Ratkovatko Remi Lindholm ja Arsi Ruuskanen miesten 15 kilometrin SM-kullan?


Miesten 15 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikakisan voittotaisto on Iivo Niskasen poisjäännin todella avoin. Useammalla hiihtäjällä on lauantaina mahdollisuus voittoon.
Veijo Vaakanainen: 20.01.2023 17:54Hiihto
Ratkovatko Remi Lindholm ja Arsi Ruuskanen miesten 15 kilometrin SM-kullan?
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Arsi Ruuskanen
Miesten 15 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon SM-kisat jatkuvat lauantaina Tampereella vapaan hiihtotavan väliaika kisoilla. Koska maailmancupissa miehet eivät enää hiihdä 15 kilometrin väliaikakisoja, on kyseessä Suomen maajoukkuehiihtäjille ensimmäinen startti tällä matkalla sitten Taivalkosken Suomen Cupin marraskuussa.

Suurin mielenkiinto SM-koitoksista katosi valitettavasti jo viikolla, kun Iivo Niskanen ilmoitti jättävänsä varotoimenpiteenä Tampereen kisat väliin. Vastikään neljännen Vuoden urheilija -tittelinsä saanut Niskanen olisi luonnollisesti ollut viikonlopun seuratuin urheilija, mutta nyt muiden hiihtäjien pitää täyttää kolminkertaisen olympiavoittajan jättämä aukko.

Läsnäollessaan Niskanen olisi vaikeasta kaudesta huolimatta ollut ylivertainen ennakkosuosikki, vaikka hiihtotapa Tampereella onkin hänelle epämieluisampi vapaa. Nyt kun Niskanen on poissa, on myös ennakkoasetelmien arvioiminen paljon vaikeampaa.

Joulukuussa Davosin maailmancupissa hienoilla suorituksillaan säväyttäneet Arsi Ruuskanen ja Remi Lindholm eivät ole kisanneet Davosin jälkeen, joten heidän iskukykynsä on hämärän peitossa. Molemmille vapaan viisitoista on parhaimmillaan bravuurimatka, ja kaksikko on varmasti jo ennen kauden alkua ympyröinyt kalenterista Planican MM-kisojen kohdalta juuri tämän kisamuodon.

Davosin näyttöjen perusteella Ruuskasen ja Lindholmin voi nostaa suurimmiksi suosikeiksi, mutta vasta Tampereella nähdään, onko kaksikko tammikuun SM-mittelöissä vastaavassa vireessä kuin joulukuussa Sveitsissä. Epävarmuutta Ruuskasen kohdalla lisää myös se, että hän joutui jättämään Tour de Skin sairastumisen vuoksi.

Mikäli Ruuskanen ja Lindholm eivät pysty lauantaina parhaimpaansa, olisi ollut mahdollista, että kokenut kettu Perttu Hyvärinen olisi tullut takaa ja korjannut potin kotiin. Puijon Hiihtoseuran kakkoshiihtäjäkin joutuu kuitenkin seuran tähden Niskasen tavoin jättämään Tampereen kisat väliin.

Markus Vuorela voisikin Hyvärisen sijaan olla se maajoukkueen rutinoitunut konkari, joka kouluttaa nuorempia. Vuorela voi hyvänä päivänä voittaa vaikka koko kilpailun, mutta se olisi ainakin pieni yllätys. Varsinkin kun Vuorelalla perinteisen suksi on liikkunut tällä kaudella astetta ellei jopa paria paremmin ja hänellä on kannettavanaan Tour de Skin rasitukset.

Potentiaalinen voittajakandidaatti on myös Joni Mäki, joka dominoi isännän otteilla muuten varsin kaoottista SM-parisprinttiä perjantaina. On tosin myös varsin mahdollista, ettei Mäkeä lauantaina nähdä viivalla, vaikka olympiasprintin nelonen ilmoittautuneiden joukosta löytyykin. Mikäli Mäki kisaan osallistuu, sopii Tampereen loivapiirteinen maasto hänelle kuin nakutettu.

Alkukauden näyttöjen perusteella Lauri Lepistö olisi ollut helppo nostaa yhdeksi kisan kuumimmista suosikeista. Jämin Jänteen hiihtäjän erittäin vaisut otteet Tour de Skillä romahduttivat kuitenkin selvästi hänen osakkeitaan. Viimeaikaisten suoritusten perusteella Lepistön paras kunto jäi joulukuun kisoihin.

Todella mielenkiintoinen jokerikortti kisaan on nuorten sarjojen menestyjä Niko Anttola, joka murtautui jo Rukalla maailmancupin kolmenkymmenen parhaan joukkoon. Jykeväraaminen Anttola on parhaassa elementissään perinteisellä, mutta Rukan perusteella vapaakin liikkuu hyvänä päivänä varsin mallikkaasti.

SM-kisoja ennakoidessa on aina muistettava valitettavasti myös se, että kisa-aamu antaa usein varsin ikäviä yllätyksiä poissaolojen muodossa. Vaikka urheilijan nimi lähtölistasta löytyisikin, paljastaa usein vasta lähtöhetki, onko hiihtäjä todella lähtemässä kiduttamaan itseään ladulle.

Muokattu 20.1.2023 klo 18.25: Lisätty tieto Perttu Hyvärisen poisjäännistä

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 15 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi