Kutkuttava loppunousu päättää Tour de Skin - Säilyttääkö Iivo kolmannen sijansa?


Tour de Ski 2021-2022 päättyy tiistaina Alpe Cermisin loppunousuun.
Etusuora: 03.01.2022 19:52Hiihto
Kutkuttava loppunousu päättää Tour de Skin - Säilyttääkö Iivo kolmannen sijansa?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten loppunousu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Viimeistä viedään! Tiistaina kilpaillaan Tour de Ski 2021-2022 kauden viimeinen osakilpailu – jo legendaariseksi muodostunut Alpe Cermisin loppunousu.

Tällä hetkellä Tourin kokonaistilanne on varsin yllätyksetön; sprinttivoittoisella Tourilla Johannes Hösflot Kläbon oletettiinkin olevan tässä vaiheessa piikkipaikalla, vaikka ero onkin yllättävän suuri. Toisena on viime vuoden hiihdon ykkösnimi ja Tourin hallitseva mestari Alexander Bolshunov, jolla on eroa kärkeen kaksi minuuttia. Sen sijaan pienoisena yllätyksenä voidaan pitää Iivo Niskasen hienoa kolmatta sijaa.

Miehet 5/6

#UrheilijaTulos
1.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴00.00
2.Alexander Bolshunov+2.00
3.Iivo Niskanen 🇫🇮+2.49
4.Erik Valnes 🇳🇴+3.04
5.Pål Golberg 🇳🇴+3.09
6.Ivan Yakimushkin+3.53
7.Denis Spitsov+3.54
8.Didrik Tonseth 🇳🇴+4.36
9.Calle Halfvarsson 🇸🇪+4.40
10.Harald Östberg Amundsen 🇳🇴+4.50
19.Perttu Hyvärinen 🇫🇮+6.10
38.Remi Lindholm 🇫🇮+9.06
56.Ville Ahonen 🇫🇮+12.51


Kläbolla on viimeiselle etapille lähdettäessä peräti kahden minuutin johto. Loppunousu ei kuitenkaan suosi hänen ominaisuuksiaan, mutta ero on kuitenkin niin suuri, että olisi yllätys jos hän päästäisi voiton lipumaan käsistään.

Edelliskerran kun Kläbo kipusi loppunousun (2020), oli hän etapilla 21. nopein. Vuotta aikaisemmin hän voitti Tourin, mutta loppunousu ei tuolloinkaan kulkenut muiden kärkinimien tapaan. Toisaalta tällä hetkellä mies vaikuttaa olevan aivan hirmuisessa lyönnissä, joten kärkisijat loppunousussa lienevät hyvinkin mahdollisia.

Viime vuoden Tourin voittaja Bolshunov tiedetään kelpo kiipijäksi, ja hänen kakkospaikkansa vaikuttaa melko turvalliselta, sillä venäläisellä on eroa kisan kolmantena majailevaan Niskaseen 49 sekuntia.

Lue myös: Historian nopeimmat loppunousun kiipijät

Niskanen on urallaan kerran aikaisemmin hiihtänyt loppunousun, jolloin sijoitus oli 27:s – eroa kärkeen kertyi päälle 2 minuuttia. Suomalainen on tuskin tiistainakaan kilpailun kärkinimiä, joten miehellä riittää työtä puolustaakseen kolmatta sijaansa.

Kokonaistilanteessa noin 20 sekuntia Niskasen takana lymyilevät norjalaiset Erik Valnes ja Pål Golberg tuskin tulevat erottumaan edukseen loppunousussa, mutta varmasti janoavat kolmatta tilaa. Valnesille loppunousu on uran ensimmäinen, kun Golberg taas on kivunnut Tourin läpi kertaalleen vuonna 2020. Tuolloin hän oli päätösetapin 17 nopein.

Sen sijaan Denis Spitsov on loppunousussa kuin kotonaan. Venäläinen oli viime vuonna loppunousun nopein ja myös edelliskerroilla hän on ollut kisan kärkinimiä. Spitsov antoi jo maanantaina pienoisen varoituksen kunnostaan, kun hän teki hienon suorituksen hänelle heikommalla hiihtotavalla ja oli perinteisen yhteislähtökisan neljäs. Spitsovilla on matkaa Niskaseen reilu minuutti, joka on huolestuttavan vähän sinivalkoisin silmin katsottuna.

Spitsovin tavoin Sjur Röthe on takuuvarma loppunousun taitaja. Hän on ollut kaksi kertaa loppunousussu toinen heti Simen Hegstad Kruegerin jälkeen, joka on jo jättänyt Tourin kesken. Röthen tavoin hyvinä kiipijöinä tunnetaan myös muun muassa Hugo Lapalus ja Ireneu Esteve Altimiras. Erittäin mielenkiintoista on myös nähdä vapaan taituri Harald Östberg Amundsenin tulikaste Alpe Cermisin nousussa.

Perttu Hyvärinen takoi maanantaina Val di Fiemmessä kauden parastaan ja näin ollen lähtee varmasti hyvin mielin kapuamaan Tourin päätöstä. Hyvärinen oli kaudella 2020 loppunousun 15:s, joten vastaavalla suorituksella suomalainen tulisi varmasti kohentamaan sijoitustaan kokonaiskilpailussa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten loppunousu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi