Ketkä saavuttavat lauantaina muut palkintosijat Johannes Hösflot Kläbon takana?


Kaikki tietävät jo ennen starttia, kuka tulee lauantaina voittamaan miesten 15 kilometrin yhteislähtökilpailun. Suurin mielenkiinto kohdistuu taistoon muista palkintosijoista.
Veijo Vaakanainen: 06.01.2023 19:33Hiihto
Ketkä saavuttavat lauantaina muut palkintosijat Johannes Hösflot Kläbon takana?
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Johannes Høsflot Klæbo.
Miesten 15 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Tämän vuoden miesten Tour de Skin toiseksi viimeinen etappi on monilta aiemmilta vuosilta tuttu, kun Italian Val di Fiemmessä kisataan 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailu. Tälle kaudelle tulleiden uudistusten vuoksi kyseessä on ainoa kerta, kun miehet kisaavat heille aiemmilta vuosilta tutulla 15 kilometrin matkalla maailmancupissa.

Aiempina vuosina Val di Fiemmen yhteislähtö on ollut yhtä poikkeusta lukuun ottamatta varsin tylsää hiihtoviihdettä. Tulevien olympiamaisemien kokoavat laskupätkät ovat tehneet irtiottoyrityksistä haastavia ellei peräti mahdottomia, ja lopputulokset on usein ratkottu suurella joukolla viimeisen kierroksen aikana.

Viime vuoden kilpailu tarjosi kuitenkin tähän virkistävän poikkeuksen. Tuolloin Johannes Hösflot Kläbo ja Iivo Niskanen irtosivat muusta joukosta ja monien yllätykseksi Norjan hiihtotähti tiputti myös Niskasen vauhdistaan ja hiihti soolohiihdolla voittoon.

Tänä vuonna Kläbolta tuskin nähdään vastaavaa näytöstä, sillä kisasta puuttuu Niskasen kaltainen työhevonen, joka pakottaisi hänet näyttämään todellista matkavauhtikapasiteettiaan. Kläbo on Tourin kokonaistilanteessa selkeässä johdossa ja hän tietää voittavansa kaikki vastustajansa loppukirissä.

Kaikki viittaa siis jälleen kerran siihen, että Tourin toiseksi viimeisestä miesten etapista tulee niin kutsuttua letkajenkkaa, jossa todellinen pudotuspeli käydään vasta viimeisellä kierroksella. Kilpailu tulee päättymään Johannes Hösflot Kläbon hurjaan lyöntiin viimeisessä nousussa ja muut tyrmäävään tasatyöntöön pitkällä maalisuoralla.

Ketkä valtaavat palkintosijat Kläbon takana?


Kilpailun suurin mielenkiinto kohdistuukin siihen, ketkä pystyvät saavuttamaan muut palkintosijat Kläbon takana. Viime aikaisten otteiden perusteella ainakin Ruotsin Calle Halfvarsson on erittäin vahva kandidaatti palkintokorokkeelle.

Vaikka kokeneen ruotsalaisen Tour lähtikin hieman yskähdellen liikkeelle Val Müstairissa, on hän sen jälkeen esittänyt vahvaa virettä ja on noussut perjantain sprintin kakkossijan jälkeen jo Kläbon lähimmäksi haastajaksi Tour de Skin kokonaistilanteessa. Kirivoimainen ruotsalainen on lopun tiukassa taistossa varmasti vaikea voitettava.

Sama pätee periaatteessa myös maailmancupia johtavaan Pål Golbergiin. Norjalainen oli kuitenkin perjantain sprinttipäivänä kaukana parhaasta vireestään, mikä saattaisi viitata siihen, että Tourin rasitukset alkavat jo hidastaa norjalaista. Aiempina vuosina Tourin toiseksi viimeinen etappi on ollut lisäksi Golbergille erittäin musta.

Italian Federico Pellegrino on yllättänyt käytännössä kaikki sillä, että hän on edelleenkin mukana Tour de Skin kärkitaistossa. Hänellekin hidasvauhtinen yhteislähtö on teoriassa erittäin hyvä matka, mutta myös hänen kohdallaan perjantain sprintti antoi viitteitä siitä, että väsymys alkaa painaa myös hänen otteitaan.

Sen sijaan Italian vahvin valtti lauantaina voi hyvinkin olla yhteislähtöjen erikoismies Francesco de Fabiani. Kahdesti Val di Fiemmessä kakkoseksi ja kahdesti neljänneksi sijoittunutta italialaista ei juuri kuvissa näy ennen loppuratkaisuja, mutta silloin hän on usein sitäkin näkyvämpi.

Mikäli kisasta tuleekin ennakoitua kovavauhtisempi, nousevat Norjan kovien kestävyyshirmujen osakkeet. Erityisesti vahvoille nousijoille Simen Hegstad Krügerille ja Sjur Röthelle lauantain kisa olisi loistava mahdollisuus parannella asemia enne kiertueen huipentavaa Alpe Cermisin nousua, jossa he ovat elementissään.

Kovista norjalaisista myös Didrik Tönseth ja Hans Christer Holund ovat vahvoilla, jos matkan varrella käydään kovempaa pudotuspeliä. Heistä Tönseth pystyy haastamaan tosin melko hyvin myös rajussa lopputaistossa. Holundin pitää pystyä tekemään ratkaisunsa matkan aikana.

Ruotsin William Poromaa on nostettu läpi kauden potentiaaliseksi norjalaisten haastajaksi normaalimatkan kisoissa. Toistaiseksi Poromaan rahkeet eivät kuitenkaan ole vielä riittäneet lyömään kiilaa punasiniseen norjalaisrintamaan. Lauantainakin se voi nuorelle ruotsalaiselle olla haastavaa.

Musta hevonen lauantain kilpailuun voisi olla Yhdysvaltain Ben Ogden, joka on esittänyt Tour de Skin aikana uransa toistaiseksi kovimpia otteita. Sprintissä reikäpäisellä taktiikalla hiihtänyt Ogden voi paremmalla taktisella pelisilmällä olla yllättävän kova mies voitettavaksi.

Suomalaisista suurimmat odotukset kohdistuvat Perttu Hyväriseen, jolle Val di Fiemmen massalähtö on aiempina vuosina ollut hyvä matka. Viime kaudella Hyvärinen kolkutteli kisassa jo kymmenen kärkeä, joten hyvänä päivänä hän voi olla hyvinkin korkealla tuloslistalla.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 15 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi