Salppurin miesten kahdeltakympiltä toivotaan vahvaa suomalaispanosta


Useampi suomalaismies jahtaa menestystä kotiladuilla. Iivo Niskasen iskukyky on täysi arvoitus.
Veijo Vaakanainen: 01.03.2024 19:38Hiihto
Salppurin miesten kahdeltakympiltä toivotaan vahvaa suomalaispanosta
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 20 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten 20 kilometrin kilpailu maastohiihdon maailmancupissa Lahden Salpausselällä on monille suomalaisille yksi kauden tärkeimmistä kilpailuista. Esimerkiksi Iivo Niskanen jätti Pohjois-Amerikan kilpailut kokonaan väliin keskittyäkseen Lahden kilpailuun.

Lauantaina viivalla on useampi suomalaismies, joka lähtee tavoittelemaan kilpailussa vähintään pääsyä kymmenen parhaan joukkoon. Niskanen on puolestaan viivalla ainoastaan voittaakseen kilpailun.

Viimeaikaiset näytöt eivät tosin vaikuta siltä, että Niskasen voitto lauantaina olisi kovinkaan todennäköinen. Tästäkin kaudesta tuli lopulta sairastelujen myötä kolminkertaiselle olympiavoittajalle varsin rikkonainen ja Rukan kirvelevä kakkossija on edelleen hänen paras suorituksensa tältä kaudelta.

Niskasen potentiaali perinteisellä on kuitenkin niin kova, että hän pystyy astetta heikommassakin vireessä taistelemaan hyvistä sijoista kymmenen parhaan joukossa. Voittamaan tottuneelle miehelle nämä sijat eivät kuitenkaan merkitse yhtään mitään.

Niskasen lisäksi potentiaalisia hiihtäjiä kymmenen parhaan joukkoon ovat Toblachin sensaatiovoitollaan hiihtomaailmaa järkyttänyt Perttu Hyvärinen sekä salakavalasti vaikeuksien jälkeen hienoon iskuun päässyt Ristomatti Hakola. Hakola on erityisesti mielenkiintoinen seurattava, sillä hän ei ole päässyt juuri näyttämään virettään vähäisten perinteisen kisojen vuoksi.

Erittäin mielenkiintoinen nimi lauantaina on myös nuori lupaus Niko Anttola, jonka kausi on ollut tähän asti tuskien taival. Nuorten MM-kisatkin menivät häneltä lopulta pilalle sairastumisen vuoksi, mutta Kuopion kisan perusteella hänellä on hyvät mahdollisuudet hiihtää Lahdessa ainakin 20 parhaan joukkoon.

Kilpailun voittotaisto on hyvin vaikea ennustettava, sillä useammalla hiihtäjällä on lauantaina mahdollisuudet murtautua kolmen kärkeen. Johannes Hösflot Kläbo on perinteisesti ollut perinteisen normaalimatkoilla yksi suurimmista suosikeista, mutta Pohjois-Amerikan tappiot yhteislähtökisoissa kielivät siitä, ettei paljon kauden aikana sairastellut Kläbo ole tällä hetkellä parhaimmillaan.

Sen sijaan Canmoren 20 kilometrin perinteisen yhteislähdön voittaja Pål Golberg on selättänyt keskitalven vaikeutensa ja on varmasti Lahdessakin yksi kuumimmista voittajasuosikeista. Sama pätee myös hänen maanmiehiinsä Rukan voittajaan Martin Löwström Nyengetiin ja Oberhofin perinteisen massalähdön ykköseen Erik Valnesiin.

Henrik Dönnestad on varmasti nälkäinen mies, sillä hän pääsee taas pitkän tauon jälkeen näyttämään osaamistaan maailmancup-ympyröissä. Lahden startti sekä viikon päästä odottava Holmenkollenin kilpailu ovat Dönnestadille elintärkeitä näyttöpaikkoja jo ensi kautta ajatellen, sillä häntä varmasti kiinnostaa edustuspaikka Trondheimin kotikisoissa.

Ruotsalaiset William Poromaa, Calle Halfvarsson ja Jens Burman ovat usein perinteisen normaalimatkojen tuloslistoilla kärkipäässä, mutta varsin harvoin onnistuvat murtautumaan podiumille norjalaisten seuraksi. Lahdessakin he ovat varmasti hyvillä sijoilla, mutta top 3 olisi ainakin pieni yllätys.

Ison-Britannian Andrew Musgrave kuuluu ruotsalaisten kanssa samaan joukkoon norjalaisten potentiaalisia haastajia. Hänenkin kohdallaan valitettavan usein lopputulos on kuitenkin sijoilla 5-10. Tämä lienee realismia myös lauantaina.

Yllätysjokeri lauantaille voisi olla Irlannin Thomas Maloney Westgaard, joka hiihti kaksi viikkoa sitten Minneapolisissa hänelle selvästi heikommalla vapaalla hiihtotavalla kuudenneksi. Aina ajoittain väläyttelevä irlantilainen voisi pöljänä päivänä tehdä Lahdessa todellisen jättipaukun.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 20 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi