Norjalaisella hiihtokuninkaalla on lauantaina mahdollisuus tehdä historiaa.
Miesten urakka
Trondheimin MM-kisoissa päättyy lauantaina perinteiseen tyyliin kuninkuusmatkalla, eli 50 kilometrin kilpailulla. Jo 20 vuoden ajan kisa on käyty arvokisoissa yhteislähtönä ja tälläkin kertaa miehet taivaltavat pitkän matkan koko ajan harvenevassa joukossa.
Trondheimin MM-kisat ovat toistaiseksi olleet yhden miehen näytös. Norjan rakettimies
Johannes Hösflot Kläbo on ollut täysin pitelemätön ja voittanut tähän mennessä jokaisen kisoissa jaossa olleen kultamitalin. Jos Kläbo ylittää myös lauantaina maaliviivan ensimmäisenä, tulee hän tekemään hiihtohistoriaa.
Kläbon historiallinen palkintopöydän putsaaminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys, sillä lauantain viisikymppisen voittaminen on ennakkoon Kläbolle kaikkein suurin haaste. Ennen huomista Trondheimin starttia Kläbon uran paras suoritus vapaan viidelläkympillä on 7:s sija kaksi vuotta sitten Holmenkollenilta. Tuolloin eroa kisan voittaneeseen
Simen Hegstad Krügeriin kertyi lähemmäs kaksi minuuttia.
Viisikymppiä vapaalla on siis toistaiseksi ollut Kläbolle kaikkea muuta kuin bravuurimatka. Toisaalta hän on kotikisoissaan mahdollisesti myös uransa parhaassa kunnossa, joten kahden vuoden takaisiin tuloksiin vertaaminen ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista.
Pitkän matkan ja vapaan hiihtotavan lisäksi myös Trondheimin olosuhteet saattavat koitua oman kylän pojan kohtaloksi. Norjalaiset varmasti tekevät kaikkensa saadakseen latu-urista kovia suolaamalla, mutta jo perjantaisessa naisten kisassa suolaaminen oli epäonnistunut.
Jos Granåsenin hiihtokeskuksen lumi on kuollutta, on hiihtäjille tarjolla todella äärimmäistä olosuhdetta. Kuollut lumi muuttuu täysin sohjoksi, johon urheilijat tulevat uppoamaan. Keli on tällöin luonnollisesti todella hidas ja raskas, eli Kläbon voittohaaveiden kannalta pahin mahdollinen.
Jos Norjan latuvelhot kuitenkin saavat jollakin ilveellä latupohjan kovaksi ja nopeaksi, muuttuu ennakkotilanne täysin toisenlaiseksi. Tässä tapauksessa Kläbon voitto-osakkeet nousevat merkittävästi, ja muu lopputulos kuin norjalaisen täydellisten kisojen lopullinen olisi todella suuri yllätys.
Kläbon suorittamisessa saattaa toki näkyä myös kova urakointi näissä kisoissa. Toisaalta Trondheimin sankari on päässyt sekä parisprintissä että etenkin viestissä varsin helpolla, joten hänen kehossaan olevan kuorman ei pitäisi olla vielä kestämättömällä tasolla.
Lisäksi Norjan joukkuevalinnat suosivat myös hieman Kläboa, koska maa päätti luottaa myös päätösmatkalla
Harald Östberg Amundseniin,
Martin Löwström Nyengetiin sekä
Simen Hegstad Krügeriin, jotka hekin ovat jo urakoineet useamman startin näissä kisoissa. Esimerkiksi kauden suuri yllättäjä ja diesel-osastoon kuuluva
Andreas Fjorden Ree ei pääse tuoreena miehenä viidellekympille myllyttämään kovaa matkavauhtia.
Monilla on varmasti vielä muistissa Seefeldin MM-kisat päättänyt viisikymppinen, jossa ainoan starttinsa saanut
Hans Christian Holund teki lopullisen kansainvälisen läpimurtonsa tiputtamalla vastustajansa suoraan vetoon. Nyt ainoastaan yhdellä norjalaisella saattaa olla mahdollisuus vastaavaan temppuun.
Tämä urheilija on viidenkympin hallitseva maailmanmestari
Pål Golberg. Jo useamman viimeisen vuoden ajan Norjan hiihdon kovimpaan eliittiin kuulunut Golberg on ollut tällä kaudella kaukana parhaasta kunnostaan ja siksi hänelle on ollut jo pidemmän aikaa selvää, että hänen ainoa mahdollisuutensa MM-kotikisoissa on päätösmatka, johon hän pääsee mukaan hallitsevan mestarin villillä kortilla.
Golberg voisi siis periaatteessa olla sellainen nimi, joka voisi tuoreilla jaloilla tehdä kilpailusta kovavauhtisen. Tämä ei kuitenkaan ole kovin todennäköistä, sillä Golbergia itseään todennäköisesti suosii hitaampi matkavauhti, jolloin hän voi sprinttipuolelta normaalimatkojen kärkeen nousseena hiihtäjänä hyödyntää kovia nopeusominaisuuksiaan.
Toki hyväkuntoisena Golberg voisi olla Kläbolle kova haastaja myös loppukiriratkaisuissa. Jo kaksi vuotta sitten Planicassa monien odotusten vastaisesti Golberg onnistui 50 kilometrin matkanteon jälkeen lyömään voittamattomana kirimiehenä pidetyn Kläbon. Toisaalta Golberg on astetta vahvempi perinteisen hiihtotavan tasatyöntökireissä kuin vapaan hiihtotavan eläimellisessä wassuttelussa.
Norjan joukkueen vauhdinpitäjät lienevätkin todennäköisimmin Nyenget, Amundsen ja Krüger. Heistä etenkin vaisusti näissä kisoissa esiintynyt Planican hiihtokuningas Krüger joutuu lyömään kaiken peliin jo matkan varrella, sillä loppukiriratkaisuissa Krügerin kohtalo on päästä seuraamaan mitaliratkaisuja aitiopaikalta noin kymmenen metriä hänen edellään.
Voiko kukaan estää norjalaisten täydellistä dominanssia?
Norjalaismiehet ovat toistaiseksi hallinneet normaalimatkoja aivan mielensä mukaan. Tähän mennessä jaetuista kuudesta normaalimatkojen mitalista kisojen isäntämaahan on jäänyt vaatimattomasti tasan 100 prosenttia. Lisäksi olisi todella yllättävää, jos tähän prosenttiosuuteen tulisi muutosta myöskään päätöspäivänä.
Norjan ylivallan potentiaalisten haastajien lista on valitettavan lyhyt ja heidän kaikkien nouseminen mitaleille vaatisi norjalaisten epäonnistumista. Tämä ei luonnollisestikaan ole kovin todennäköistä, sillä Norjan huoltojoukot ovat suoriutuneet kotikisoissaan käytännössä täydellisesti.
Mahdollisia haastajia norjalaisten kolmois-, nelois- tai jopa vitoisvoitolle ovat lähinnä Ruotsin
William Poromaa, Itävallan
Mika Vermeulen, Ison-Britannian
Andrew Musgrave sekä Saksan
Friedrich Moch. Lisäksi joku ranskalaisista voisi pöljänä päivänä yllättää, mutta Ranskan kisat ovat sujuneet todella vaisusti tähän asti.
Myöskään Itävallan Vermeulen ei ole Trondheimissa parhaassa iskussaan ja Friedrich Moch on ollut lähes koko kauden ajan alavireinen. William Poromaa on puolestaan ollut parempi perinteisellä, joten kahden vuoden takaisen pronssin uusiminen olisi lauantaina yllätys.
Superyllättäjä viidenkympin kisassa voisi olla Tshekin
Michal Novak, joka on taikonut itsensä todella kovaan MM-kuntoon erittäin vaisun kauden jälkeen. MM-kisojen viidelläkympillä on ennenkin nähty tshekkiläisiä yllättäjiä, esimerkiksi vuoden 2003 maailmanmestari
Martin Koukal, joten Novak voisi mahtihiihdolla tuoda lisää väriä kisojen mitalitaulukkoon.
Entäpä suomalaiset?
Suomalaisia päätösmatkalle starttaa kolme:
Remi Lindholm,
Arsi Ruuskanen ja
Markus Vuorela. Heille kaikille kilpailusta on etukäteen odotettavissa varsin vaikea.
Falunin kahdellakympillä todella hyvin onnistunut Lindholm lienee ennakkoon Suomen joukkueen valttikortti. Lindholmin näytöt viideltäkympiltä ovat toistaiseksi viime vuoden keväänä Ounasvaaralla saavutettua SM-kultaa lukuun ottamatta.
Sekä hiihtotapa että yhteislähtömuotoinen kilpailu ovat kuitenkin ennakkoon molemmat Lindholmille suotuisia. Ainoa kysymys on se, kuinka kauan Lindholm lauantaina jaksaa pääjoukon mukana tulla.
Arsi Ruuskasen kauden avaus oli todella lupauksia herättävä. Tour de Skistä lähtien Ruuskasen suorittaminen on kuitenkin valitettavasti ollut laskujohteista, eikä MM-kisoissakaan Kuusamon Erä-Veikkojen hiihtäjän vire ole ollut parhaasta päästä, vaikka kympin perinteisen suoritus varsin kelvollinen olikin.
Ruuskaseen pätevät samat sanat kuin Lindholmiinkin, eli kisamuodon pitäisi olla mieluisa. Pääjoukon mukana pitäisi kuitenkin pystyä roikkumaan mahdollisimman pitkään. Myös takaportin kautta MM-kisoihin päässeen Markus Vuorelan kohdalla voi todeta saman asian. Jos kärkijoukon vauhti muuttuu suomalaisille liian hapokkaaksi jo kisan alkuvaiheessa, tulee loppumatkasta todennäköisesti todella tuskien taival.
Katso kohteet ja kertoimet