Nouseeko Simen Hegstad Krüger koronakurimuksesta olympiavoittajaksi?


Hiihdon kuninkuusmatkan mitalit ratkotaan ilman Iivo Niskasta. Kisassa riittää silti paljon jännitettävää.
Veijo Vaakanainen: 18.02.2022 13:15Hiihto
Nouseeko Simen Hegstad Krüger koronakurimuksesta olympiavoittajaksi?Veikkaus
Simen Hegstad Krüger. Photo: Granada, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Miesten 30 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
HUOM! Kilpailu lyhennettiin 30 km mittaan ja siirrettiin alkamaan klo 9.00 kovan pakkasen ja tuulen takia.

Miesten viimeinen olympiamatka Pekingissä on vuorossa lauantaina. Kovan kisaurakan päättää kuninkuusmatka, eli viidenkymmenen kilometrin kilpailu, joka kilpaillaan tuttuun tapaan yhteislähtönä. Hiihtotapa on tällä kertaa vapaa.

Iivo Niskanen on jo suorittanut oman menestyksekkään kisarupeamansa, eikä lähde enää taistelemaan kovaan pakkaseen heikommalla hiihtotavallaan. Tästä syystä suomalaisnäkökulmasta kisaan ei sisälly suuria odotuksia.

Mitalitaistosta tulee tästä huolimatta varmasti mielenkiintoista seurattavaa. Lisämielenkiintoa tuo myös se, että päätösmatkalla nähdään mukana myös Simen Hegstad Krüger, joka joutui jättämään kaikki muut matkat väliin koronatartunnan vuoksi.

Mikäli korona ei ole verottanut Krügerin iskukykyä, voi hän tuoreena miehenä hyvin voittaa koko kilpailun. Alkukaudesta hiihdetyissä vapaan väliaikakisoissa Krüger juhli voittoa ja Davosissa hän suorastaan leikitteli vastustajiensa kanssa. Voidaankin olettaa, että norjalainen lähtee kilpailuun ainoana tavoitteenaan uran toinen henkilökohtainen olympiavoitto.

Krüger saa kovia haastajia omasta maastaan. Kun viidenkympin vapaata edellisen kerran arvokisoissa hiihdettiin, karkasi Hans Christer Holund lähes salakavalasti vastustajiltaan maailmanmestaruuteen. Tällä kertaa Holund ei pääse irti yhtä helposti, mutta jos latujen työmiehenä tunnettu norjalainen lähtee matkan aikana hevostelemaan, voi olla, että vain harva jaksaa häntä seurata.

Norjan kaksi muuta hiihtäjää Johannes Hösflot Kläbo ja Sjur Röthe ovat lähtökohtaisesti enemmän haastajia. Tosin Kläbo on avausmatkan tyrmäyksen jälkeen parantanut otteitaan kisojen edetessä. Siitäkin huolimatta mitalitaistoon nousu viidenkympin vapaalla olisi Kläbolta suuri yllätys.

Röthe puolestaan oli kisojen toistaiseksi ainoassa startissaan erittäin vaisu ja jätti kilpailun kesken jo alkumatkasta. Hänkin pääsee kuitenkin uuteen starttiin levänneenä ja vapaa hiihtotyyli suosii häntä selvästi.

Norjalaisten suurin este olympiavoiton tiellä on tuttuun tyyliin Aleksandr Bolshunov. Neljä vuotta sitten venäläinen jäi Iivo Niskasen takana kakkoseksi viidelläkympillä ja saman sijan hän on saanut myös kaksissa MM-kisoissa tämän jälkeen. Bolshunov ei varmasti tällä kertaa halua jäädä kuninkuusmatkalla toiseksi.

Venäjän joukkueen toinen kova pyssy on skiathlonissa vapaalla loistanut Denis Spitsov. Hidas olosuhde, rankat nousut ja vapaa hiihtotyyli sopivat kaikki täydellisesti Spitsoville, joten kisojen toinen henkilökohtainen mitali ei olisi mikään yllätys venäläiselle.

Jos kärkitaistoon osallistuu muitakin urheilijoita kuin norjalaisia ja venäläisiä, se on erittäin suuri yllätys. Kisojen mittaan piristymisen merkkejä esittänyttä viidenkympin erikoismiestä Ruotsin Jens Burmania ei saa kuitenkaan unohtaa. Tosin Burmanin mitali olisi koko Pekingin maastohiihtokisojen kovin pommi.

Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm edustavat sinivalkoisia värejä lauantaina. Kisojen ensimmäiset matkat antoivat odottaa Hyväriseltä jopa jymypommia viideltäkympiltä, mutta viestin romahduksen jälkeen odotukset ovat maltillisemmat. Remi Lindholmille kisasta lienee tarjolla vain paljon kokemusta ja kärsimystä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 30 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi