Miesten 20 kilometrillä Lillehammerissa on taas luvassa Norjan avoimet mestaruuskisat - Ketkä saalistavat muut palkintosijat Kläbon takana?


Miesten 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailusta on todennäköisesti tulossa taas norjalaisten näytöstä. Johannes Hösflot Kläbon voittoa ei ennakkoon voi viedä juuri mikään muu kuin haaveri.
Veijo Vaakanainen: 03.12.2022 18:49Hiihto
Miesten 20 kilometrillä Lillehammerissa on taas luvassa Norjan avoimet mestaruuskisat - Ketkä saalistavat muut palkintosijat Kläbon takana?
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kläbo, Valnes, Iversen.
Miesten 20 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten maastohiihdon maailmancupin viikonlopun viimeinen kilpailu Lillehammerissa on 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailu. Tosin kilpailun aikana monille katsojille saattaa jäädä epäselväksi, onko kyseessä maailmancupin vai Norjan Cupin osakilpailu.

Perjantaina vapaan kympillä kymmenen parhaan joukossa nähtiin peräti yhdeksän norjalaista, kun ainoastaan Ison-Britannian Andrew Musgrave onnistui lyömään kiilaa norjalaisrintamaan. Myös sunnuntaina Norjalla on kansallisen ryhmän myötä mukana 12 hiihtäjää, joten liput tulosluettelon kärkipäässä ovat luultavasti tälläkin kertaa hyvin yksitoikkoisia.

Ennakkoon siis jo tiedetään, että norjalaiset tulevat dominoimaan kilpailua. Samoin käytännössä kaikki urheilijat tietävät jo starttiviivalla myös sen, kuka kilpailun tulee ilman haavereita voittamaan. Johannes Hösflot Kläbo näytti lauantain sprintissä, ettei perjantain startin estänyt pieni flunssanpoikanen ole häntä hyydyttänyt.

Kläbon pudottaminen yhteislähtökilpailuissa on jo lähtökohtaisesti mahdotonta kaikilta muilta kuin Iivo Niskaselta ja Aleksandr Bolshunovilta. Kun kaiken lisäksi Lillehammerissa nousupätkät ovat loivapiirteisiä eivätkä kovinkaan pitkiä, on muilla hiihtäjillä käytännössä mahdotonta tehtävä haastaa Kläboa voitosta muuten kuin poikittaisella sauvalla, joka vie miehen pöpelikön puolelle.

Kläbo siis tulee käytännössä varmasti voittamaan kilpailun, mutta hänen takanaan asetelmat norjalaisten jäsenten välisessä ovat täysin auki. Alkukauden aikana Pål Golberg on esittänyt vahvoja otteita ja häneltä löytyy myös paljon kirivoimaa, joten hänet voi nostaa kakkossuosikiksi Kläbon takana.

Toinen kirivoimainen norjalainen on Erik Valnes, joka voi olla loppukahinoissa todella vaikea voitettava, jos hän ei ole hyytynyt aiemmin. Valnesin alkukauden otteet ovat olleet vielä toistaiseksi hieman vaisuja, joten hän ei välttämättä jaksa koko 20 kilometrin matkaa maanmiestensä mukana.

Perjantaina kakkoseksi hiihtänyt Didrik Tönseth on sen sijaan osoittanut, että hän on valmis taistelemaan palkintosijoista ja paikasta Norjan maailmancupin joukkueessa myös ulkomaan kisoissa. Myös Håvard Moseby on terävässä vireessä ja Tönsethin tavoin häneltä vaaditaan näyttöjä.

Emil Iversen on ollut perushyvässä vireessä, mutta loistokkuus on vielä puuttunut. Sama pätee myös viime kauden Holmenkollenin viidenkympin voittajaan Martin Löwström Nyengetiin. Hans Christer Holund on hiihtänyt tasaisen vahvasti, mutta loivapiirteinen latu vie häneltä hyvin todennäköisesti mahdollisuudet palkintosijataistoon.

Iver Tildheim Andersen osoitti perjantaina, ettei myöskään tuntemattomampia norjalaisnimiä saa unohtaa spekulaatioista. Sunnuntain kisaan osallistuvat Amund Korsäth ja Jonas Vika eivät niminä sano juuri kenellekään mitään, mutta ei sanonut Anderseninkaan nimi ennen perjantaita.

Pohdittaessa norjalaisten mahdollisia haastajia, on tälläkin kertaa nostettava tutut nimet. Ruotsalaiskaksikko Calle Halfvarsson - William Poromaa sekä Ison-Britannian Andrew Musgrave ovat potentiaalisimmat norjalaisrintaman rikkojat. Palkintosijoille nouseminen olisi kuitenkin heiltä kaikilta suuri yllätys.

Suomalaisodotukset kilpailuun ovat maltilliset. Nelikolta Perttu Hyvärinen, Lauri Lepistö, Remi Lindholm ja Markus Vuorela toivotaan hyviä otteita, mutta sijoitus viidentoista kärkeen lienee kaikilta maksimi. Useampi mies kahdenkymmenen parhaan joukossa olisi jo huippuluokan onnistuminen suomalaisilta.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 20 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi