Avaako Iivo Niskanen maailmancup-kautensa voitolla vai ylivoimaisella voitolla?


Miesten 15 kilometrillä koko Suomen hiihtokansa odottaa vain yhtä tulosta: Iivo Niskasen neljättä Rukan voittoa.
Etusuora: 26.11.2021 18:34Hiihto
Avaako Iivo Niskanen maailmancup-kautensa voitolla vai ylivoimaisella voitolla?
Kuva: Touho Häkkinen
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 15 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten 15 km käynnistyy lauantaina Rukalla klo 11.15

Hiihdon maailmancupin kauden ensimmäinen normaalimatkan kilpailu on suomalaisten hiihtofanien mielimatka 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtö. Rukan lauantain kilpailu määrää lisäksi lähtöjärjestyksen ja aikaerot sunnuntain vapaan hiihtotavan takaa-ajoihin, joten kilpailulla on erittäin suuri painoarvo.

Kilpailu on poikkeuksellisen mielenkiintoinen myös siksi, että sama matka hiihdetään helmikuussa Pekingin olympialaisissa ja suomalaisittain juuri tällä matkalla odotukset ovat erityisen korkealta. Iivo Niskaselta odotetaan olympiavoittoa kolmansissa kisoissa peräkkäin.

Niskanen on nostettava suurimmaksi voittajasuosikiksi myös lauantain kilpailuun. Kahdesti koko Venäjän maajoukkueen Oloksella kepittänyt Niskanen on osoittanut olevansa hyvässä alkukauden kunnossa, vaikka mitään järisyttävää ei ollakaan vielä nähty.

Edelliskaudella Niskanen koki Rukalla ikävän yllätyksen, kun hän huomasi jo ensimmäisessä väliajassa, ettei vauhti riitäkään voittotaistoon. Tänä vuonna mikään ei viittaa vastaavaan pilvilinnojen romahtamiseen, vaan neljäs viidentoista perinteisen kisan voitto on todennäköisin lopputulos.

Niskasen ykköshaastaja voi hyvinkin olla sama mies kuin Oloksellakin, eli Venäjän Aleksei Tshervotkin. Erinomainen perinteisen hiihtäjä ja viime vuonna Rukalla palkintokorokkeelle hiihtänyt Tshervotkin taipui kahtena viikonloppuna Niskaselle vain niukasti, joten huippupäivänä venäläinen voi juhlia lauantaina jopa voittoa.

Norjalaisista vahvimmassa perinteisen kunnossa Beitostölenin avausviikonlopun perusteella on Hans Christer Holund. Vaikka joissain piireissä Holundia pidetään ensisijaisesti vapaan hiihtäjänä, on norjalainen millikone useaan kertaan osoittanut, että hän kuuluu maailman valioihin myös perinteisellä.

Emil Iversen on yleensä erinomainen Rukalla, eikä Beitostölenin hiihtokaan huonolta näyttänyt. Perjantainen sprinttikarsiutuminen asettaa kuitenkin kysymyksiä. Johannes Hösflot Kläbokaan ei sprinttipäivän perusteella ole terävimmässä kunnossaan, mutta Rukan ladulla häntäkään ei kannata laskea ulos.

Sama pätee myös Erik Valnesiin, joka on alkukauden hiihtojen perusteella uransa parhaassa normaalimatkojen kunnossa. Kovaa starttaava Valnes jaksaa kisoja maaliin yhä paremmin ja Rukan maastot ovat yleensä sopineet hyvin sprintterityylisille hiihtäjille. Voittotaistoon Valnes tuskin kuitenkaan nousee.

Aleksandr Bolshunovkaan ei vielä ole parhaassa kunnossaan, mutta Bolshunovin perustaso on niin kova, että keskenkuntoisenakin hän on podiumsuosikki. Myös muut kilpailuun starttaavat venäläisurheilijat ovat potentiaalisia menestyjiä.

Yksi mielenkiintoisimmista miehistä starttiviivalla on Ruotsin Leo Johansson, joka voitti Jällivaarassa sekä perinteisen että vapaan tyylin kilpailut. Kolminkertaisen olympiavoittajan Dario Colognan varsin selvästi nitistänyt Johansson voi olla yllättävänkin korkealla, ellei hänen voittonsa sittenkin kertonut ruotsalaismiesten ja Colognan huonosta kunnosta.

Suomalaismiehistä toiseksi kovimmat odotukset kohdistuvat sprintissä kompuroineeseen Ristomatti Hakolaan. Vaikeuksien jälkeen mies itse oli odotuksissaan kuitenkin maltillinen ja asetti tavoitteekseen pistesijan. Taivalkosken hiihdon perusteella häneltä voi kuitenkin odottaa paljon enemmän.

Perjantaina uransa parhaan maailmancup-hiihdon tehneeltä Joni Mäeltä toivotaan myös selvää pistesijaa. Kuten jo aiemmin todettiin, Rukan ladut suosivat sprinttereitä ja Mäki voi hyvinkin hiihtää jopa 15 parhaan joukkoon.

Perttu Hyvärisen osalta odotukset ovat maltillisemmat. Pistesija olisi häneltä etukäteen ajatellen hyvä onnistuminen.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 15 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi