Vieläkö Iivolta irtoaa podiumvire? Kläbo metsästää maailmancupin voittoennätystä Salpausselän kisojen kahdella kympillä


Maailmancup-kauden 2022-2023 viimeinen kilpailu hiihdetään sunnuntaina Salpausselän kisoissa, kun vuorossa on miesten 20 km (p) yhteislähtökilpailu.
Etusuora: 25.03.2023 19:20Hiihto
Vieläkö Iivolta irtoaa podiumvire? Kläbo metsästää maailmancupin voittoennätystä Salpausselän kisojen kahdella kympillä
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten kilpailu käynnistyy sunnuntaina klo 13.45

Mikä on Iivo Niskasen kilpailuvire sairastelujen jäljiltä? Salpausselän hallitsija on huilannut MM-kisojen jälkeen ja iskukyky Lahden päätöskisassa on kysymysmerkki. MM-kisat kääntyivät Niskaselta pettymyksen puolelle, kun päätösmatka 50 km (p) päättyi ilman mitalia kuudenteen sijaan. Hieno viestimitali tuo varmasti balsamia haavoihin, mutta Niskanen hamuaa varmasti kauden päätöskisasta myös henkilökohtaista menestystä, mieluiten voittoa.

Harvakseltaan tällä kaudella sairastelujen takia starttaillut Niskanen on ollut Salpausselällä elementissään. Hän on voittanut kaksi edellistä Lahden 15 km (p) maailmancupin kisaa ja oli sitä ennen kisan kakkonen. Vuonna 2017 Niskanen otti Lahdessa 15 km (p) kilpailussa ikimuistoisen maailmanmestaruuden.

Aiempiin menestykisoihin verrattuna nyt hiihdetään 5 km pidempi matka ja lisäksi väliaikalähdön sijaan yhteislähtönä. Yhteislähtö ei Niskasta suosi, mutta mikäli mies on kunnossa, nähdään häneltä todennäköisesti pitkä raastava isku. Sen verran Planican viideltä kympiltä jäi hampaan koloon liian myöhään jätetyn loppukirin takia.

Katso kohteet ja kertoimet


Kuumimpiin suosikkeihin Niskanen ei tällä kertaa Salpausselällä kuulu. Kilpailun suurin suosikki on Norjan Johannes Hösflot Kläbo, joka jahtaa jo maailmancup-kauden 20:nnettä voittoaan. Tuolla voittomäärällä hän nousisi kaikkien aikojen ykköseksi Therese Johaugin rinnalle yhden kauden voittojen määrässä.

Kläbo otti Lahdessa voitot perjantain pariviestissä ja lauantain sprintissä, joten mies jatkaa huippuvireessä kauden loppuun asti. Perinteisen väliaikalähdöt sopivat Kläbolle, joskin Planican MM-kisojen viidellä kympillä hän joutui hieman yllättäen nöyrtymään loppukirissä maanmiehelleen Pål Golbergille. Lyhyempi matka suosii nyt Kläboa ja todennäköistä on, että rakettimies juhlii sunnuntaina voittoa.

Golberg on Kläbon tapaan elementissään perinteisen hiihtotavan yhteislähdöissä ja kuuluu kilpailun kuumimpiin suosikkeihin. Lauantain sprintissä Golberg tosin kangistui yllättäen puolivälierässä loppusuoralla, eikä yltänyt välierävaiheeseen.

Norjan Harald Östberg Amundsen on virinnyt väkevään kevätvireeseen. Aiemmin puhtaana vapaan distanssihirmuna tunnettu norjalainen on niittänyt mainetta ja kunniaa viime viikkojen aikana molemmilla hiihtotavoilla sprinteissä ja kestomatkoilla. Vire jatkunee sunnuntainakin, eikä Amundsenia voi laskea ulos edes voittotaistosta.

Norjan Martin Löwström Nyenget on kestävyyskone, joka jaksaa pitää vauhtia. Kirikykyä Nyengetiltä ei juurikaan löydy, joten Niskasen tapaan ratkaisua täytyy hakea kovalla matkavauhdilla. Samaan kerhoon kuuluu myös maanmies Didrik Tönseth, joka suorittaa tasaisen vahvasti molemmilla hiihtotavoilla, mutta aivan kärkisijat ovat miestä viime ajat kiertäneet.

Kiriherkkä Erik Valnes viihtyy perinteisen kisoissa, mutta liekö 20 km matka miehelle pitkän puoleinen? Mikäli matkavauhti on rauhallista, on Valneskin yksi potentiaalinen nimi podiumille asti. Myös Simen Hegstad Krüger taitaa perinteisen hiihtotavan, vaikka onkin erityisesti vapaan virtuoosi. Skiathlonin ja 15 km (v) tuore maailmanmestari ja Holmenkollenin sankari on väkevässä kevätvireessä, eikä kärkitaistoon yltäminen Lahdessa yllättäisi.

Katso kohteet ja kertoimet

Kiilaa norjalaisrintamaan pyrkii lyömään Niskasen lisäksi Ruotsin William Poromaa ja Calle Halfvarsson. Halfvarsson viihtyy perinteisen yhteislähdössä ja mainion kauden hiihtäneen ruotsalaisen vire tuntuu kestävän kauden loppuun asti. Lauantain sprintissä Halfvarsson oli vahva kakkonen Kläbon vanavedessä.

Poromaa on ollut vahva läpi kauden. Planicassa hän otti MM-pronssia viideltä kympiltä vahvalla loppuvedollaan. Viime keväänä Lahdessa Poromaa oli huippuiskussa oltuaan 15 km (p) väliaikalähdön kolmas ja hävittyään Kläbolle vain 0,4 sekuntia.

Poromaa joutui jättämään Falunin kisat sairastelujen takia väliin, mutta mikäli miehen vire on normaalitasolla, kuuluu hän sunnuntain kilpailun suosikkeihin.

Perinteisen yhteislähtöjen erikoismies Italian Francesco de Fabiani oli vahvassa vireessä perjantain pariviestissä, josta hän pokkasi hopeaa yhdessä Federico Pellegrinon kanssa. Mikäli matkalla ei sunnuntaina hurjastella, on de Fabiani vaarallinen viimeisellä kilometrillä.

Katso kohteet ja kertoimet

Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola säväyttivät Falunissa vitos- ja kutossijoillaan. Suomen huolto onnistui toki Falunissa nappiin, mutta täysin sen piikkiin kaksikon huippusuorituksia ei voi tietenkään laittaa. Molemmat omaavat täydet mahdollisuudet taistella vähintään top10-sijoista Lahdessakin. Huippukauden hiihtänyt Hyvärinen ansaitsisi jo nappionnistumisen. Siivittäisikö kotiyleisön kannustus Hyvärisen hurmioon ja taisteluun sijoituksesta kolmen parhaan joukossa?

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi