MM-Planica: Kuka norjalaisista voittaa 15 km (v) väliaikalähdön? Pystyykö Perttu Hyvärinen yllätykseen?


Hiihdon MM-kisoissa Planicassa hiihdetään keskiviikkona miesten 15 km (v) väliaikalähtökilpailu. Voittotaistosta odotetaan norjalaisten jäsenten välistä kilpailua. Suomalaisista menestyspaineet kantaa tällä kertaa Perttu Hyvärinen.
Etusuora: 28.02.2023 19:26Hiihto
MM-Planica: Kuka norjalaisista voittaa 15 km (v) väliaikalähdön? Pystyykö Perttu Hyvärinen yllätykseen?
Kuva: Anna Välimäki (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Perttu Hyvärinen.
Miesten 15 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten 15 km (v) kilpailu käynnistyy keskiviikkona klo 13.30.

Planican MM-hiihdot jatkuvat keskiviikkona miesten 15 km vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailulla. Kilpailu hiihdetään todella raskaalla reitillä, sillä kokonaisnousua keskiviikon kilpailussa on kaikkiaan 590 m. Jo naisten kisassa nähtiin, että eroista tulee Planican maastoissa suuria.

Iivo Niskasen keskittyessä sunnuntaiseen 50 km (p) yhteislähtökilpailuun, keskiviikon kilpailuun lähtevät suomalaisista Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm, Markus Vuorela ja Niko Anttola.

Hyvärinen osoitti vahvaa virettä MM-kisojen skiathlonissa, jossa oli parhaana suomalaisena kymmenes, vaikka ehti käydä mahallaankin vapaan osuudella. Sijoitukseensa silmin nähden pettynyt Hyvärinen omaa hyvät mahdollisuudet taistella vapaan kilpailussa top6-sijoista.

Lindholm oli mukavassa vauhdissa skiathlonin vapaan osuudella ja pystyy onnistuessaan hiihtämään keskiviikkona 15-20 joukkoon. Nuorten maailmanmestarin Anttolan edesottamuksia seurataan mielenkiinnolla. Debyyttinsä aikuisten arvokisoissa tekevä 20-vuotias Anttola on tulevaisuuden nimi, jolla ei ole Planicassa vielä tulospaineita. Rukalla maailmancupin vapaan takaa-ajon osuusajoissa Anttola oli 23:nneksi nopein.

Pikahälytyksellä loukkaantuneen Arsi Ruuskasen tilalle Planicaan kiidätetty Vuorela voi lähteä kilpailuun paineitta ja sijoitus 25 parhaan joukossa olisi Vuorelalle onnistunut suoritus.

Katso kohteet ja kertoimet


Viekö Norja jopa vitoisvoiton?


Norjalaismiehet ovat 15 km vapaan kilpailussa ehkä vielä suurempia suosikkeja kuin neloisvoittoon päättyneessä skiathlonissa. Mielenkiinto kohdistuu lähinnä siihen, missä järjestyksessä norjalaiset ryhmittyvät tällä kertaa palkintokorokkeelle.

Skiathlonin maailmanmestari Simen Hegstad Krüger lähtee 15 km kisaan suosikkina. Rajun esityksen skiathlonin vapaan osuudella tehnyt norjalainen ei jättänyt muille mahdollisuuksia lyötyään kaasun pohjaan heti suksienvaihdon jälkeen. Kiertueen parhaana kiipijänä tunnettu Krüger viihtyy selvästi Planican maastoissa ja mikäli vire ei ole muutamassa päivässä häipynyt, olisi yllätys mikäli Krüger ei olisi voittotaistossa myös keskiviikon kilpailussa.

MM-kisojen avauskilpailunsa keskiviikkona hiihtää vapaan hiihtotavan erikoismies Harald Östberg Amundsen. 24-vuotias norjalainen on varmasti todella nälkäinen päästessään keskiviikkona irti ja nostammekin hänet kilpailun voittajasuosikiksi Krügerin rinnalle. Toistaiseksi uran ainoassa MM-startissa Oberstdorfissa 2021 Amundsen hiihti pronssia samalla 15 km (v) matkalla, vaikka kaatui matkan varrella.

Ennen MM-kisoja Amundsen voitti Les Roussesin 10 km (v) kilpailun ylivoimaisesti 12 sekunnin erolla ja oli pienten marginaalien Toblachin kympillä neljäs vain viisi sekuntia Pål Golbergia ja Krügeria hitaampana.

Norja saa marssittaa kilpailuun viisi hiihtäjää, sillä Hans Christer Holund pääsee kilpailuun henkilökohtaisella paikalla matkan hallitsevana maailmanmestarina. Holund ei ole viime kuukausina ollut aivan huippuiskussa, mutta toisaalta hänen tiedetään treenanneen hurjasti MM-kisojen alla, sillä paikka 15 km (v) kilpailuun oli mestarina varma.

Onkin oletettavaa, että Holund on virittäytynyt MM-kisoja varten huippuiskuun ja haluaa puolustaa kahden vuoden takaista mestaruuttaan. Planican maastot sopivat varmasti väkevälle kiipijälle, joka ei ensimmäisenä väsy raastavissa maastoissa.

Skiathlonin hopea- ja pronssimitalistit Johannes Hösflot Kläbo ja Sjur Röthe olivat aseettomia Krügerin iskun edessä ja samaa on helppo ennakoida myös väliaikalähtökilpailuun. Kaikki kilpailut Planicassa hiihtänyt Kläbo on ollut lyötävissä skiathlonin lisäksi juuri 15 km vapaan väliaikalähdössä ja mitalikin saattaa olla hirmuhiihtäjälle keskiviikkona yllättävänkin tiukassa.

Toki Kläbo osaa säästellä voimiaan nousuissa ja laskee alamäet ylivoimaisesti parhaiten, joten hiihtokiertueen älykön ja tekniikkataiturin mitalista tai mestaruudesta ei saa koskaan yllättyä. Pitkiä raastavia nousuja sisältävä 15 km (v) kilpailu ei lähtökohtaisesti Kläbolle sovi, mutta ei häntä uskalla unohtaakaan.

Röthelle Planican maastot sopivat Krügerin tapaan mainiosti. Onkin helppo ennustaa Röthen yltävän mitalitaistoon myös keskiviikkona, joskin voitto olisi maanmiesten tiukassa puristuksessa pieni yllätys.

Katso kohteet ja kertoimet


Onko norjalaisille todellisia haastajia?


Ruotsin William Poromaa taisteli pitkään mitalisti skiathlonissa, mutta joutui lopulta tyytymään vitossijaan neljälle norjalaiselle hävinneenä. Poromaa saa uuden yrityksen keskiviikkona, mutta tehtävä on jälleen vaikea hurjan norjalaislauman seassa. Mikäli joku pystyy murtamaan norjalaisrintaman, se on todennäköisesti Poromaa.

Ranskalaiset viihtyvät vapaalla hiihtotavalla. Skiathlonissa kymmenen joukkoon yltäneet Jules Lapierre ja Clement Parisse sekä kauden aikana hyviä suorituksia 10 km (v) kisoissa tehnyt Hugo Lapalus pystyvät taistelemaan sijoista kuuden kärjessä. Myös vanha herra Maurice Manificat jaksaa yhä. Pystyisikö vahva kiipijä näyttämään vielä nuoremmilleen kovassa maastossa?

Samoin kerhoon kuuluu skiathlonin seiska Saksan Friedrich Moch. Nuori saksalainen jaksaa kiivetä ja on parempi vapaalla hiihtotavalla.

Ruotsin Jens Burman osoitti skiathlonissa heräämisen merkkejä, joskin taipui vapaan osuudella kahden minuutin päähän kärjestä. Mikäli vire on nousussa, saattaa kokenut ruotsalainen hätyytellä kuuden kärkeä.

Alkukaudesta säväyttänyt Iso-Britannian Andrew Musgrave tuntuu kadottaneen vireensä kauden tärkeimmässä paikassa. Mikäli britti taikoo alkukauden vireen takaisin pintaan, ei sijoitus kuuden kärjessä järisyttäisi. Joulukuussa Beitostölenissä Musgrave ylsi perinteisen kympin kisassa peräti kolmanneksi.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 15 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi