Saako Iivo Niskanen vihdoin päätettyä Holmenkollenin kirouksen?


Lahdessa näytteen kunnostaan antanut Niskanen lähtee legendaariselle Holmenkollenin viidellekympille yhtenä suurimmista voittajasuosikeista.
Veijo Vaakanainen: 09.03.2024 19:51Hiihto
Saako Iivo Niskanen vihdoin päätettyä Holmenkollenin kirouksen?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 50 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Sunnuntaina maastohiihdon maailmancupissa on vuorossa hetki, jota Suomen ykköshiihtäjä Iivo Niskanen on odottanut läpi kauden. Urallaan jo kolme olympiakultaa sekä maailmanmestaruuden voittanut modernin ajan suurhiihtäjä hakee arvokisattomalla kaudella ensisijaisesti hänen saavutuslistaltaan puuttuvaa Holmenkollenin tarunhohtoisen viidenkympin voittoa.

Vielä kaksi viikkoa sitten Niskasen haave viidenkympin voitosta vaikutti lähes utopisteselta. Kuopion Suomen Cupissa voittamaan tottuneen Niskasen suoritustaso oli suoraan sanoen heikkoa ja mies pääsi viikonlopun jälkeen otsikoihin täysin vääristä ja varsin kyseenalaisista syistä.

Lahdessa nähtiin kuitenkin merkittävä käänne parempaan. Salpausselän maastoissa kahdenkympin perinteisellä ei vielä riehunut useista arvokisoista tuttu ylivertainen perinteisen hiihtotavan suurmestari, mutta kakkossijallaan Niskanen osoitti saaneensa alavireisyyden käännettyä vahvaksi kisavireeksi.

Mikäli Niskanen on saa viritettyä iskukykynsä vielä astetta Lahteakin paremmaksi, voidaan Holmenkollenilla nähdä suuria asioita. Jos Suomen huolto onnistuu täydellisesti ja Niskasella on mono syönnillään, tulevat hyytymään Niskasen hiillostaessa heitä Kollenin raastavilla työpätkillä.

Tosin on realistisesti todettava myös se, ettei Niskanen ole ollut useampaan vuoteen parhaimmillaan viidenkympin yhteislähdöissä. Kuuden vuoden takaisen Pyeonchangin talviolympialaisten maagisen hiihdon jälkeen Niskanen ei ole kertaakaan noussut viidelläkympillä palkintokorokkeelle maailmancupissa tai arvokisoissa.

Vuodet 2019 ja 2020 menivät Niskaselta Holmenkollenilla täysin piloille ainakin osittain kalusto-ongelmien vuoksi, ja hurjan olympiavuoden 2022 päätteeksi perinteisellä muuten täysin ylivertaisesti esiintynyt Niskanen jätettiin kramppien hyydyttämänä tylysti neljänneksi. Myöskään vuosien 2021 ja 2023 MM-viisikymppisistä ei jäänyt jälkipolville juuri muuta muisteltavaa kuin luku 2 suomalaishiihtäjien kuolemattomiin välihuutoihin Oberstdorfissa.

Vaikka Niskanen saisikin sunnuntaina tasapainoisen ja oman tämänhetkisen kuntonsa mukaisen maksimisuorituksen tehtyä, voi voittotaisto siitäkin huolimatta mennä hänelle liian kaukana. Lahdessa Johannes Hösflot Kläbo osoitti tällä hetkellä olevansa perinteisen pitkillä matkoilla useamman pykälän muita edellä, joten Kläbon haastaminen saattaa olla todella vaikeaa.

Tosin on myös muistettava, että Kläbolta puuttuu vielä toistaiseksi kokonaan voitto viideltäkympiltä, vaikka hän Oberstdorfissa maaliviivan ensimmäisenä ylittikin. 50 kilometriä on niin pitkä matka, että se pystyy tylsyttämään jopa Kläbon rautaisesta loppukiristä voittoon tarvittavan terävyyden.

Sen sijaan Planican MM-kisoissa viidenkympin kultaa juhlinut Pål Golberg sekä edellinen Kollenin perinteisen 50 kilometrin voittaja Martin Löwström Nyenget ovat osoittaneet, että kuninkuusmatka sopii heille täydellisesti. Norjalaiskaksikko oli viikko sitten Lahdessa sijoilla kolme ja neljä, joten molemmat saapuvat Holmenkollenillekin todennäköisesti rautaisen kovassa vireessä.

Norjan väkivahvasta joukkueesta löytyy myös useita muita nimiä, jotka antavat kovaa tulitukea tälle etukäteen kuumimmalle kolmikolle. Aiempina vuosina Kollenilla hyvin pärjänneet Simen Hegstad Krüger, Sjur Röthe ja Didrik Tönseth voivat ainakin huippupäivänä yllättää. Myös Erik Valnes ja Mattis Stenshagen ovat perinteisen yhteislähdöissä varteenotettavia tekijöitä.

Norjalaisten lisäksi kärkipään sijoja tavoittelevat myös ainakin britti Andrew Musgrave sekä ruotsalaiset vahvat viidenkympin hiihtäjät William Poromaa ja Jens Burman. Mielenkiintoinen yllätysnimi on viime vuoden MM-viisikymppisen sensaatio Theo Schely, joka vakuutti otteillaan jo Lahdessa.

Muista suomalaisista mielenkiintoisia seurattavia ovat ainakin Lahdessa hienosti onnistunut Ville Ahonen sekä vaikean kauden päätteeksi kelpo vireeseen päässyt superlupaus Niko Anttola. Suuria urotekoja kummaltakaan ei sunnuntaina voi odottaa, mutta pääsy 20 joukkoon lienee realismia myös Holmenkollenilla.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 50 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi