Nähdäänkä Gomsin miesten kahdellakympillä tylsää seisoskelua vai hurjaa vauhdinpitoa?


Miesten massalähdöistä ei toistaiseksi tällä kaudella ole tullut klassikoita. Tarjoaako Gomsin vapaan kaksikymppiä tähän poikkeuksen?
Veijo Vaakanainen: 27.01.2024 20:08Hiihto
Nähdäänkä Gomsin miesten kahdellakympillä tylsää seisoskelua vai hurjaa vauhdinpitoa?Veikkaus
Simen Hegstad Krüger. Photo: Granada, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Miesten 20 km (v) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupin kisarupeama Sveitsin Gomsissa huipentuu sunnuntaina vapaan hiihtotavan 20 kilometrin yhteislähtökilpailuihin. Miesten kilpailusta ei valitettavasti voi odottaa kovinkaan suurta klassikkoa.

Kauden aiemmat yhteislähtökilpailut ovat olleet hiihtoviihteenä Trondheimin skiathlonia lukuunottamatta monien katsojien mielestä varsin puuduttavia kokemuksia. Vain harvalta hiihtäjältä on löytynyt matkan aikana menohaluja, ja loppuratkaisut on käyty reilun kymmenen hiihtäjän hurjissa massakireissä.

Vaikuttaisikin siltä, että miesten yhteislähdöt ovat palanneet takaisin reilun 10 vuoden takaiseen tilanteeseen, jossa miehet etenivät pääasiassa yhdessä suuressa joukossa ja lopussa Petter Northug ratkaisi voiton ylivertaisella kirillä. Tosin monelta katsojalta se jäi näkemättä, kun he olivat joko nukahtaneet tai vaihtaneet kanavaa kauan ennen loppuratkaisuja.

Tämän kauden yhteislähtöjen ongelmana ovat olleet paitsi haastavat keliolosuhteet ja yhteislähtöjen draaman kaaren näkökulmasta kelvottomat radat, niin myös potentiaalisten joukon rikkojien puute. Iivo Niskanen ei perinteisellä hiihtotavalla ole siinä iskussa, että hän pystyisi räjäyttämään pääjoukon atomeiksi perinteisellä, minkä lisäksi vapaan kisoista on poistunut koko joukon ahkerin vetomies Norjan Hans Christer Holund. Kun Aleksandr Bolshunovkin on ymmärrettävistä syistä sivussa, muodostuu massalähdöistä retkihiihtoa.

Gomsin korkea ilmanala ja raskas rataprofiili tarjoaisi teoriassa mahdollisuuden sille, että matkan aikana käytäisiin kovempaa pudotuspeliä kuin kauden aiemmissa kisoissa. Myös potentiaalisia vetojuhtia starttilistalta pitäisi löytyä useampia.

Etenkin norjalainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Simen Hegstad Krüger voisi armoitettuna vapaan hiihtäjänä, mutta kirikyvyltään astetta heikompana olla sellainen, jonka kannattaisi matkalla grillata vastustajiaan mahdollisimman paljon. Apua Krügerin voisi kuvitella saavan ainakin maanmieheltään Iver Tildheim Andersenilta.

Jos vauhdinpito ei kuitenkaan maistu Krügerille ja Andersenille, nousevat kovien kirimiesten osakkeet selvästi. Kauden ensimmäisen vapaan 20 kilometrin massalähdön voittanut Jan Thomas Jenssen näytti jo sekaviestissä saapuneensa Gomsiin todella terävällä jalalla, joten häntä on erittäin vaikea nitistää kisan mennessä loppukiritaistoon.

Loppukahinoissa vahvoihin norjalaisiin kuuluu myös luonnollisesti maailmancupin johtaja Harald Östberg Amundsen. Amundsenin menestysmahdollisuuksia sunnuntain kisassa nostaa toki myös sekin, että hän kestää erinomaisesti myös vauhdinpitoa. Voisikin sanoa, että oli kilpailun kulku mikä hyvänsä, on Amundsen hyvin todennäköisesti kolmen joukossa maalissa.

Johannes Hösloft Kläbo on kilpailun suuri arvoitus. Vapaan normaalimatkan kilpailu korkeassa ilmanalassa ei lähtökohtaisestikaan ole Kläbolle paras kilpailumuoto, ja tällä hetkellä kaiken voittanut norjalainen on lisäksi kaukana parhaasta kunnostaan. Vauhdinpitokilpailua Kläbo tuskin voittaa, mutta kyttäilykisassa hän voisi pärjätä, jos vireystila on parantunut merkittävästi viikon takaisesta.

Pål Golberg kuuluu norjalaisista yhdessä Jenssenin kanssa siihen ryhmään, joille astetta verkkaisempi matkavauhti saattaa sopia paremmin. Golberg mielletään astetta paremmaksi perinteisen normaalimatkoilla, mutta ajoittain myös vapaa sujuu mieheltä erinomaisesti. Tästä hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi vapaan kympin voitto Jällivaarassa joulukuussa.

Norjalaiset ovat jälleen tuttuun tyyliin kisan selkeitä ykkössuosikkeja. Ruotsin William Poromaa tosin on osoittanut viime aikoina hieman orastavia nousukunnon merkkejä, joten huippupäivänä hän voisi pystyä norjalaiset haastamaan. Myös Jens Burman voisi pöljän päivän tullen olla korkeana, mutta perjantain sekaviesti ei siihen viitannut.

Saksan Friedrich Moch sekä Ranskan Hugo Lapalus toivovat varmasti molemmat, että kisasta nähtäisiin kovavauhtinen pudotuspeli. Kumpikin heistä pystyy vapaalla tulemaan mukana kovassakin matkavauhdissa, mutta kirivoimaa kummaltakaan ei löydy.

Kauden ensimmäisessä 20 kilometrin massalähtökisassa Tshekin Michal Novak ja Itävallan Mika Vermeulen säväyttivät vahvoilla hiihdoilla. Kummankin kuntokäyrä on tämän jälkeen näyttänyt kuitenkin alaspäin, joten vastaavat uroteot saattavat tällä kertaa jäädä näkemättä. Sama pätee myös brittihiihtäjä Andrew Musgraveen.

Todellinen yllätysjokeri sunnuntain kilpailussa voisi olla Italian vasta 21-vuotias Elia Barp, joka hiihti viikko sitten Oberhofissa uransa toistaiseksi parhaan sijoituksen ollen 10:s. Hyvin todennäköisesti Barp ei podiumille nouse, mutta nuori mies kannattaa ottaa tarkempaa seurantaan, sillä hänestä voi hyvinkin tulla seuraava Italian hienojen hiihtoperinteiden jatkaja.

Italialaisista on luonnollisesti mainittava myös Federico Pellegrino siltä varalta, jos vauhdinpito ei sunnuntaina maistu kenellekään. Vaikka Pellegrino ei olekaan sprinteissä tällä kaudella juhlinut, on hänen loppukirinsä normaalimatkoilla edelleen yksi koko hiihtosirkuksen parhaista.

Pienen yllätysmahdollisuuden voi antaa myös Yhdysvaltain Gus Schumacherille. Nuori yhdysvaltalainen oli Tour de Skillä mahdollisesti matkalla jopa podiumille, ennen kuin hänen urakkansa keskeytyi ennenaikaisesti sairastumisen vuoksi. Oberhofissa hiihtomaailman oman Schumin paluu ei ollut vielä kovin loistokas, mutta lähtökohtaisesti vapaan hiihtotavan pitäisi olla hänelle suotuisampi.

Suomalaismiehille sunnuntain kisassa ei todennäköisesti ole tarjolla kuin hikeä, uurastusta ja kärsimystä. Vapaan normaalimatkoilla suomalaiset eivät ole juuri juhlineet etenkään massalähdöissä, minkä lisäksi Suomi vaikuttaisi jälleen olevan varsin suurissa vaikeuksissa huoltopuolella.

Ennen kisaviikonloppua monet saattoivat ajatella, että Tourin loppunousussa säväyttänyt Arsi Ruuskanen voisi Gomsin kevyitä hyviä ylämäkihiihtäjiä suosivilla laduilla olla hyvinkin korkealla. Valitettavasti perjantain sekaviestin vaisun hiihdon jälkeen nämä toiveet vaikuttavat nyt perusteettomilta. Toki olisi hienoa, jos Ruuskanen tai joku muu suomalainen venyisi sunnuntaina kymmenen parhaan joukkoon.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 20 km (v) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi