Viekö Kläbo myös kauden päätöskisan? Mihin yltää Iivo vapaalla? Lue 20 km v ennakko!


Miesten maailmancupin kilpailut ovat viime aikoina olleet Norjan Johannes Hösflot Kläbon suvereenia hallintaa. Jatkuuko sama rumba myös kauden päätöskisassa?
Etusuora: 16.03.2024 20:46Hiihto
Viekö Kläbo myös kauden päätöskisan? Mihin yltää Iivo vapaalla? Lue 20 km v ennakko!
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Johannes Høsflot Klæbo.
Miesten 20 km (v) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten maailmancupin kokonaiskilpailu päättynee Norjan Harald Östberg Amundsenin voittoon, mutta loppukausi on ollut Tour de Skin aikaan sairastelleen Johannes Hösflot Kläbon murskaavaa ylivoimaa. Kläbo on voittanut peräti kuusi viimeistä maailmancupin kilpailua.

Voittoputkeen sisältyy kisoja sprintistä Holmenkollenin 50 km kilpailuun, joten Kläboa ei tällä hetkellä tunnu pystyvän päihittämään kukaan millään matkalla, missään kilpailumuodossa, kummallakaan hiihtotavalla.

Falunin perjantain sprintin ja lauantain perinteisen kympin kisat Kläbo voitti näytöstyyliin. Lauantain kympin kisassa toiseksi hiihtäneen Iivo Niskasen haastattelussa kävi ilmi, että Kläbolla oli lauantaina ollut muita kärkimiehiä selvästi parempi luisto suksissaan, mutta kun Norjan ihmemies tuntuu juuri nyt voittavan kaikki kilpailut, tuskin menestyskulun suurin syy löytyy voitelukopilta.


Kläbon haastajat


Norjasta löytyy nippu vapaan taitureita, jotka on nostettava ensimmäisinä haastajina esiin. Östberg taitaa vapaan hiihtotavan ja haluaa varmistaa kokonaiscupin voiton sunnuntaina. Eroa Kläboon ennen päätöskisaa on turvalliset xx pistettä, joten perussuoritus riittää kokonaiscupin voittoon, joten suuria riskejä Östberg ei välttämättä lähde kilpailussa ottamaan. Toki hänen perustasonsa vapaalla on niin vahva, että katkeamista tuskin tapahtuu, vaikka hän lähtisi mukaan irtiottoon.

Jan Thomas Jenssen säväytti kauden avausviikonloppuna Rukalla voitettuaan 20 km (v) yhteislähdön. Kevätkaudella huippusuorituksia ei ole nähty, eikä Jenssen ole edes päässyt hiihtämään maailmancupia kahteen kuukauteen. Sisuuntunut norjalainen haluaa varmasti näyttää kauden päätöksessä, että kuuluu vuonomaan edustusjoukkueeseen.

Iver Tildheim Andersen on vapaan erikoismies, mutta on Jenssenin tapaan joutunut kevätkaudella tyytymään Skandinavia Cupiin ja kansallisiin kisoihin. Joulukuussa hän hiihti vielä maailmancupissa 10 km (v) kilpailuista sijat kolme ja neljä, joten Andersenia ei kannata pelikupongilta sunnuntaina pudottaa. Myös tämän päivän vire näyttäisi olevan kohdillaan, sillä hän voitti Skandinavia Cupin kisan pari viikkoa sitten ja oli Norjan mestaruuskisojen skiathlonin kakkonen 0,5 sekuntia Kläbolle hävinneenä.

Norjalaisista sunnuntaina kisaavat myös Gjøran Tefre, Pål Golberg, Martin Løwstrøm Nyenget ja Mattis Stenshagen, jotka kaikki omaavat saumat kärkisijoille. Tefre on uudempi tulokas maailmancupissa, mutta on ollut kärjessä Skandinavia Cupissa. Golberg menestyy usein yhteislähdöissä, joskaan Falunin kovat nousut eivät välttämättä ole mieleen.

Itävallan Mika Vermeulen on ollut yksi kauden suurimpia yllättäjiä ja on noussut maailman eliittiin etenkin vapaalla hiihtotavalla. Rohkeasti yhteislähdöissä hiihtävä itävaltalainen hiihtyy kovissa maastoissa eikä pelkää tehdä aikaisia irtiottoja. Canmoressa Vermeulen otti uransa ensimmäisen podiumin ollen aktiivisella hiihdolla 15 km (v) yhteislähdössä kolmas. Jysäyttäisikö Vermeulen pommin ottamalla voiton pitkällä irtiotolla norjalaisten keskittyessä toistensa tarkkailuun? Lauantaina Vermeulen oli Falunissa upeasti kuudes perinteisen kympin kisassa.

Saksan Friedrich Moch sekä ranskalaiset Jules Lapierre viihtyvät vapaan kisoissa etenkin, kun noustavaa riittää. Riittäisikö kaksikon potku jopa podiumille saakka?

Ruotsalaisista Jens Burman on ollut vahvassa kevätvireessä, josta näyttönä muun muassa Holmenkollenin kutossija. Jaksavalta ruotsalaiselta puuttuu kirivaihde, minkä takia aivan kärkisijat tahtovat kiertää yhteislähtökisojen loppuratkaisuissa. Lauantain 17:s sija oli Burmanilta kuitenkin selkeä pettymys.

Suomalaisista maailmancupkauden päätöksessä menestystä hakevat etunenässä Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen. Hyvärisen hyvän ja huonon päivän ero tuntuu olevan suuri. Huippupäivää saattaa seurata mahalasku. Usein keväisin Hyvärisen vire on myös laskenut selvästi aiempaan kauteen verrattuna. Mikäli Hyvärisellä on hyvä päivä, kaikki on mahdollista, kuten voitto Toblachissa osoitti.

Niskanen on yltänyt sijoille 12 ja 13 kauden vapaan kisoissaan. Mikäli Lahdessa ja Holmenkollenilla nähty kevätvire saa jatkoa, voisi kolminkertainen olympiavoittaja hätyytellä sijoja jopa kuuden kärjessä. Lauantain vahva esitys kympin kisassa kertoo väkevästä kunnosta, joten saisiko Niskanen rikkonaiselle kaudelleen oivallisen päätöksen sunnuntaina yltämällä vapaalla hiihtotavallakin kärkipäähän?

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 20 km (v) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi