Löytyykö Iivo Niskanen huippuvire? Miesten 20 km (p) yhteislähtö päättää Les Roussesin kisaviikonlopun


Kolmipäiväinen kisarupeama Ranskan Les Roussesissa huipentuu miesten 20 km (p) yhteislähtökilpailuun.
Etusuora: 28.01.2023 20:10Hiihto
Löytyykö Iivo Niskanen huippuvire? Miesten 20 km (p) yhteislähtö päättää Les Roussesin kisaviikonlopun
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Iivo Niskanen kilpailukunto. Siinä suomalaisittain mielenkiintoisin kysymys, johon haetaan vastausta sunnuntaina Les Roussesin maailmancupin päättävässä 20 km (p) yhteislähtökilpailussa.

Perjantain vapaan kilpailussa Niskasen iskukyky jäi vielä hämärän peittoon, sillä mies kaatui verkkoihin ja satutti reittään. Starttiviivalla Niskasen pitäisi sunnuntaina kuitenkin ilmestyä ja nähtäväksi jää, onko MM-vire löytymässä, kun Planican MM-hiihtoihin on aikaa kuukauden verran.

Myös perjantaina hienosti 11:nneksi hiihtäneen Perttu Hyvärisen otteita seurataan mielenkiinnolla. Selvästi paremmin perinteisellä hiihtotavalla tällä kaudella onnistunut Hyvärinen on sunnuntaina tiukasti tyrkyllä jopa 10 joukkoon.

Lauantain sprintissä karsintaan katkerasti jäänyt Ristomatti Hakola omaa myös mahdollisuudet 15 joukkoon, mikäli miehessä on virtaa, eikä havereita satu.

Miesten yhteislähdöt ovat viime vuosina olleet kaukana kilvanhiihdosta ja samaa lienee luvassa myös Les Roussesissa. Irti on vaikea päästä ja lopussa kirimiehet vievät potin. Jos joku on porukkaa pystynyt hajottamaan, se on ollut Niskanen. Jää nähtäväksi, aikooko Niskanen testata virettään toden teolla tekemällä irto-ottoyrityksiä matkan aikana.

Katso kohteet ja kertoimet


Tutut norjalaissuosikit


Lauantain sprintissä harvinaisesti isäntämaan Richard Jouvelle niukasti antautumaan joutunut Johannes Hösflot Kläbo on selvä suosikki sunnuntain kisaan. Tosin mies on Les Roussesissa hävinnyt jo kaksi kisaa putkeen jäätyään perjantaina vapaan kympillä peräti seitsemänneksi. Palaako perinteisen yhteislähdöt yleensä harjaava Kläbo sunnuntaina arkeen ja vie kisan voiton vai onko orastava tappioputki merkki vaikeuksista?

Norjan Pål Golberg on toinen takuuvarma perinteisen massalähtöjen menestyjistä. Golberg on voittanut tällä kaudella kaksi perinteisen hiihtotavan distanssikisaa Kläbon poissa ollessa. Lillehammerin 30 km (p) yhteislähdön loppukirissä Golberg oli omaa luokkaansa joulukuun alussa. Norjalaisen kisakunto on edelleen vahva, siitä osoituksena lauantain sprintin kolmossija.

Norjalaisista nostetaan podiumehdokkaaksi seuraavaksi Sjur Röthe, joka esitteli nousukuntoa perjantain vapaan kisan kakkossijallaan. Röthe on menestynyt mukavasti perinteisen yhteislähdöissä. Lillehammerissa hän oli Golbergin jälkeen 30 km kisassa toinen.

Norjalaisrintama on tutun laaja, sillä myös Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Didrik Tönseth ja Martin Löwström Nyenget ovat täysin mahdollisia top3-nimiä sunnuntain kisassa. Heiltä ei tosin löydy napakkaa loppukiriä, joten heidän kannattaa etsiä ratkaisua kisan 15 ensimmäisen kilometrin aikana.

Myös perjantain vapaan kisan voittanut hirmukuntoinen Harald Östberg Amundsen on mahdollinen menestyjä myös heikommalla hiihtotavallaan. Hirmukuntoinen norjalainen nappasi hyvin todennäköisesti perjantain voitolla leiman MM-kisapassiin ja voi lähteä rennoin mielin sunnuntain kisaan.

Perjantain vapaan kisassa seitsemän norjalaista ylsi kymmenen joukkoon ja samaa saattaa olla luvassa myös sunnuntaina.

Katso kohteet ja kertoimet


Muiden maiden menestyjäehdokkaat


Ruotsin William Poromaa on virinnyt huippuiskuun. Perjantain vapaan kilpailun pronssimies on hiihtänyt kuuden sakkiin kahdessa edellisessä perinteisen hiihtotavan yhteislähdössä ja samaa mieheltä sopii odottaa sunnuntaina. Perinteisen yhteislähtöjen erikoismies Francesco de Fabiani on syytä jälleen huomioida. Napakan loppukirin omaava italialainen oli Val di Fiemmen 15 km massakisassa Kläbon ja Golbergin jälkeen kolmas.

Val di Fiemmen kisan yllätysnelonen Kanadan Antoinen Cyr on omimmillaan perinteisellä hiihtotavalla, eikä sijoitus kuuden kärkeen yllättäisi tälläkään kertaa.

Mikäli matkavauhti jää maltilliseksi täytyy podiumspekulaatioihin nostaa normaalimatkojen vauhtiaan parantaneet sprintterit kotiladuillaan hiihtävä Richard Jouve sekä Italian Federico Pellegrino. Jouve oli lauantain sprintissä jäätävässä vireessä lyötyään Kläbon. Tasatyönnöllään elävä voimanpesä on kova luu loppukirissä, mikäli pysyy kärkiporukan matkassa.

Pellegrino on tällä kaudella osoittanut pystyvänsä menestymään myös normaalimatkoilla. Plakkarissa on useampi top10-sijoitus yhteislähtökilpailuista. Rukan ja Val Müstairin takaa-ajoissa italialainen nousi jopa podiumille ollen molemmissa kisoissa kolmas.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi