Iivo Niskanen selkeänä suosikkina Holmenkollenin viidellekympille


Holmenkollenilla hiihdetään sunnuntaina miesten 50 km (p) yhteislähtökilpailu.
Etusuora: 05.03.2022 19:08Hiihto
Iivo Niskanen selkeänä suosikkina Holmenkollenin viidellekympille
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 50 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yksi hiihtokauden kohokohdista on vuorossa sunnuntaina, kun legendaarinen Holmenkollenin 50 km kilpailu starttaa kello 13:00. Suomalaisodotukset ovat kisassa korkealla. Edelliseen suomalaismiesvoittoon Holmenkollenilla on hiihtänyt Harri Kirvesniemi vuonna 2000.

Löytyykö Iivolle haastajaa?


Iivo Niskanen on hiihtämässä upeaa kautta. Hän on ollut kiistatta paras normaalimatkojen hiihtäjä perinteisellä hiihtotavalla tällä kaudella. Pienoinen kysymysmerkki Holmenkollenin kisan alla olisi ollut mahdollinen olympiaväsymys, joka olisi seurannut Niskasta Pekingistä Salpausselän kisoihin, mutta kuopiolainen osoitti Lahdessa olevansa edelleen huippuvireessä.

Niskanen on voittanut urallaan paljon, mutta Holmenkollenin voitto häneltä puuttuu. Niskanen on myös usein haastatteluissa korostanut sitä, kuinka tärkeä kilpailu Holmenkollen on hänelle.

Niskasen urakkaa helpottaa huomattavasti venäläisten poisjäänti Holmenkollenilta. Tämän lisäksi muun muassa Johannes Hösflot Kläbo on antanut positiivisen koronatestin eikä näin ollen starttaa kilpailuun. Herääkin kysymys, että kuka pystyisi haastamaan suomalaisen?

Yksi heistä on kestokone Hans Christer Holund. Holmenkollenin 50 km hiihdetään yhteislähtönä ja erinomaisen sitkeä roikkuja Holund on ehdottomasti varteenotettava mies haastamaan Niskanen.

Myös muut norjalaiset, kuten Pekingin olympiakakkonen Simen Hegstad Kruger, Didrik Tönseth ja Martin Loewström Nyenget ovat potentiaalisia nimiä terävimpään kärkeen. Johtuen koronatartunnasta, Kruger kilpaili Pekingissä vain yhden matkan – 50km ja sijoittui kolmanneksi. Vuonna 2020 Kruger hävisi niukasti Bolshunoville 50 km (p) kisassa, mikä kertoo että vapaan taitajana tunnetulle norjalaiselle myös perinteinen hiihtotapa on suotuisa.

Nyenget ja Tönseth ovat kilpailleet talven aikana maratonmatkoja Visma Ski Classicsissa. Viimeisimmässä sarjan osakilpailussa Tsekissä Nyenget oli 50 km (p) kisassa toinen ja 14:s.

Ruotsin William Poromaa hiihti jo Pekingissä hyviä kilpailuja ja sama meno jatkui Salpausselällä 15 km (p) kilpailussa, kun hän nappasi uransa ensimmäisen maailmancupin podiumsijoituksen. Nuori ruotsalainen vaikuttaa olevan nousukunnossa ja valmiina nousemaan palkintokorokkeelle myös sunnuntaina.

Myös toinen ruotsalainen, Jens Burman, on varteenotettava nimi aivan terävimpään taistoon. Burman on kilpaillut kauden aikana pääsääntöisesti FIS-kisoissa, mutta olympialaisissa hän osoitti kuntonsa olevan A-luokkaa ja sijoittui 15 km (p) kisassa kahdeksanneksi. Burman sijoittui viime vuoden MM-kisoissa 50 km (p) viidenneksi.

Iivon lisäksi suomalaisodotuksia kohdistuu Perttu Hyväriseen, joka säväytti Pekingissä sijoittumalla upeasti kuudenneksi Iivon kultakisassa. Sen sijaan Lahden 15 km meno ei ollut enää yhtä terävää. Ristomatti Hakola taas ei ollut lennossa Pekingissä, mutta hän osoitti Lahden Salpausselällä saavansa juonesta kiinni. Hakolan kausi on ollut lievästi sanottuna tapahtumarikas ja hän varmasti janoaa entistä kovemmin onnistumisia loppukauden kisoihin.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 50 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi