Nähdäänkö miesten yhteislähdössä Val di Fiemmessä ryhmähiihtoa ja hurjaa vauhdinpitoa?


Val di Fiemmen massalähdöt ovat useimmiten päättyneet massakiriin. Lauantain lumisateen vuoksi tälläkin kertaa tämä on todennäköisin lopputulos.
Veijo Vaakanainen: 05.01.2024 19:51Hiihto
Nähdäänkö miesten yhteislähdössä Val di Fiemmessä ryhmähiihtoa ja hurjaa vauhdinpitoa?
Kuva: Teemu Moisio / PTB Creative (Ruka Nordic)
Veikkaus
Pål Golberg.
Miesten 15 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miehet saapuvat Tour de Skin päätösviikonloppuun Val di Fiemmessä norjalaisen Harald Östberg Amundsenin ylivoimaisessa johdossa. Hänen takanaan palkintosijoista käydään sen sijaan todella tasainen ja tiukka taisto.

Lauantaina hiihdettävässä 15 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailussa ei tapahtune mitään kovin merkittäviä muutoksia kokonaistourin kärkitaistossa. Val di Fiemmen massalähdössä käytettävä latu on varsin kasaava, eikä kisassa ole useinkaan ole nähty kovinkaan hurjaa vauhdinpitoa.

Ainoa poikkeus tähän on kahden kauden takaa, kun Johannes Hösflot Kläbo hyydytti jo matkalla kaikki kovimmat haastajansa, jopa perinteisen suurmestarin Iivo Niskasen. Tällä kertaa vastaavaa hevostelua tuskin nähdään, varsinkaan lauantaina hiihtäjille tarjottavissa äärimmäisen haasteellisissa olosuhteissa.

Lähes legendaariseen Naganon olympialaisten kolmenkympin kilpailuun verrattavassa lumisateessa yhteislähdöllä ei vauhdinpito ja ummessa olevan ladun avaaminen pahimmille vastustajille ei ole kovinkaan houkutteleva vaihtoehto. Kärkitaistossa muutokset lienevät siis marginaalisia, ellei joku menetä peliään hiihtokelvottomiin välineisiin.

Norjalaisia nähtäneen kilpailun kärkipaikoilla jälleen kerran minibussillisen verran, vaikka punanuttujen dominointi tämän vuoden Tourilla ei olekaan ollut aivan samanlaista kuin monet odottivat ja pelkäsivät. Davosissa nähty norjalaisten kolmoisvoitto lienee tälläkin kertaa todennäköisin vaihtoehto.

Tourin ylivoimaisen johtajan ja ilman epäonnea myös Tourin voittavan Amundsenin lisäksi potentiaalisiin menestyjiin kuuluvat myös kokonaistuloksissa toisena oleva varamiehenä Tourille mukaan päässyt Henrik Dönnestad sekä Iivo Niskasta Rukalla järkyttänyt Martin Löwström Nyenget. Tosin Dönnestad ja Nyenget ovat ehkä aavistuksen enemmän kovan matkavauhdin kuin hurjan kirivaihteen miehiä.

Sen sijaan Erik Valnes ja Pål Golberg ovat omimillaan, mikäli kisa odotusten mukaisesti päättyy Zorzi-nousun pohjalta alkavaan raivoisaan kiriin. Vaikka Golberg ei olekaan tämän vuoden Tourilla ollut parhaimmillaan, ei viime vuoden Fiemmen massalähdön kakkosta voi sivuuttaa potentiaalisten voittajien listalta.

Upeaa Touria hiihtävä Sveitsin Beda Klee on myös pakko nostaa mukaan ennakkosuosikkien joukkoon. Kuudentena ja vain neljä sekuntia kakkossijaa perässä oleva Klee on hiihtänyt tämän vuoden Tourilla jo uransa kolme parasta sijoitusta, joten Klee vaikuttaisi olevan tulikuumassa vireessä. Uran ensimmäinen palkintosija lauantaina ei siis olisi välttämättä edes yllätys.

Ruotsalaisista vahvimmassa iskussa tällä hetkellä vaikuttaisi olevan Jens Burman. Advokat-Burman -lempinimellä tunnettu ruotsalainen on monien vaikeiden vuosien jälkeen pääsemässä uransa jopa kovimpaan vireeseen. Burman kuuluu toisaalta myös niihin urheilijoihen, joille kova matkavauhti olisi massakiriä mieluisampi vaihtoehto.

Sen sijaan kokonaiskisan kahdeksantena majailevalle Federico Pellegrinolle loppua kohti kiristyvä vauhti sopii erinomaisesti. Parin viime kauden aikana puhtaasta sprintteristä erinomaiseksi tour-hiihtäjäksi kehittynyt italialainen on todella vaarallinen vastustaja kaikille, jos hän on mukana kahinoissa vielä kilpailun loppuvaiheissa.

Kanadan Antoine Cyr on hiihtänyt uransa parhaat suoritukset perinteisen yhteislähtökilpailuissa ja toistaiseksi hänen paras noteerauksensa on neljäs sija juuri Val di Fiemmen kisasta. Näin ollen myös arvokisojen parisprinteissä edukseen esiintynyt kanadalainen voisi saavuttaa maansa ensimmäisen palkintokorokepaikan lähes viiteen vuoteen.

Suomalaiskatseet kisassa kohdistuvat luonnollisesti Toblachissa koko hiihtomaailmaa järisyttäneeseen Perttu Hyväriseen. Toblachin vapaan takaa-ajossa hieman liian hyvin onnistuneeseen “pitovoiteluun” mahdollisuutensa kokonaistourilla menettänyt velikulta Riistavedeltä on monesti kertonut nauttivansa yhteislähtöjen tarjoamasta mähinöinnistä, joten hyvän päivän sattuessa lauantaina mies voi löytyä jälleen korkealta tuloslistalla.

Suomalaisista hyvää hiihtoa lauantaina voidaan odottaa myös Markus Vuorelalta. Uransa parasta kautta tekevä maajoukkueen ulkopuolelle jättämisestä sisuuntunut Vuorela on ennenkin onnistunut Val di Fiemmessä, joten vireen ja kaluston osuessa kohdilleen voi Vuorela olla hyvinkin lähellä top kymppiä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 15 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi