Riittääkö sairasteluista kärsineen Iivo Niskasen veto Oberhofin kahdellakympillä?


20 kilometrin perinteisen yhteislähtö olisi huippukuntoiselle Iivo Niskaselle todella hyvä matka. Sairastelujen jälkeen suomalaisen vire on kuitenkin arvoitus.
Veijo Vaakanainen: 19.01.2024 20:38Hiihto
Riittääkö sairasteluista kärsineen Iivo Niskasen veto Oberhofin kahdellakympillä?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancup Saksan Oberhofissa jatkuu lauantaina perinteisen hiihtotavan 20 kilometrin yhteislähtökilpailuilla. Aina kun hiihtotapa on perinteinen ja Iivo Niskanen on mukana, ovat myös suomalaisten menestystoiveet korkealla.

Tosin tällä kertaa Niskasen iskukyky on täysi arvoitus. Ennen joulua Trondheimissa nähdyille vaisuille otteille saatiin ennen Tour de Skitä, kun Niskanen sairastui. Medialle antamiensa tietojen perusteella kyseessä ei ollut mikään pikkuflunssa, vaan Suomen ykköshiihtäjä ei omien sanojensa mukaan ole pystynyt treenaamaan kuukauteen.

Näistä lähtökohdista Niskaselta ei perjantaina voi odottaa suuria urotekoja, vaikka perinteinen hiihtotapa ja pitkät hiihdettävät nousut paperilla ovat Niskaselle täydellisiä. Mies itse koki olevansa kuitenkin sellaisessa vireessä, että hänen kannattaa lähteä kokeilemaan, kuinka vauhti riittää kovassa kansainvälisessä kyydissä.

Palkintosijalle pääseminen näistä lähtökohdista olisi suuri yllätys. Sekin olisi kuitenkin jo positiivinen merkki, että Niskanen pystyisi tulemaan pääjoukon mukana loppuratkaisuihin asti, eikä joutuisi taipumaan jo matkan varrella. Kymmenen parhaan joukkoon pääsykin merkitsisi selkeää parannusta Trondheimin hiihtoihin.

Miesten normaalimatkoilla ennakkosuosikeiksi on tuttuun tapaan nostettava norjalaiset, vaikka Tour de Skillä he olivatkin ensimmäistä kertaa pariin vuoteen haavoittuvaisia. Siitä huolimatta maasta löytyy niin monia potentiaalisia hiihtäjiä kärkisijataistoon, että voiton lipuminen Norjan ulkopuolelle olisi yllätys.

Johannes Hösflot Kläbo ei sprinttipäivänä ollut oma dominoiva itsensä, vaan karsiutui finaalista ilman haavereita ensimmäistä kertaa lähes seitsemään vuoteen.. Normaalisti perinteisen yhteislähdössä Kläbo olisi lähes mahdoton voitettava, mutta nyt Kläbon voitto olisi jopa yllätys.

Sen sijaan maailmancupin johtaja Harald Östberg Amundsen on sprintin perusteella edelleen yhtä rautaisessa kunnossa kuin Tour de Skillä. Aiemmin Amundsenia on pidetty astetta enemmän vapaan hiihtäjänä, mutta tämän kauden aikana tuo harhakuva on osoittautunut vääräksi.

Perinteisen kahdellakympillä kovimpiin ykkössuosikkeihin kuuluu myös Martin Löwström Nyenget, vaikka hän ei olekaan Rukan voiton jälkeen pystynyt aivan vastaaviin suorituksiin. Nyengetin mahdollisuuksia laskee myös se, että kisan mennessä loppukiriin hän ei vahvimmillaan.

Sen sijaan Erik Valnes ja Pål Golberg ovat loppukiritaistoissa todella vahvoja. Heistä Valnes on vaikuttanut viime aikoina olevan vahvemmassa vireessä. Golbergin Tour de Ski oli suuri pettymys, mutta Oberhofissa olisi mahdollisuus revanssiin.

Norjan joukkueen jokeri on Skandinavia Cupin johtajana paikkansa Oberhofiin varmistanut Mattis Stenshagen. Norjalainen ei ole päässyt vielä tämän kauden aikana näyttämään tasoaan maailmancupissa, joten hän on varmasti nälkäinen antamaan näyttöjä, jotka varmistaisivat hänelle jatkon maailmancupissa myös silloin, kun hänellä ei ole Skandicupin johtajan henkilökohtaista paikkaa.

Norjan ja Niskasen lisäksi perinteisen kisoissa yleensä kovinta vauhtia ovat pitäneet ruotsalaiset William Poromaa, Calle Halfvarsson ja Jens Burman sekä Yhdysvaltain Ben Ogden. He voivat hyvinkin olla korkealla myös lauantaina. Myöskään perinteisen massalähdöissä elementissään olevaa Antoine Cyriä ei kannata unohtaa.

Sveitsin Beda Klee oli Tour de Skin suurimpia yllättäjiä. On todella mielenkiintoista nähdä, jatkuuko sveitsiläisen lento myös Tourin jälkeen. Samoin palkinnoille nousseiden Hugo Lapalus’n ja Friedrich Mochin iskukyky kiinnostaa. Toki he molemmat ovat etevämpiä vapaan menijöitä.

Suomalaisista Niskasen lisäksi kiinnostaa luonnollisesti Toblachin kisan sensaatiovoittajan Perttu Hyvärisen iskukyky. Hyvärisen voiton puolesta ei välttämättä kannata tällä kertaa veikata, mutta mies itse ei varmasti ole tyytyväinen, jos loppusijoitus ei ole kymmenen parhaan joukossa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi