Jysäyttääkö Perttu Hyvärinen yllätyksen Canmoren sunnuntain 20 km yhteislähdössä?


Canmoren maailmancup-rupeama jatkuu sunnuntaina 20 km (p) yhteislähdöillä. Miesten kilpailun suosikit tulevat tutusti Norjasta. Suomalaisodotukset lepäävät Perttu Hyvärisen harteilla.
Etusuora: 10.02.2024 23:44Hiihto
Jysäyttääkö Perttu Hyvärinen yllätyksen Canmoren sunnuntain 20 km yhteislähdössä?
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Perttu Hyvärinen Vuokatin Suomen Cupissa sykyllä 2020.
Miesten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten normaalimatkoilla suosikit etsitään yleensä norjalaismiehistöstä. Tämä pätee myös Canmoren sunnuntaisessa 20 km (p) yhteislähtöön, mutta aivan totuttua dominointia ei norjalaisilta Canmoren avauskisassa perjantaina nähty. Normaalisti Johannes Hösflot Kläbo olisi selkeä valinta perinteisen yhteislähdön suosikiksi, mutta perjantain vapaan 15 km yhteislähdön kyykkäys jättää kysymysmerkkejä rakettimiehen distanssivireen ylle Canmoren korkeassa ilmanalassa.

Kläbo jäi kuin seisomaan, kun Simen Hegstad Krüger löi perjantaina puolimatkassa kaasun pohjaan. Kläbo hyytyi sijalle 15 jääden Krügerista lopulta 45 sekuntia. Vaikka Norja otti perjantaina kaksoisvoiton Harald Östberg Amundsenin oltua Krügerin jälkeen toinen, ei Norjan kokonaispanos ollut kilpailussa totutun vahva.

Ylensä väkevästi yhteislähdöissä hiihtävä Pål Golberg oli vasta 28:s jäätyään Krügerista peräti 1.21. Erik Valnes oli vasta 26:s, Didrik Tönseth
24:s ja Skandinavia Cupista paikkansa Canmoreen saanut Mattis Stenshagen 17:s.

Nelikko on toki parempi perinteisellä hiihtotavalla, mutta ei norjalaisia ole totuttu tällaisillä sijoilla näkemään, oli hiihtotapa mikä tahansa. Martin Löwström Nyenget oli perjantaina 11:s niukasti kymmenenneksi hiihtäneelle Perttu Hyväriselle hävinneenä.

Perjantaina voittanut Krüger on profiloitunut selkeäksi vapaan hiihtotavan mieheksi, joten hirmuvireestä huolimatta olisi yllätys, mikäli mies osallistuisi voittotaistoon myös perinteisellä sunnuntaina.

Epävarmuustekijöistä huolimatta norjalaiset nostetaan sunnuntain kilpailun suosikeiksi. Kläbo olisi normaalivireessään suosikki kilpailun voittajaksi, sillä norjalaishirmu on normaalimatkoilla ollut varmempi perinteisellä hiihtotavalla. Mikäli perjantainen epävire oli väliaikaista, on Kläbo vaikea pudotettava perinteisen yhteislähdössä, eikä hänelle loppukirissä löydy vastusta.

Kläbon perjantainen epäonnistuminen luo kenties perinteisen dieselvetureille lisää uskoa siihen, että hänet pystyy tiputtamaan kovalla matkavauhdilla. Nyenget on usein perinteisen kisoissa ollut valmis veturin rooliin ja samaa odotetaan myös sunnuntaina. Oberhofin 20 km (p) yhteislähdössä kolmisen viikkoa sitten Nyeget oli vahvasti toinen.

Perjantain kakkonen, maailmancupin ykkösmies Amundsen, on niittänyt menestystä tällä kaudella kaikilla matkoilla molemmilla hiihtotavoilla. Hän on potentiaalinen podiummies myös sunnuntaina. Amundsen on Nyengetin ohella yksi potentiaalinen vauhdinpitäjä. Oberhofin massalähössä Amundsen jäi yllättävän kauas kärjestä ollen 14:s, mutta maasto ja ilmanala ovat nyt vaativammat, mikä suosii vahvaa norjalaista.

Oberhofissa voittanut Valnes on hyvä perinteisen yhteislähdöissä, mutta perjantain heikko esitys pistää miettimään. Onko tiukka maasto ja korkea ilmanala sprintterille liian raskas kombinaatio 20 km matkalla? Samat kysymykset voidaan esittää Golbergin tiimoilta, vaikkakin hän on tällä kaudella muuntautunut entistä selkeämmin sprintteristä distanssijyräksi. Isokokoinen Golberg ei välttämättä ole parhaimmillaan Canmoren olosuhteissa.

Stenshagen kannattaa ehdottomasti huomioida peleissä sunnuntaina. Oberhofin nelonen on perinteisen hiihtotavan spesialisti ja uhkuu varmasti näyttöhaluja.


Haastajat muista maista


Saksan Friedrich Moch taisteli perjantaina vapaan kisan kakkossijasta ollen lopulta neljäs. Mies taitaa molemmat hiihtotavat eikä menestys sunnuntaina perinteisellä tulisi yllätyksenä. Samat sanat koskevat perjantain vitosta, Ruotsin Jens Burmania. Burman viihtyy yhteislähdöissä ja molemmat hiihtotavat sopivat. Kaksikko ei ole kiriherkimmästä päästä, joten vauhtia täytyisi matkalla pitää.

Ruotsalaisista kannattaa huomioida myös Calle Halfvarsson ja William Poromaa. Halfvarsson on selvästi parempi perinteisellä hiihtotavalla, joten perjantain vapaan kisan 14:s sija oli positiivinen suoritus. Poromaa on niin ikään ollut parempi perinteisellä ja on osannut kiriäkin hyvin yhteislähdöissä. Oberhofissa Poromaa oli massakirin seitsemäs niukasti Hyväriselle hävinneenä.

Jättiyllätystä vois viritellä kotimaassaan kisaava Kanadan Antoine Cyr, joka on etenkin perinteisellä hiihtotavalla yltänyt maailmancupissa hyviin sijoituksiin. Oberhofissa mies oli Poromaan kannoilla kahdeksas. Perjantain vapaan kisa ei tosin herättänyt hurraa-huutoja. Kanadalainen oli maalissa vasta 37:s.


Pystyykö Perttu Hyvärinen hätyyttelemään ihan kärkisijoja?


Canmoren vapaan massalähdössä mainiosti kymmenenneksi hiihtänyt Perttu Hyvärinen uhkui perjantaina vahvaa virettä. Perinteinen hiihtotapa maistuu Hyväriselle vapaata paremmin ja se antaakin herkulliset odotusarvot sunnuntain kisaan. Oberhofissa kuudenneksi hiihtänyt ja Toblachissa Tour de Skillä jättiyllättäjänä 10 km (p) väliaikalähdön voittanut Hyvärinen jatkaa häijyssä iskussa, eikä sijoitus kuuden kärjessä yllät missään tapauksessa sunnuntain kisassa.

Canmoren olosuhteet tuntuvat sopivan Hyväriselle ja lauantain sprintin huilannut suomalainen saattaakin olla jokerikortti jopa perinteisen yhteislähdön podiumtaistoon. Kirissä Hyvärinen ei pärjää, mutta kovaa matkavauhtia hän kestää ja pystyy pitämäänkin. Kenties sunnuntaina nähdään Hyväriseltä kauden toinen jättipaukku!

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi