Kuka nappaa uransa ensimmäinen Holmenkollenin 50 km voiton? Kilpailusta tulossa norjalaisten keskinäinen taisto


Miehet hiihtävät Holmenkollenin kisoissa lauantaina 50 km yhteislähtökilpailun vapaalla hiihtotavalla. Kilpailusta on odotettavissa norjalaisjuhla.
Etusuora: 10.03.2023 19:18Hiihto
Kuka nappaa uransa ensimmäinen Holmenkollenin 50 km voiton? Kilpailusta tulossa norjalaisten keskinäinen taisto
Kuva: Teemu Moisio / PTB Creative (Ruka Nordic)
Veikkaus
Hans Christer Holund.
Miesten 50 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Legendaariset Holmenkollenin kisat käynnistyvät maastohiihdon osalta lauantaina 11.3. klo 11.30 Suomen aikaa miesten 50 km vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailulla. Distanssimatkoja suvereenisti läpi kauden hallinneet norjalaiset saattavat putsata lauantaina pöydän totaalisesti, sillä osa muiden maiden kärkihiihtäjistä jättää tai joutuu jättämään Holmenkollenin viiden kympin kisan väliin.

Viikko sitten 50 km (p) MM-pronssia voittanut Ruotsin William Poromaa on sairastunut, eikä hiihdä viikonloppuna kilpaa. MM-kisojen päätösmatkan top-10:stä Holmenkollenin kisat jäävät väliin myös Calle Halfvarssonilta, Iivo Niskaselta, Theo Schelyltä ja Federico Pellegrinolta. Jens Burman on norjalaisten lisäksi ainoana mukana Holmenkonnilla Planican 50 km kisassa kymmenen kärkeen yltäneistä hiihtäjistä.

FIS saa katsoa syvälle peiliin, kun etsitään syyllisiä kilpailijakadolle. Holmenkollenin kisojen ja MM-kisojen väliin olisi pitänyt kisakalenterin suunnitteluvaiheesa ymmärtää jättää enemmän aikaa kuin vajaa viikko.

Jos muiden maiden huippuja puuttuu lauantaina kisasta, Norjan huippuhiihtäjät ovat sen sijaan valmiita taistelemaan kotimaansa klassikkokisan voitosta. Monella MM-uurastus painaa varmasti jäsenissä, mutta Norja marssittaa kilpailuun kivikovat kaksitoista hiihtäjää.

Norjalaisten keskuudessa rajatonta kunniaa nauttivan Holmenkollenin voittajan titteliä lähtevät metsästämään Harald Østberg Amundsen, Iver Tildheim Andersen, Thomas Bucher-Johannessen, Pål Golberg, Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Håvard Moseby, Martin Kirkeberg Mørk, Martin Løwstrøm Nyenget, Mattis Stenshagen ja Didrik Tønseth.

Lauantain kilpailusta mielenkiintoisen tekee se, että vain yhdellä kilpailijoista löytyy takataskustaan Holmenkollenin viiden kympin voitto. Tämä kilpailija on viime kevään perinteisen 50 km kisan voittoon hiihtänyt Nyenget. Nyenget on profiloitunut perinteisen hiihtotavan mieheksi ja Kollenin voitto vapaalla hiihtotavalla olisi suurehko yllätys. Toki pitkillä matkoilla viihtyvä MM-vitonen Nyenget voi taistella lauantaina mitalisijoista.

Vapaalla hiihtotavalla kun edetään, on norjalaisrykmentistä helppo nostaa suosikeiksi Planican 15 km (v) ja skiathlonin maailmanmestari Krüger, 15 km MM-hopeaa voittanut Amundsen ja kisan pronssimies Holund. Kukaan edellä mainitusta kolmikosta ei hiihtänyt Planican 50 km kilpailussa, joten he pääsevät lauantaina tuoreempana matkaan kuin haastajansa.

Krüger on kilpailun suurin voittajasuosikki. Sen verran väkevää miehen meno Planicassa vapaalla oli. Krügerillä löytyy Holmenkollenin kakkosija vuodelta 2020.

Amundsen pisti Krügerin tiukille Planican 15 km MM-taistossa ja jäi lopulta kullasta vain reilun viiden sekunnin päähän. Vapaan erikoismiehellä ei ole viideltä kympiltä toistaiseksi suuria meriittejä, mutta Holmenkollenin kisoissa hän ei ole vielä vapaalla päässyt voittoa jahtaamaankaan.

Yllä mainittu kolmikko pystyy pitämään tiukkaa matkavauhtia ja etenkin dieselveturina tunnetun Holundin on ratkaistava kilpailua ennen loppusuoraa, sillä häneltä ei riittävää kirikykyä löydy.

Holund muistetaan 2019 MM-kisojen 50 km (v) kultasoolostaan. Tuolloin hän lähti karkumatkalea varhaisessa vaiheessa, eivätkä haastajat koskaan karkulaista tavoittaneet. On kuitenkin vaikea uskoa, että Holundia päästettäisiin lauantaina vapaaehtoisesti karkuun, niin hyvässä muistissa kanssakilpailijoilla Holundin Seefeldin MM-soolo on.

Planican 50 km MM-kultaa perinteisellä voittanut Golberg nenätti MM-taistossa loppukirissä Klæbon selityksittä ja on yksi voiton tavoittelijoista myös Holmenkollenilla. Myös Klæbo täytyy aina nostaa voittospekulaatioihin, kun kyse on hiihtokilpailusta.

Kuninkuusmatkan MM-kisojen kärkikaksikko ei tosin ole koskaan Holmenkollenilla juhlinut. Klæbon paras sijoitus Kollenin kuninkuusmatkalla on 15:s, Golbergilla 13:s. Nähtäväksi jää, onko kyseessä tilastoharha vai eikö tämän kauden maailmancupia dominoineella kaksikolla vain riitä rahkeet Oslon raastavissa maastoissa.

Tønseth hiihti Planican viidellä kympillä mitaleista ja oli lopulta Niskasen perässä maalissa seitsemäs. Vapaa hiihtotapa sopii Tønsethille yhtä lailla ja hänen vahvuutensa ovat Holundin tapaan mieluummin kovassa matkavauhdissa kuin sähäkässä loppukirissä.

Yllättäjän viittaa voidaan sovitella 22-vuotiaalle Andersenille. Viime kevään Norjan mestaruuskisojen vapaan viiden kympin pronssimies on selkeästi vapaan hiihtotavan spesialisti, eikä pidemmän matkan pitäisi olla ongelma. Maailmancupissa Andersen ehti jo voittaa tällä kaudella Lillehammerin vapaan kympin ja kaikissa muissakin maailmancupin vapaan kisoissa hän ylsi 10 parhaan joukkoon. Mainio mc-menestys ei kuitenkaan riittänyt Planican MM-kisalippuun.

Katso kohteet ja kertoimet


Onko muista haastajiksi?


Haastajalistalta nostetaan esiin Saksan Friedrich Moch, Ruotsin 50 km spesialisti Jens Burman ja Ranskan kaksikko Jules Lapierre-Clement Parisse.

Läpi kauden hienoa hiihtoja tehnyt Moch on napsinut kärkipään sijoja norjalaisten vanavedessä. Viestipronssin Saksalle ankkuroinut Moch viihtyy vapaalla hiihtotavalla, mutta näytöt 50 km:ltä puuttuvat toistaiseksi. Moch on vasta 22-vuotias ja oletettavaa onkin, että saksalainen parantaa menoaan aiempiin viiden kympin 20-31-sijoihin verrattuna.

Sitkeä Burman on löytänyt kuntonsa ja oli kaatumisen jälkeen Planican kuninkuusmatkalla kahdeksas. Pari vuotta sitten Burman oli MM-kisojen 50 km kisassa viides ja saman matkan Ruotsin mestari ennen Poromaata.

Lapierre ja Parisse taitavat vapaan hiihtotavan, eikä pitkä matkakaan heitä hirvitä. Parisse säväytti vuosi sitten Pekingin päätösmatkalla (~30 km) oltuaan peräti seitsemäs. Tuolloin edelle ehti neljä venäläistä. Lapierre loistaa usein Alpe Cermisillä, joten tiukka maasto ei ole hänelle ongelma.

USA:n Scott Patterson jaksaa painaa vapaalla hiihtotavalla. Kokenut jenkki hiihti MM-kisoissa kolmesti sijoille 15-19 ja on ollut tasaisen vahvassa kunnossa läpi kauden. Pekingissä Patterson oli hienosti päätösmatkan kahdeksas.

Andorran suuri yksinäinen Ireneu Esteve Altimiras kannattaa myös huomioida Holmenkollenin peleissä. Planican 15 km (v) kilpailussa nousujohteisella hiihdolla seitsemänneksi yltänyt Altimiras on vahvassa vireessä. Heikommalla perinteisellä hiihtotavalla irtosi Planican viideltä kympiltä kunnioitettava 14:s sija. Elämänsä kunnossa hiihtävä andorralainen nousee usein esiin Alpe Cermisillä, joten jaksamista ja vääntöä koneessa riittää.

Katso kohteet ja kertoimet


Suomalaisodotukset maltilliset


Suomalaismiehiä Holmenkollenin miesten kilpailussa nähdään valitettavasti vain kaksi: Markus Vuorela ja Juuso Tossavainen. Kollenin klassikkokisa olisi ansainnut Suomelta parempaa kohtelua ja laajemman rosterin lähettämistä. Eikö halukkaita löytynyt vai eikö kyselty?

Suurempia odotuksia suomalaisittain kilpailussa ei ole. Vuorelan tai Tossavaisen yltäminen 20 parhaan joukkoon olisi lauantaina kova suoritus.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 50 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi