Iivo Niskanen lähtee viidentoista perinteiselle ainoana tavoitteenaan olympiavoitto. Aleksandr Bolshunov on kuitenkin vaikea mies voitettavaksi.
Perjantaina
Pekingin olympialaisissa on vuorossa suomalaisittain kaikkein mielenkiintoisin päivä.
Iivo Niskanen starttaa viidentoista kilometrin perinteiselle selkeänä ykkössuosikkina, eikä hänelle kelpaa kilpailussa mikään muu kuin olympiavoitto.
Kauden molemmat perinteisen väliaikalähdöt lähes näytöstyyliin voittanut Niskanen on valmistautunut läpi koko kauden vain tähän yhteen kilpailuun, vaikka jo avausmatkan jälkeen Niskanen pääsi juhlimaan palkintokorokkeelle. Siinä menestyminen oli kuitenkin vain mukava bonus ja perjantaina on todellisen tuloksenteon aika.
Lähtökohdat perjantaille ovat suomalaisen urheilun lähihistoriassa poikkeukselliset. Edellisen kerran suomalaisurheilija on lähtenyt olympiastarttiin yhtä selvänä voittajasuosikkina Atlantassa 1996, kun
Jani Sievisen piti ottaa “varma” olympiavoitto miesten 200 metrin sekauinnissa. Tällä kertaa lopputulos on toivottavasti toisenlainen kuin tuolloin.
Bolshunov on erittäin vaikea voitettava
Avausmatkan jälkeen Niskasen voitto on kuitenkin hieman vähemmän varma. Alkukaudesta terveyshuolien kanssa paininut
Aleksandr Bolshunov osoitti olevansa oikeaan aikaan rautaisessa kunnossa. Skiathlonin tyrmäävä voitto oli suomalaisnäkökulmasta suorastaan pelottava, varsinkin kun Bolshunov jätti järkevästi sprintin väliin ja latautui perjantain kultataistoon.
Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, että viime vuosien arvokisoissa Bolshunov on vahvan avausmatkan jälkeen ollut yllättävän vaisu väliaikakisassa. Kaksissa edellisissä MM-kisoissa venäläistä pidettiin ykkössuosikkina, mutta hyytyi molempina kertoina jopa mitalien ulkopuolelle.
Tilastojen valossa Niskanen on myös onnistunut juuri viidentoista perinteisellä Bolshunovin voittamaan. Kausien 2019-2022 venäläinen on onnistunut kukistamaan Niskasen ainoastaan tällä matkalla ainoastaan kolmesti ja joutunut nöyrtymään kuudesti. Aiemmat tulokset eivät toki vaikuta millään tavalla yhden yksittäisen päivän vireeseen.
Ketkä taistelevat pronssista?
Ennakkoasetelmat ovat siis sellaiset, että Iivo Niskanen ja Aleksandr Bolshunov ratkaisevat keskenään olympiavoiton kohtalon ja muut miehet joutuvat tyytymään pronssitaistoon. Himmeimmästä mitalista taisteleekin ennakkoon useampi mies.
Norjalaisista vahvimmin mitalista taistelenevat
Hans Christer Holund ja
Pål Golberg, jotka osoittivat jo viikonlopun skiathlonissa, että he ovat vahvassa kunnossa ja että myös perinteinen kulkee. Heistä erityisesti Golberg on perinteisen väliaikalähdöllä kauden aiempien näyttöjen perusteella vahva mitalikandidaatti.
Erik Valnes on myös hiihtänyt tällä kaudella erinomaisia perinteisen väliaikakisoja. On kuitenkin hieman kyseenalaista, kuinka sprintteritaustainen Valnes kestää Pekingin rajuissa oloissa ja korkeassa ilmanalassa.
Johannes Hösflot Kläbolta ei skiathlonin perusteella voi mitalia odottaa.
Venäläisistä
Aleksandr Tshervotkin oli alkukaudesta jopa joukkueen vahvin lenkki perinteisellä, mutta skiathlonissa hänen suorituksensa oli suuri pettymys. Myöskään Venäjän kaksi muuta hiihtäjää
Ilja Semikov ja
Ivan Jakimushkin eivät lähtökohtaisesti mitaleista taistele, vaikka yllätysvalmiita ovatkin.
Sen sijaan Ruotsin
William Poromaa voisi olla todellinen jokerikortti pronssitaistoon. Tällä kaudella vain pariin otteeseen aiemmin kilpaillut nuori ruotsalainen on oikeaan aikaan parhaassa kunnossa ja hänellä voisi olla mahdollisuus palauttaa Ruotsin mieshiihto jälleen mitalikantaan. Italian
Francesco de Fabianiakaan ei täysin voi mitalitaistosta sivuuttaa.
Miten muut suomalaiset pärjäävät?
Perjantain kilpailu on myös erittäin mielenkiintoinen ajatellen sunnuntaista miesten viestiä.
Ristomatti Hakolan suorituskyky on kauden kaikkien haasteiden ja kommellustenkin jälkeen täysi arvoitus, joka ratkeaa vasta perjantain kisassa. Jos Hakola ei ole viidentoista parhaan joukossa, voi Suomi haudata haaveet viestin ja pariviestin mitaleista.
Perttu Hyvärinen osoitti skiathlonin sensaatiomaisella seitsemännellä sijalla, että hän on elämänsä kovimmassa kunnossa. Mikäli vire on säilynyt Kiinassa samanlaisena, voidaan Hyväriseltä jälleen odottaa sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon. Sellainen suoritus voisi nostaa hänet myös vaihtoehdoksi parisprinttiin, jos Hakolan kunto ei vakuuta.
Neljäntenä suomalaisena kisaan startannee
Remi Lindholm. Häneltä odotetaan jälleen tasapainoista suoritusta mahdollisimman lähelle kahdenkymmenen parhaan joukkoa.
Katso kohteet ja kertoimet