Nousevatko takaa-ajajat haastamaan Kläboa Oberstdorfin kahdellakympillä?


Tour de Skin suursuosikki Johannes Hösflot Kläbo pääsee starttaamaan kärkipaikalta Oberstdorfin 20 kilometrin vapaan takaa-ajoon. Norjalaisen voiton voi käytännössä julistaa varmaksi jo ennen starttia.
Veijo Vaakanainen: 03.01.2023 17:41Hiihto
Nousevatko takaa-ajajat haastamaan Kläboa Oberstdorfin kahdellakympillä?
Kuva: Salla Karhumaa (Ruka Nordic)
Veikkaus
Johannes Hösflot Klabo.
Miesten 20 km (v) takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon Tour de Ski -kiertue jatkuu keskiviikkona Saksan Oberstdorfin lähes kesäisissä olosuhteissa. Tiistain kympin perinteisen väliaikakisan tulosten pohjalta startataan 20 kilometriä pitkään vapaan hiihtotavan takaa-ajoon.

Keskiviikon takaa-ajoa pitää seurata kahdesta eri näkökulmasta. Toisaalta kyseessä on kaksipäiväisen kisan huipennus, jossa ensimmäisenä maaliin saapunut urheilija palkitaan 50 maailmancupin pisteellä. Pelkät takaa-ajon osuusajat lasketaan puolestaan mukaan Tour de Skin kokonaiskilpailuun, joten jokaisen urheilijan kannattaa pyrkiä hiihtämään 20 kilometriä mahdollisimman kovaa vauhtia.

Juuri osuusajat ovatkin keskiviikon kilpailussa mielenkiintoisin seurattava asia. Jo ennen kilpailua jokainen tietää, että Norjan Johannes Hösflot Kläbo tulee ilman käsittämätöntä epäonnea hiihtämään ensimmäisenä maaliin, sillä hän pääsee lähtemään matkaan ensimmäisenä ja vaikka hänet ajettaisiinkin kiinni, tulee hän pesemään kaikki muut loppukirissä.

Yleensä takaa-ajoissa Kläbo on antanut takaa tulevien suosiolla ajaa itsensä kiinni, koska hän on voinut luottaa siihen, ettei kukaan loppuratkaisuissa pysty häntä kukistamaan. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin hieman toisenlainen. Jos Kläbo tyytyy vain odottelemaan muita, menettää hän tourin kokonaistilanteessa etuaan merkittävästi.

Siksi Kläbon tulisikin lähteä hiihtämään kahtakymppiä, kuin se olisi väliaikalähtöinen kilpailu ja pyrkiä kaikin voimin estämään takaa-ajajien pyrkimykset hänen saavuttamisestaan. Toisena matkaan lähtevä vapaan hiihtotavan spesialisti Simen Hegstad Krüger Kläbon hyvin todennäköisesti jossain vaiheessa tavoittaa, mutta vajaat puoli minuuttia hänen peräänsä starttaavaa seuraavaa letkaa hänen ei kannata kantaansa päästää.

Kilpailussa kannattaa siis seurata erityisen tarkasti lopputuloksia lähtöaikoihin verrattuna. Esimerkiksi Tourin kokonaistilanteessa toisena oleva ja 37 sekuntia Kläbon perässä oleva Pål Golberg starttaa matkaan 26 sekuntia johtavan maanmiehensä jälkeen. Jos Golbergin ja Kläbon paremmuus mitataan vasta loppukirissä, voi maailmancupin johtaja Golberg olla erittäin tyytyväinen suoritukseensa, sillä silloin hänen eronsa Tourin kokonaistilanteessa Kläboon on vain reilut 10 sekuntia.

Takaa-ajossa on etukäteen kaksi mahdollista skenaariota. Joko kärjessä lähtevät Kläbo ja Krüger ajetaan kiinni ja kilpailuun muodostuu jopa reilun kymmenen hiihtäjän kokoinen kärkiletka, jossa pidetään varsin rauhallista matkavauhtia viimeisen kierroksen kiritaistoa odotellen. Toinen vaihtoehto on, että Kläbo ja Krüger pystyvät yhdessä karkaamaan vastustajiltaan ja kisasta tulee raaka kestävyysurheilukilpailu, jossa muodostuu suuria eroja.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa kisan suurimpia ennakkosuosikkeja ovat Kläbon lisäksi kokonaiscupin kärkimies Golberg sekä sijalta yhdeksän starttaava Italian Francesco de Fabiani, joka on ollut Oberstdorfin massalähtöjen kiritaistoissa todella terävä menneinä vuosina. Myös neljäntenä matkaan starttaava Calle Halfvarsson on tässä tapauksessa paksulla tussilla merkattu mies.

Jos taas kilpailusta muodostuu raaka ja kovavauhtinen pudotuspeli, ovat suurimmat suosikit norjalaisia normaalimatkojen tykkejä. Simen Hegstad Krügerin lisäksi vahvoilla on sijalta kolme starttaava Didrik Tönseth, kaksikymmentä sekuntia hänen peräänsä sijalta kymmenen starttaava Hans Christer Holund sekä heidän välissään seitsemäntenä matkaan lähtevä Ison-Britannian Andrew Musgrave.

Kilpailussa kannattaa seurata myös paria tiistaina hieman alavireisesti hiihtänyttä urheilijaa, jotka lähtevät tavoittelemaan kovia osuusaikoja sekä nousua niin tuloslistalla kuin Tourin kokonaistilanteessakin. Ruotsin William Poromaa lähtee 14:nneltä sijalta 50 sekuntia Kläbon perään ja seitsemän sekuntia hänen jälkeensä matkaan starttaa Norjan Martin Löwström Nyenget.

Tämä kaksikko on kokonaistourilla sijoilla kahdeksan ja yhdeksän ja heillä on eroa sijaan neljä vain noin puolisen minuuttia. Jos he pystyvät hiihtämään keskiviikkona vahvat hiihdon ja nousemaan samaan letkaan Tönsethin ja Halfvarssonin kanssa, nousevat he myös heidän edelleen Tourin kokonaisajoissa.

Takaa-ajo on myös erittäin tärkeä kilpailu Norjan Sjur Röthelle. Hänelle kahdenkympin vapaan takaa-ajo on käytännössä viimeinen oljenkorsi nousta mukaan taistelemaan kokonaistourin huippusijoista. Hänen on tehtävä kisassa suuri nousu ja oltava osuusaikojen nopein, jotta hän pysyisi mukana Tourin kärkikymmenikön vauhdissa.

Suomalaisnäkökulmasta odotukset kilpailuun ovat oikeastaan minimissä. Markus Vuorela lähtee parhaista asetelmista sijalta 26, mutta hänellä perinteinen on kulkenut läpi kauden vapaata paremmin. Sama pätee myös tiistaina epäonnistuneeseen Perttu Hyväriseen, joka pääsee matkaan vasta sijalta 36.

Hyvärisen pitäisi kuitenkin pystyä saamaan vapaan kahdeltakympiltä edes jonkinlainen torjuntavoitto, sillä hän on vielä ihan kohtuullisissa asemissa Tourin kokonaistilanteessa sijalla 17. Toista mustaa päivää Hyvärisen Tour ei kuitenkaan kestä, varsinkin kun seuraavana kisapäivänä ohjelmassa on perinteisen sprintti, jossa Hyvärinen ei ainakaan pysty asemiaan parantelemaan.Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 20 km (v) takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi