöistä sijoitukset 20, 36 ja 50, mutta nyt taso näyttäisi pompanneen kerralla pari pykälää ylöspäin. 24-vuotias itävaltalainen oli Rukalla peräti neljäs 20km yhteislähdössä ja Beitosin kilpailussa seitsemäs jääden vain 15,2 sekuntia kärjestä.

Missä mennään, Suomi ja Ruotsi?


Suomen toivot kilpailuun ovat Remi Lindholm ja Markus Vuorela. Vuorela otti viime vuonna maailmancupin väliaikalähdöissä sijoitukset 29, 30, 28, 49 ja oli MM-kisoissa 15 km matkalla 43:s. Lindholm vastaava saldo maailmancupissa oli 26, 11, 33 ja MM-kisoissa 32. Paras sijoitus tuli Davosin 20 km matkalta ja Italian Toblachin kilpailussa Lindholm ei ollut mukana. Rukan hiihto viikko sitten antoi viitteitä paremmasta, kun Lindholm hiihti sijalle 12.

Ruotsi saa selkeän kilpailuedun siitä, että he hiihtivät jo kaksi viikkoa sitten samoilla laduilla omissa valmistavissa kilpailuissaan. Calle Halfvarssonille ralliradan profiili sopii myös erittäin hyvin, mutta kunto on arvoitus. Halfvarsson hävisi kaksi viikkoa sitten samassa kilpailussa Sveitsin Cyril Fähnrichille, mikä ei varsinaisesti lupaa hyvää norjalaisia vastaan. Rukalla Halfvarsson jäi vapaan kilpailussa sijalle 18.

Myös Ruotsin sprinttitykki Edvin Anger saa parantaa paljon mieliäkseen edes 30 parhaan joukkoon, sillä Anger jäi kaksi viikkoa sitten yli 30 sekuntia Halfvarssonille.

Jällivaara 10km v 19.11.2023

#UrheilijaTulos
1.Cyril Fähndrich 🇨🇭22.35,6
2.Calle Halfvarsson 🇸🇪+2,8
3.Truls Gisselman 🇸🇪+10,8
4.Leo Johansson 🇸🇪+14,3
5.Johan Häggström 🇸🇪+14,6
6.Gustaf Berglund 🇸🇪+20,3
7.Jonas Eriksson 🇸🇪+26,1
8.Alvar Myhlback 🇸🇪+32,1
9.Edvin Anger 🇸🇪+33,2
10.Björn Sandström 🇸🇪+35,9Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 10km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi