Tuoko Iivo Niskanen valoa vaisusti sujuneisiin suomalaiskisoihin?


Planican MM-hiihdot ovat olleet suomalaisittain kaikkea muuta kuin riemujuhlaa. Päätöspäivänä Iivo Niskasella on vielä mahdollisuus jättää kisoista valoisammat muistot.
Veijo Vaakanainen: 04.03.2023 19:43Hiihto
Tuoko Iivo Niskanen valoa vaisusti sujuneisiin suomalaiskisoihin?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 50 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Hiihdon MM-kisat Planicassa ovat sujuneet suomalaisittain mollivoittoisesti. Kisat ovat viimeistä hiihtomatkaa vailla lukuun ottamatta takanapäin, ja Suomen mitalitili näyttää vain yhtä hopeamitalia. Pudotus viime talven kuuden mitalin olympiahuumasta on ollut raju paluu todellisuuteen.

Päätöspäivänä Suomella on kuitenkin vielä yksi valttikortti pelaamatta. Miesten 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa Iivo Niskanen on yksi suurimmista mitalisuosikeista sekä suurin toivo estämään jälleen yhden Norjan kolmoisvoiton.

Toisaalta vaikka Niskanen mitalisuosikkeihin kuuluukin, on toiveissa oltava maltillinen. Niskasella on takana haastavin kausi aikoihin ja vaikka hän onkin Planicassa varmasti kauden kovimmassa kunnossa, on epävarmaa, kuinka pitkälle se lopulta riittää.

Viestin kakkososuudella Niskanen teki urotyön tiputtamalla kannoiltaan kaikki Suomen haastajamaat ja antoi näin Perttu Hyväriselle ja Niko Anttolalle unelmapaikan palauttaa Suomen mitalikantaan miesten viestissä. Mutta tuolla osuudella Niskasella oli vastassa vain yksi norjalainen, eli Pål Golberg.

Golbergiin verrattuna Niskanen hiihti matkan samaa vauhtia. Tämä tarkoittaa sitä, että Niskanen tulee olemaan pitkään mukana harvenevassa pääjoukossa, mutta Korean olympialaisten kaltaista karkumatkaa tuskin tällä kertaa nähdään.

Mikäli viimeisten kilometrien ratkaisuissa on mukana enemmän kuin kaksi muuta urheilijaa Niskasen lisäksi, on valitettavasti haastavaa nähdä hänen loppuvetonsa riittävän Norjan kovaa joukkuetta vastaan. Tosin viidenkympin eräänlaisessa kenraaliharjoituksessa Les Rousses’n kahdellakympillä Niskanen toki onnistui pitkällä kirillä hyydyttämään kaikki muut norjalaiset paitsi Johannes Hösflot Kläbon.

Sunnuntain kisa tulee kuitenkin olemaan 30 kilometriä pidempi kuin Les Rousses’n koitos ja täysin erilaisissa olosuhteissa. Lisäksi Niskasen kohdalla on todettava realistisesti myös se, ettei häneltä ole nähty käytännössä yhtään onnistunutta viidenkympin kisaa viiden vuoden takaisen olympiavoiton jälkeen. Sen jälkeen hän on kramppien ja huoltovirheiden edesauttamana ollut kuninkuusmatkalla vaikeuksissa.

Niskasen mahdollisuuksia vastaan puhuu valitettavasti myös naisten lauantainen kilpailu. Naisten kolmellakympillä Suomen huolto epäonnistui täysin ja mikä pahinta, huoltopäällikön kommenttien perusteella syy tähän on täysi arvoitus.

Sunnuntain keli on täysin identtinen lauantain kanssa, joten ilman suurta ryhtiliikettä Niskasen mitalihaaveet ovat pahimmassa tapauksessa romuttuneet jo ennen kisan starttia. Suomalaisten pitää toivoa, että aamupäivän aikana huoltojoukkue pystyy ratkaisemaan mystiset ongelmat ja että Niskanen saa alleen sunnuntain rääkkiin kilpailukykyisen kaluston.

Iivo Niskasella on siis realistinen mitalisauma sunnuntaina, mutta kolmen joukkoon pääseminen on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys. Norjan joukkue on hurjassa vireessä ja heidän huoltonsakin on suorittanut timanttisella tasolla. Niskasen osalta kirvestä ei kannata heittää kaivoon ennen kilpailua, mutta toisaalta kahvinkeitintäkään ei kannata etukäteen ladata valmiiksi mitalikahveja varten.

Norjalaisten hurja ylivalta jatkunee päätöspäivänäkin


Miesten maastohiihtokisat ovat olleet Planicassa toistaiseksi varsin yksitoikkoisia. Henkilökohtaisissa kisoissa mitalit ovat menneet yhtä “työtapaturmaa” (eli sprintin pronssia) lukuun ottamatta vuonomaahan. Lisäksi parisprintissä ja viestissä on nähty murskaavaa ylivoimaa.

Sunnuntainakin norjalaisten juhlat jatkuvat, mikäli Iivo Niskanen ei pääse hirmuvireeseen. Ykkössuosikki mestariksi on Johannes Hösflot Kläbo, jota monet pitävät kahden vuoden takaisen Oberstdorfin viidenkympin moraalisena voittajana.

Tuolloin Kläbo ylitti maaliviivan ensimmäisenä, mutta loppusuoran kolarointi Aleksandr Bolshunovin kanssa katsottiin Kläbon syyksi ja tuomaristo antoi ankarimman mahdollisen rangaistuksen ja pyyhki Kläbon nimen pois tuloslistoilta. Tällä kertaa Norjan ihmemies tuskin samanlaiseen sähläykseen sortuu.

Sprintteritaustaisena urheilijana Kläboa on tietyissä piireissä vähätelty paljon normaalimatkojen hiihtäjänä ja osittain tuo vähättely jatkuu edelleen. Kläbo on kuitenkin jo osoittanut sen, että hänen kestävyytensä riittää viidelläkympillä kovallakin radalla ja raastavissakin oloissa. Siksi ei ole mitään syytä, miksi häntä ei nostettaisi kisan ykkössuosikiksi.

Norjan joukkueen toinen suuri valttikortti on toistaiseksi varamiehen roolissa ollut Didrik Tönseth. Useamman kauden ajan suurissa vaikeuksissa ja jopa starttikiellossakin terveydellisten syiden vuoksi ollut Tönseth on ollut läpi koko kauden todella vahvassa kunnossa, mutta Norjan valmennusjohdon mielestä hänen tasonsa ei ollut riittävä muille matkoille.

Sunnuntaina Tönsethillä on mahdollisuus näyttää, minkä tasoista miestä norjalaiset ovat pitäneet varastossa. Hänellä voisi olla mahdollisuus toistaa Hans Christer Holundin temppu neljän vuoden takaa Seefeldistä, jolloin hän tuli tuoreena miehenä mukaan päätösmatkalle ja korjasi koko potin. Sen jälkeen Holund on useammin ollut hiihtävässä kokoonpanossa kuin sen ulkopuolella.

Sprintin hopeamitalisti sekä parisprintin ja viestin maailmanmestari Pål Golberg on myös potentiaalinen norjalaismenestyjä. Normaalimatkoilla yleensä perinteisellä parhaimmillaan oleva Golberg on vahva ryhmähiihtäjä ja erinomaisen kirikykyinen loppuratkaisuissa. Hänen kohdallaan ainoa kysymysmerkki on siinä, kuinka hän onnistuu viidenkympin matkalla, joka on aiemmin ollut hänelle haastava.

Huom! Röthe ei starttaa, vaan hänet korvaa Martin Loewström Nyenget.

Sjur Röthe saattoi olla monien mielestä yllättävä valinta mukaan viidellekympille, varsinkin kun kisa käydään perinteisellä hiihtotavalla. Röthen kykyjä perinteisen hiihtäjänä usein kuitenkin aliarvioidaan, eikä häntä voi laskea mitalisuosikkien ulkopuolelle. Erityisesti tasatyöntäjänä Röthe on todella vahva.

Hallitseva maailmanmestari Emil Iversen on Norjan joukkueen jokerikortti. Iversenillä on jälleen kerran takanaan haastava ja ailahteleva kausi, eikä hänen suorituskunnostaan ole minkäänlaista varmuutta. Vaikka kauden aiemmat näytöt eivät Meråkerin suuren miehen menestysmahdollisuuksia puolla, ei hallitsevaa mestaria ole järkevää laskea pois mahdollisten mitalistien joukosta.

Iversen on jo pitkään tiennyt, ettei hänelle ole MM-kisoissa luvassa muita edustustehtäviä kuin viisikymppiä, joten hän on voinut jo pidemmän aikaa keskittyä vain siihen, että hän maksimoi suorituskykynsä juuri tässä kisassa. Sunnuntai näyttää, kuinka kovaa vireeseen Iversen on Planicaan saanut.


Entä muu maailma?


Kuten aiemmissakin kisoissa, myös tällä kertaa Norjan kolmoisvoitto on inhorealistisesta näkökulmasta potentiaalisin vaihtoehto. Iivo Niskasella toki on potentiaalinen norjalaisen ylivallan murtaja, mutta muuten muulla maailmalla ei juuri mitalisuosikkeja ole.

Ruotsin William Poromaata pidettiin ennen kisojen norjalaisten suurimpana haastajana, eikä Ruotsin hiihdon “pelastaja” Poromaa olekaan kisoissa hiihtänyt huonosti. Norjalaiset ovat kuitenkin olleet läpi kisojen astetta Poromaata kovemmassa kunnossa, joten on vaikea nähdä tilanteen muuttuneen päätöspäivälle.

Toinen ruotsalainen Calle Halfvarsson lähtee myös kisaan mitali mielessä, mutta viestin ankkuriosuuden romahduksen jälkeen on hyvin vaikea nähdä kokenutta ruotsalaista taistelemassa mitalista. Toki hiihtotapa on nyt toinen ja matka paljon pidempi, mutta tästä huolimatta todennäköisyys Halfvarssonin mitalille ei ole kovin suuri.

Ruotsalaisten ja Niskasen lisäksi potentiaalisten mitalistien etsiminen muistuttaa neulan etsimistä maailman suurimmasta heinäsuopavarastosta. Ranskalaismiehiin ei perinteisellä kannata asettaa kovinkaan suuria panoksia, kuten ei myökään Saksan nousevaan tähteen Friedrich Mochiin.

Yksi jokerikortti kilpailuun on Kanadan Antoine Cyr, joka hiihti hyvin viestissä ja parisprintissä sekä myös Les Rousses’n kahdellakympillä. Mitalivauhtiin yltäminen olisi kuitenkin kanadalaiselta sellainen yllätyspaukku, jota vastaavaa maastohiihdon arvokisoissa ei ole nähty kuin lähinnä muuttuvissa oloissa käytävissä väliaikalähtökisoissa.

Toiseksi jokeriksi kilpailuun on nostettava viestin hopeasankari Perttu Hyvärinen. Henkilökohtaisissa kisoissa huippuvireinen Hyvärinen ei ole vielä saanut puristettua aivan parastaan esille, joten päätöspäivänä hänellä olisi vielä mahdollisuus näyttää parasta mahdollista osaamistaan henkilökohtaisella matkalla.

Suomalaisista kisaan lähtee myös viestiavauksen mallikkaasti hoitanut Ristomatti Hakola sekä sprintin paras suomalaismies Ville Ahonen. Heidän molempien päämatka kisoissa on jo takana, joten he voivat keskittyä “nautiskelemaan” raskaasta viidenkympin kisasta.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 50 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi