Jatkuuko Johannes Hösflot Kläbon voittovire perjantaina Canmoren vapaan viidellätoista kilometrillä?


Mieshiihdon viime vuosien suvereeni hallitsija on palannut voittoiskuun, eikä hänelle taida löytyä pysäyttäjää Pohjois-Amerikan lumillakaan.
Veijo Vaakanainen: 08.02.2024 20:22Hiihto
Jatkuuko Johannes Hösflot Kläbon voittovire perjantaina Canmoren vapaan viidellätoista kilometrillä?
Kuva: Salla Karhumaa (Ruka Nordic)
Veikkaus
Johannes Hösflot Klabo.
Miesten 15 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten tapaan myös miesten puolella maastohiihdon maailmancupissa palataan perjantaina tositoimiin yhden väliviikon jälkeen. Kanadan Canmoren tiukka viiden päivän ja neljän kisan rutistus alkaa vapaan 15 km (v) yhteislähdöllä. Alunperin vapaan avauskisa piti hiihtää väliaikalähtönä 10 km matkalla, mutta FIS:llä oli ongelmia saada tarvittavat ajanottolaitteet ajoissa paikalle.

Toissa viikonloppuna Gomsissa Johannes Hösflot Kläbo näytti jälleen kilpakumppaneilleen, kenelle miesten maastohiihdon valtikka todella kuuluu. Oberhofin vaisut otteet olivat vain pelkkä muisto, kun Kläbo voitti sekä sprintin että vapaan 20 kilometrin yhteislähdön.

Perjantaina huippuvireensä jälleen löytäneellä Kläbolla on oiva sauma kaunistella jälleen voittotilastoaan, sillä on vaikea nähdä, että joku pystyisi 15 km yhteislähdössä norjalaisen lyömään.

Mikäli perjantaina olisi hiihdetty suunnitelmien mukaan väliaikalähtö, ei Kläbon voittokulun jatkuminen olisi ollut lainkaan selvää, sillä uskomatonta kyllä, häneltä puuttuu vielä maailmancupkilpailun voitto vapaan hiihtotavan väliaikalähdöstä.

Suurimman haasteen Kläbolle tarjoavat tutusti maanmiehet. Gomsissa Simen Hegstad Krüger ei onnistunut pudottamaan Kläboa kintereiltään, mutta muu porukka ei pysynyt väkivahvan vassuttelijan pitkässä kirissä mukana.

Krügerin ohella Kläboa haastaa etunenässä maailmancupin johtaja Harald Östberg Amundsen, joka myös voitti joulukuussa Östersundissa kauden edellisen vapaan hiihtotavan väliaikakisan. Tour de Skin jälkeen Amundsen on jatkanut hyviä otteitaan, mutta ehkä kaikkein kovin terävyys ja loistokkuus hänen suorituksistaan on jäänyt puuttumaan.

Norjalaisista voittotaistoon voivat huippupäivänä yltää myös Martin Löwström Nyenget, Pål Golberg sekä Didrik Tönseth. Heidän kaikkien kohdalla suoritustaso vapaan normaalimatkoilla kuitenkin heittelee, joten ennakkoon on mahdotonta arvioida, ovatko he voittotaistossa vai ulkona top kympistä.

Skandinavia Cupin johtajan villillä kortilla kilpaileva Mattis Stenshagen on jokaisessa kilpailussa veitsi kurkulla. Hänen olisi pystyttävä osoittamaan, että hän kuuluu Norjan edustusjoukkueeseen myös sen jälkeen, kun Skandinavia Cupin tarjoama henkilökohtainen paikka raukeaa. Tosin Stenshagenin paras iskun paikka lienee vuorossa vasta sunnuntain perinteisen kisassa.

Rukan vapaan yhteislähtökisan voittanut ja tällä kaudella todellisen läpimurtonsa maailman eliittiin tehnyt Jan Thomas Jenssen ei mahtunut Norjan joukkueeseen Pohjois-Amerikan kiertueelle. Hurja on vuonomaan taso!

Norjalaisia perjantain kisassa haastanevat ainakin ranskalaiset Jules Lapierre ja Hugo Lapalus sekä Saksan Friedrich Moch. Tour de Skin loppupuolella ja tammikuun aikana selvästi tasoaan nostaneet keskieurooppalaiset viihtyvät erinomaisesti vapaalla hiihtotavalla ja tekevät kaikkensa estääkseen norjalaisjuhlat.

Norjalaisten ylivaltaa yrittää horjuttaa myös Ruotsin William Poromaa. Viime vuoden viidenkympin MM-mitalisti ei ole toistaiseksi yltänyt parhaimpaansa tämän kauden aikana, mutta hänen hurja potentiaalinsa ei ole kadonnut minnekään.

Perjantaina kannattaa seurata tarkalla silmällä myös kahdessa edellisessä maailmancupin normaalimatkan kisassa kymmenen parhaan joukkoon hiihtänyttä nuorta italialaista Elia Barpia. Nuori mies on osoittanut olevansa erinomainen yhteislähtöhiihtäjä, eikä kärkitaistoon yltäminen olisi perjantaina yllätys.

Pohjois-Amerikassa kisatessa kannattaa seurata myös yhdysvaltalaisia ja kanadalaisia hiihtäjiä. Perjantain kilpailuun uuden mantereen vahvin nimi lienee Yhdysvaltain Gus Schumacher.

Suomalaisnäkökulmasta kisasta ei kannata odottaa suuria. Remi Lindholm ja Perttu Hyvärinen toki parhaimmillaan haastavat paikasta kymmenen parhaan joukkoon, mutta viime aikojen näytöt vapaalta eivät tällaisia suorituksia anna odottaa.

Katso kohteet ja kertoimet

Katso myös: Veikkauksen Hiihto-studio ruotii Canmoren kisat
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 15 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi