Mihin Iivo Niskasen vauhti riittää Lillehammerissa vapaalla hiihtotavalla?


Lillehammerin lauantain mielenkiintoisin kysymys on Iivo Niskasen vapaan kunto. Rukan perusteella jopa palkintosija voisi olla Suomen ykköshiihtäjälle mahdollinen.
Veijo Vaakanainen: 03.12.2021 18:53Hiihto
Mihin Iivo Niskasen vauhti riittää Lillehammerissa vapaalla hiihtotavalla?
Kuva: Touho Häkkinen
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 15 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancup jatkuu Lillehammerissa lauantaina vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailuilla. Alun perin ohjelmassa olleita skiathlon-kilpailuita ei voitu lumipulan vuoksi hiihtää.

Lumipulan vuoksi Lillehammerissa hiihdetään myös poikkeuksellisissa maastoissa. Normaalisti vuoden 1994 olympianäyttämö tarjoaa hiihtäjillä pitkiä raakoja nousuja ja armottomia työpätkiä, mutta tällä kertaa kisat käydään ampumahiihtostadionilla, jossa ei nousumetrejä juuri kerry.

Tasaiset maastot tuovat kilpailuun kuitenkin omat haasteensa. Laduilla ei ole maksimaalista hapenottoa testaavia pitkiä nousuja, mutta toisaalta nousujen puute tarkoittaa myös alamäkien puuttumista. Kovavauhtisella radalla ei lepohetkiä hiihtäjille juuri suoda, vaan koko ajan pitää jaksaa painaa eteenpäin.

Lähtökohtaisesti ajatellen lauantaisen radan pitäisi sujua Suomen ykköshiihtäjälle Iivo Niskaselle erinomaisesti. Pitkät kuokkanousut ovat olleet Niskaselle vapaalla hiihtotavalla myrkkyä, kun taas loivissa ”wassunousuissa” mies on ollut parhaimmillaan. Lillehammerin rata muistuttanee hyvin paljon parin vuoden takaisia Nove Meston maastoja, joissa Niskanen hiihti vapaan viidellätoista upeasti toiseksi.

Rukan vahvan hiihdon perusteella Niskanen pitää siis nostaa jopa yhdeksi kilpailun ennakkosuosikeista. Omien sanojensa mukaan kaksinkertainen olympiavoittaja ei tällä kaudella ole juuri vapaaseen panostanut, mutta Oloksen ensimmäisten kisojen perusteella sekin hiihtotapa vaikuttaisi toimivan.

Niskanen saa kärkitaistoon kuitenkin kovia haastajia. Rukalla vapaan takaa-ajon voittoon hiihtänyt Aleksandr Bolshunov on startti toisensa jälkeen paremmassa kunnossa ja varmasti vaarallinen mies lauantaina. Sama pätee myös hänen maanmiehiinsä Artjom Maltseviin ja Sergei Ustjugoviin, jotka ovat vapaan viidellätoista elementissään.

Norja marssittaa lähtöviivalle myös erittäin iskukykyisen joukkueen, josta löytyy monia voittajasuosikkeja. Vapaan tykeistä Hans Christer Holund ja Simen Hegstad Krüger eivät ralliradalla varmasti ole vahvimmillaan, mutta Johannes Hösflot Kläbo ja Emil Iversen ovat varmasti vahvoilla. Tosin vapaan väliaikalähdöt eivät ole kummankaan vahvuusalueita.

Ensimmäistä kertaa tällä kaudella maailmancupiin mukaan pääsevä Harald Östberg Amundsen saattaa olla jopa vahvin norjalainen. Erinomainen vapaan hiihtäjä voitti Beitostölenin katsastuskisan ja voi hyvin toistaa saman tempun myös lauantain kisassa. Potentiaalinen voittajasuosikki on myös skiathlon parin vuoden takainen maailmanmestari Sjur Röthe.

Norjalaisista kannattaa ehdottomasti tarkkailla myös nuoremman polven hiihtäjää Håvard Mosebytä. Beitostölenissä hän pystyi sekä perinteisellä että vapaalla hiihtämään tasapäisesti Norjan maajoukkuehiihtäjien kanssa. Jos sama vire jatkuu myös lauantaina, pystyy hän hyvin hiihtämään jopa kymmenen parhaan joukkoon.

Norjalaisten, venäläisten ja Iivo Niskasen lisäksi kärkitaistossa tuskin juuri muita nähdään. Tosin on mielenkiintoista nähdä, mihin Rukalla sunnuntaina väläyttänyt Tshekin Michal Novak pystyy. Samoin Ranskan hiihtäjiä kannattaa vapaan hiihtotavan kisassa seurata.

Suomalaisista Niskasen takana mielenkiintoisin nimi on Rukalla kansainvälisen läpimurtonsa tehnyt Remi Lindholm. Vapaan tyylin taitaja on kuitenkin Lillehammerissa kovan haasteen edessä, jos hän haluaa päästä vastaaviin suorituksiin kuin Rukalla. Norjan kansallinen ryhmä vaikeuttaa merkittävästi pistesijoille nousemista.

Sama haaste on edessään myös Perttu Hyvärisellä, joka on aloittanut kautensa tasaisilla suorituksilla. Hyväriselle pisteiden pitäisi olla perustaso, mutta heikolla hiihdolla niitä ei tule.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 15 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi