Antavatko välineet Iivo Niskaselle mahdollisuuden taistella perinteisen väliaikalähtökisan voitosta?


Iivo Niskasen perinteisen kunto on tunnetusti rautaa, mutta keskiviikkona Lenzerheidessa kovakuntoisin urheilija ei välttämättä valitettavasti voita.
Veijo Vaakanainen: 28.12.2021 20:16Hiihto
Antavatko välineet Iivo Niskaselle mahdollisuuden taistella perinteisen väliaikalähtökisan voitosta?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 15 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Sveitsin Lenzerheidessa kilpaillaan keskiviikkona Tour de Skin toinen osakilpailu. Vuorossa ovat maailmancup-kauden toiset perinteisen väliaikalähtökilpailut.

15 kilometrin perinteisen kisojen ollessa ohjelmassa myös suomalaiskatsojien menestysodotukset ovat pilvissä. Iivo Niskanen on aina tämän matkan ollessa ohjelmassa kilpailun kuumin voittajasuosikki. Suomalainen kärsii bravuurimatkallaan hyvin harvoin tappioita.

Viimeisen kolmen kauden aikana tällä matkalla on kilpailtu maailmancupissa yhteensä seitsemän kertaa ja Niskanen on voittanut näistä kisoista neljä ja ollut kerran toinen. “Huonoimmillaankin” Niskanen on ollut seitsemäs.

Toisin sanoen viidentoista perinteisen maailmanmestarin suoritustaso tällä matkalla on erittäin korkealla tasolla. Aina kun Niskanen on viidentoista perinteisellä kisassa mukana, on hän kilpailun todennäköisin voittaja.

Tosin Lenzerheidesta Niskasella ei ole kovin hyvin muistoja. Kun paikkakunnalla neljä vuotta sitten kilpailtiin edellisen kerran perinteisen väliaikakisa, oli suomalainen 7:s omien sanojensa mukaan erittäin huonolla hiihdolla.

Odotusarvoisesti Niskanen on kuitenkin mukana kisan voittotaistossa. Tällä kertaa Suomen ykköshiihtäjän menestys ei ole kuitenkaan kiinni pelkästään hänestä itsestään.

Lenzerheideen on luvattu keskiviikolle koko päiväksi hurjaa lumisadetta, eli pahinta mahdollista voitelukeliä. Hyvin moni huoltomies kiroaa todennäköisesti rankasti, kun herää aamulla ja katsoo ulos ikkunasta. Jotkut ovat saattaneet jo menettää yöunensa, koska tietävät, millaista säätä kisapäiväksi on tarjolla.


Huollon epäonnistuessa Niskasta ei nähdä kisan jälkeen tuulettamassa palkintokorokkeella, vaan paiskomassa suksiaan ja antamassa rakentavaa kritiikkiä huoltotiimille.


Suomen huollon täytyy siis hallita haastavat olosuhteet. Muuten Niskasta ei nähdä kisan jälkeen tuulettamassa palkintokorokkeelle, vaan paiskomassa suksiaan ja antamassa rakentavaa kritiikkiä huoltotiimille.

Ketkä Niskasta voivat haastaa?


Alkukauden kaikissa kolmessa perinteisen kisassa Niskasen lähin uhkaaja on ollut Venäjän Aleksei Tshervotkin. Ellei miehen kunnossa ole tapahtunut mitään suurta romahdusta, hän on potentiaalinen menestyjä myös keskiviikkona.

Hänen maanmiehensä Aleksandr Bolshunovin iskukyky on edelleen pieni arvoitus. Hänen sprinttisuorituksensa tiistaina oli keskiverto, mutta toisaalta vapaan sprintti ei ole hänen vahvin leipälajinsa muutenkaan. Vasta keskiviikko näyttää, pystyykö Bolshunov osallistumaan kärkitaistoon.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo pääsee starttaamaan keskiviikon kisaan huippuasemista sprinttivoittonsa jälkeen. Myös perinteisen viidellätoista Kläbo kuuluu kuumimpiin suosikkeihin. Norjalaisen toinen peräkkäinen voittokaan ei olisi yllätys.

Kläbon maanmies Emil Iversen on yksi kisan mielenkiintoisimpia nimiä. Hänen kuntonsa on oikeastaan täysi arvoitus. Parhaimmillaan olympialaisiin jo valittu Iversen on perinteisellä maailman top3-hiihtäjiä, mutta tällä kaudelle ei ladulla ole nähty parasta Iverseniä.

Norjalaisista myös Didrik Tönsethin nimi on merkitty lähtölistoissa paksulla tussilla. Skandinavia Cupissa vastustajansa murskannut norjalainen on pääsemässä taas parhaaseen kuntoonsa, mikä tarkoittaa maailman terävintä kärkeä.

Kahdesti tällä kaudella väliaikakisan voittoa juhlinutta Simen Hegstad Krügeria ei myöskään saa unohtaa. Tosin Krüger on parhaimmillaan vapaalla hiihtotavalla. Hänen maanmiehensä Pål Golberg sen sijaan hallitsee perinteisen tyylin erinomaisesti.

Suomalaisista Niskasen takana kannattaa seurata kaksikkoa Perttu Hyvärinen - Remi Lindholm. He taistelevat tiukasti toisiaan vastaan taistossa olympialaisten viestipaikoista ja ovat toistaiseksi olleet erittäin tasaisia.

Tälläkään kertaa heidän välillään ei luultavasti ole monta sekuntia. Toivottavaa olisi myös, ettei heidän edeltään tuloslistasta löytyisi juuri kahtakymmentä nimeä enempää.

Lindholmille ainakin tarjotaan kilpailussa huippupaikkaa, sillä hän pääsee lähtemään matkaan puoli minuuttia ennen Johannes Hösflot Kläboa. Norjalaisen peesissä roikkuessaan Suomen joukkueen nuorella hurjalla on mahdollisuudet tehdä elämänsä kovin hiihto.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 15 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi