1600 metrin korkeudesssa lepäävä kuvankaunis Antholz-Anterselvan ampumahiihtopyhättö isännöi jälleen viimeistä maailmancupia ennen ampumahiihdon MM-kilpailuja. Ketkä saavat parhaat lähdöt MM-kisoihin?
Lyhyt normaalimatka on IBU:n vuonna 2018 lanseeraama kilpailumuoto, mitä voi käyttää esimerkiksi sään tai muiden olosuhteiden radikaalisti muuttuessa. Tällä kertaa matka halutaan pitää lyhyempänä, kun kilpaillaan yli 1600 metrin korkeudessa vain pari viikkoa ennen lähestyviä
Nove-Meston MM-kisoja.
Lyhyttä normaalimatkaa on hiihdetty ampumahiihdon maailmancupissa varsin harvoin. Miehissä matka on 15km ja ohilaukauksesta rangaistaan 45 sekunnilla perinteisen minuutin sijaan. Ammuntapaikat etenevät normaalisti järjestyksessä makuu-pysty-makuu-pysty.
Matka on miehissä hyvin yllätysaltis ja etenkin vahvat ampujat ovat normaalimatkoilla sprinttejä paremmissa asemissa.
Yli 90 prosentin ampujat vahvoilla?
Vahvoista ampujista kannattaa huomioida etenkin
Justus Strelow ja
Sebastian Stalder. Molemmat ovat ampuneet koko kauden läpi yli 93%:n tarkkuudella ja heidän hiihtovauhtinsa on riittävää taistelemaan tällä matkalla kärkisijoista.
Saksalainen Strelow on vielä Stalderiakin etevämpi ladulla ja hänen uran ensimmäinen podium-sija tuli nimenomaan tämän kauden alusta Östersundin normaalimatkalla. Vire on muutenkin vahva, sillä viime viikolla Strelow oli Ruhpoldingin sprintin kuudes ja takaa-ajon viides.
Sveitsin Stalder metsästää edelleen ensimmäistä palkintopallisijoitustaan, mutta myös hänen parhaat sijoituksensa ovat tulleet normaalimatkoilta tältä syksyltä (5.) ja viime keväältä (7.) Östersundin normaalimatkoilta.
Myös kokenut
Jakov Fak on ampunut 92,1-prosenttisesti tämän kauden ja hänen kisakuntonsa yleensä kohoaa alkuvuodesta MM-kisojen lähestyessä.
Ennen kovaa Norjan joukkuetta, poimitaan esiin vielä Latvian
Anders Rastorgujevs, jonka ammuntaprosentti tältä kaudelta on tasan 90%. Etenkin makuuammunta on ollut erinomaista (97%) ja hiihtovauhti kyllä riittää kärkitaistoon.
Norjalaisilla kivikova joukkue
Kivikovasta norjalaisryhmästä parhainta ammuntatarkkuutta ovat esittäneet
Sturla Holm Lägreid,
Tarjei Bö ja
Vetle Stjåstad Christiansen, kaikki hieman päälle tai alle 90%:n varmuudella.
Lägreid (90,59%) on ollut norjalaisista vahvin ampuja tällä kaudella ja kilpailumuoto tuntuisi sopivan muutenkin loistavasti. Lägreid on startannut urallaan normaalimatkalle 10 kertaa ja ollut seitsemän kertaa top5:n joukossa!
Kovaa kautta vetävät
Johannes Dale-Skjevdal ja
Endre Strömsheim ovat ampuneet kauden 85-prosenttisella varmuudella, aivan kuten myös maailmancupin kokonaiskilpailua johtava
Johannes Thingnes Bö.
Strömsheim on vakuuttanut tällä kaudella tasaisilla otteillaan. Dale-Skjevdal ja Bö omaavat sen sijaan enemmän kokemusta korkealla hiihtämisestä.
Ranskalaisten ja Ruotsalaisten sihti hukassa
Normaalioloissa korkea ilmanala ja 15km matka sopisivat loistavasti myös Ranskan
Quentin Fillon-Maillet’lle, mutta Pekingin olympiavoittajan sihti on ollut koko kauden pahasti hukassa. Fillon-Maillet'n ampumaprosentti tältä kaudelta on 81%, kun tätä aiemmat viisi kautta ranskalainen on ampunut joka vuosi 88% varmuudella.
Kehuttavaa ei ole muutenkaan Ranskan miesmaajoukkueessa.
Fabien Claude ja
Emilien Jacquelin ovat ampuneet alle 83-prosenttilla varmuudella, eivätkä edes hiihtovauhdit ole olleet normaalilla tasolla. Parhaan ranskalaisampujan,
Eric Perrot'n ammuntaprosenttikin on vain 83,68%, mikä kalpenee kaikille Norjan tähdille.
Maailmancupin kokonaistilanteessa parhaan ranskalaisen sijoitus on vasta 14:s, mitä moni olisi tuskin arvannut ennen kauden alkua.
Viime vuoden MM-kisojen pronssimitalisti, Ruotsin
Sebastian Samuelsson olisi normaalikunnossaan vahva ehdokas podium-taistoon, mutta hänenkään vire ei vakuuta. Edelliset viisi kilpailua ruotsalainen on ampunut 81-prosentin varmuudella ja Ruhpoldingin pikamatkalla ruotsalainen jäi myös hiihtovauhdissa 42 sekuntia keulaan.
Samuelssonin maanmies
Martin Ponsiluoma on usein esittänyt hurjia hiihtoja pitkissä väliaikalähdöissä, mutta hänenkin ammunta on ollut viimeiset viisi kilpailua vain 78%:n tasolla.
Miehissä normaalimatkalla on niin monta mahdollista menestyjää, että päivän vire vaikuttaa paljon lopputuloksiin. Parin millin ohilaukaus voi tarkoittaa sijoituksen vaihtumista podiumin sijaan sijoille 10-20.
Tämän vuoksi yllättäehdokkaita on valtavasti. Käytännössä kaikki top30-hiihtäjät pystyvät olemaan podiumilla, nolla-ammunnan osuessa kohdalleen.
Heikki Laitinen jahtaa uran parasta sijoitusta
Suomen joukkueesta paras yllätysmahdollisuus voisi olla
Heikki Laitisella, joka keräsi uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet viikko sitten Ruhpoldingista.
Laitinen on kilpaillut tällä kaudella vasta kaksi kilpailua, mutta ampunut näissä yli 93-prosenttisella varmuudella.
Etenkin pystyammunta on ollut kohdallaan, sillä suomalainen ei ole ampunut vielä laukaustakaan ohi pystystä. Laitinen oli viime viikolla Ruhpoldingin sprintin 24:s ja takaa-ajon 38:s. Nyt kaiken osuessa kohdallaan, uran paran MC-sijoitus voi olla tuloillaan.
Katso kohteet ja kertoimet