Kristallipallojahti käynnistyy Kontiolahdelta tiistaina – Seppälä ja kumppanit avaavat kautensa normaalimatkalla


Ampumahiihdon maailmancup-kausi korkataan tiistaina Kontiolahdella, kun ensimmäisenä kilpailuna käydään miesten normaalimatka 20 km.
Etusuora: 28.11.2022 18:58Ampumahiihto
Kristallipallojahti käynnistyy Kontiolahdelta tiistaina – Seppälä ja kumppanit avaavat kautensa normaalimatkalla
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Tero Seppälä.
Miesten normaalimatka 20 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ai, ai, ai! Pitkä odotus päättyy, kun uusi ampumahiihdon maailmancup-kausi käynnistyy jälleen. Ensimmäinen kisaviikko kilpaillaan Suomen lumilla, Kontiolahdella.

Alkava kausi sisältää muutamia merkittäviä uudistuksia. Muun muassa pistelasku on uudistunut niin, että kärkisijoista palkitaan isommilla pistepoteilla, mikä korostaa kärkisijojen merkitystä pistelaskussa.

Lisäksi kaudella 2022-2023 pistelaskuun huomioidaan kaikki kilpailut, kun edelliskausina kaksi heikointa kilpailua jätettiin pistelaskusta pois. Näin ollen jokaiseen kilpailuun osallistuminen on arvokasta, eikä suurempiin sairasteluihin ole varaa, mikäli maailmancupin kokonaiskilpailun kärkisijat kiinnostavat.


Miesten normaalimatka 20 km on kauden ensimmäinen kisatapahtuma. Kilpailu käynnistyy keskiviikkona kello 14:15.


Johannes Thinges Bö lähtee kauteen mielenkiintoisista asetelmista, kun norjalainen jätti viime kaudella olympialaisten jälkeen kauden kesken ja keskittyi ampumahiihdon sijaan perhe-elämään.

Kevään parin kuukauden tauon jälkeen Bö palasi säännöllisen harjoittelun pariin, jossa hän on keskittynyt etenkin ammuntansa parantamiseen. Viime kausina ammunta on miehellä hieman takkuillut, mutta nyt hän sanoo käyttäneensä siihen paljon resursseja ja uskoo laikkojen kaatuvan edelliskausia paremmin. Tästä saatiin jo esimakua Sjusjöenissa marraskuun alussa, kun Bö teki vakuuttavan sprinttiammunnan ja kellisti kisassa muut Norjan ykköstykit puolella minuutilla. Böllä vaikuttaa siis kaikki olevan vähintäänkin "ok-tasolla", mikä miehen tapauksessa riittää yleensä aivan terävimpään kärkeen.

Ranskan Quentin Fillon-Maillet´n treenikausi on sujunut ongelmitta ja hallitseva maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja on valmis puolustamaan titteliään kauden ensimmäisistä kisoista lähtien. Viime kauden maailmancupin normaalimatkan kisoissa ranskalainen ei suuremmin loistanut, mutta Pekingin olympialaisista Fillon-Maillet kääri kultamitalin.

Norjalla on totuttuun tapaan useita kisan suosikkeja. Sturla Holm Laegreid ampuu erittäin tarkasti, mikä on erityisesti normaalimatkalla poikkeuksellisen arvokasta. Viime kaudella norjalainen ammunta kuitenkin napsun verran sakkasi, eikä penkkatekeminen ollut enää yli-inhimillistä. Tästä huolimatta myös nopeana hiihtäjänä tunnettu Laegreid on kisan suurimpia suosikkeja.

Vetle Sjåstad Christiansen on noussut hiljaa hiipien kohti aivan terävintä maailman kärkeä. Christiansen on hyvä ampuja ja muiden norjalaisten tapaan myös ladulla kulkee, joten suorittaessaan omalle hyvälle tasolle myös normaalimatkan voitto on haarukassa.

Sebastian Samuelssonin kunnosta kantautuu kovia tietoja; mies itse ja Ruotsin päävalmentaja kertoo Samuelssonin olevan elämänsä iskussa, mistä kertoo muun muassa hyvät juoksutulokset ja muut testit. Miehen omien sanojensa mukaan maailmancupin kokonaiskilpailun voitto on kauden tavoite. Viime kaudella Samuelssonin ammunta sakkasi, johon tiistaina ei kuitenkaan ole varaa. Ammuntaharjoittelu onkin ollut kesän harjoituskauden pääpainopistealue.

Kun puhutaan ampumahiihdosta, niin joka kisassa on liuta potentiaalisia voittajaehdokkaita. Emilien Jacquelin lähti edelliskauteen ranneleikkauksen jälkeen, joka saattoi vaikuttaa läpikauden kestäneeseen heikohkoon ammuntaan. Vauhtia ladulla riittää, mutta laikkojen on kaaduttava normaalimatkalla. Tuore isä Tarjei Bö on tuttu kaveri kärkipäässä erityisesti normaalimatkalla ja kuuluu kisan suosikkeihin myös tiistaina. Kauden ensimmäisissä kisoissa on myös mielenkiintoista nähdä mihin yltää Norjan hieman tuntemattomampi nimi Filip Fjeld Andersen, joka on viime vuosina lähestynyt kovaa vauhtia ampumahiihdon terävintä kärkeä.

Suomalaisittain odotukset kohdistuvat erityisesti Tero Seppälään. Kotiladuillaan kilpaileva suomalainen starttaa kauteen onnistuneen treenikauden jälkeen, joten tilanne on näin ollen maukas.

– Olen hyvin pitkään harjoitellut tässä vielä tosi kovaa. Nyt nähdään, miten on ehtinyt palautua ja miten lähtee kulkemaan, Seppälä toteaa STT:n tiedotteessa.

HUOM! Supertriplassa on tarjolla 10 000 euroa bonusrahaa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten normaalimatka 20 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi