Nähdäänkö torstaina huippukuntoisen Tero Seppälän uran paras normaalikilpailu?


Tero Seppälältä toivotaan jälleen vahvaa ammuntaa, joka voi siivittää kilpailussa todella korkealle.

Veijo Vaakanainen: 19.01.2022 20:31Ampumahiihto
Nähdäänkö torstaina huippukuntoisen Tero Seppälän uran paras normaalikilpailu?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Tero Seppälä.
Miesten normaalimatka, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Torstaina ampumahiihdon maailmancupissa Italian Anterselvassa on vuorossa miesten 20 kilometrin normaalimatkan kilpailu, jota pidetään monissa piireissä myös lajin kuninkuusmatkana. Kisassa jokainen ohilaukaus voi olla kohtalokas, sillä rangaistuksena epätarkkuudesta on tällä kertaa sakkokierroksen sijaan minuutin lisäys kokonaisaikaan.

Anterselvassa on siis luvassa raastava kestävyyskilpailu, jossa koetellaan armotta sekä urheilijan fyysistä että henkistä jaksamista. Anterselvan ladut eivät ole tunnettuja pitkistä nousuista, mutta korkea ilmanala tekee tehtävänsä sekä ladulla että ampumapenkalla.

Viime viikonloppuna Ruhpoldingissa uransa parasta sijoitusta sivunnut Tero Seppälä lähtee Anterselvan kisoihin jälleen Suomen suurimpana valttikorttina. Läpi kauden erinomaisesti suoriutuneella Seppälällä on tälläkin kertaa realistiset mahdollisuudet nousta kilpailussa kymmenen parhaan joukkoon.

Hyvä tavoite kilpailuun voisikin olla uran parhaan normaalimatkan sijoituksen parantaminen. Viime vuonna Seppälä oli juuri Anterselvassa kilpaillulla normaalimatkalla 19:s, joka on toistaiseksi hänen paras suorituksensa tällä matkalla. Hyvällä ammunnalla sen parantaminen on jopa todennäköistä.

Onnistuminen Anterselvassa olisi kauden suomalaiskomeetalle erityisen tärkeää, jotta hän voisi varmistaa paikkansa 30 parhaan yhteislähdössä myös Pekingin olympialaisissa. Arvokisoissa suoran paikan massalähtöön saavat vain maailmancupin 15 parasta ja loput paikat jaetaan arvokisastarttien perusteella.

Seppälä on tällä hetkellä maailmancupissa juuri 15:nnellä sijalla, joten jokainen lisäpiste lähimpiin uhkaajiin verrattuna parantaa hänen asemiaan. Tosin suomalaisen tilannetta helpottaa hieman se, että hänen lähimmät uhkaajansa Saksan Roman Rees ja Erik Lesser eivät kilpaile torstaina.

Lyökö Lægreid jälleen kerran vastustajansa kanveesiin ampumapaikalla?


Normaalimatkojen kilpailuiden ennakoiminen on käytännössä lähes aina kolikonheittoa. Minuutin sakko ampumapaikalla on niin raju, että hapuilu ampumapaikalla voi tiputtaa kovakuntoisimmatkin hiihtäjät kauas kilpailun kärkisijoilta. Kääntäen taas normaalimatkalla heikommat hiihtäjät pystyvät olemaan selvästi tavallista korkeammilla sijoilla.

Yksi mies on kuitenkin tilastojen valossa nostettava ennakkoon muiden yläpuolelle. Norjan Sturla Holm Lægreid on osallistunut urallaan toistaiseksi neljään normaalimatkan kilpailuun, joista hän on voittanut kolme ja ollut kerran toinen.

Lægreid ei toki ole ollut tällä kaudella yhtä vahvassa hiihtokunnossa kuin vuosi sitten, mutta siitäkin huolimatta hän pystyi voittamaan kauden ensimmäisen normaalimatkan. Lähes yliluonnollisesta ampumatarkkuudesta tunnettu norjalainen tiputtanee tälläkin kertaa kaikki taulut ja on erittäin korkealla lopputuloksissa.

Kilpailussa kannattaa muutenkin seurata erittäin tarkalla silmällä norjalaisia. Ruhpoldingin kisat väliin jättänyt maan ykköskaarti on jälleen kokonaisuudessa paikalla, ja heistä jokainen on potentiaalinen voittaja. Bön veljekset, Vetle Sjåstad Christiansen ja myös Filip Fjeld Andersen pystyvät ladulla pitämään riittävää vauhtia, jos he eivät saa liikaa sakkominuutteja rasitteekseen.

Norjalaisten lisäksi ranskalaiset ovat tunnetusti suurella joukolla mukana kärkitaistossa. Quentin Fillon Maillet ja Emilien Jacquelin ovat heidän suurimmat tähtensä, mutta myös Simon Desthieux ja Fabien Claude voivat nousta mukaan palkintosijataistoon.

Nousukuntoinen Venäjän Aleksandr Loginov on myös aina nostettava potentiaalisten normaalimatkan menestyjien joukkoon. Hänen maanmiehensä Maksim Tsvetkov voi puolestaan olla kilpailun yllättäjä. Numerolla 99 matkaan starttaava venäläinen voi tullaa kaukaa kärkiryhmän takaa ja vaikka voittaa koko kilpailun, jos ammunta onnistuu.

Valko-Venäjän Anton Smolski on myös nostettava nykyään ennakkosuosikkien joukkoon. Valkovenäläinen ei ollut ennen kuluvaa kautta koskaan ollut maailmancupissa kymmenen parhaan joukossa, mutta hän on noussut kauden aikana nyt jo kolmesti palkintokorokkeelle.

Suomalaisista kisassa kannattaa seurata myös Olli Hiidensaloa, joka voi hyvällä ammunnalla olla selvästikin maailmancupin pisteillä. Tuomas Harjulaa ja Heikki Laitista taas edes täydellinen ammuntapäivä ei välttämättä siivitä 40 parhaan joukkoon.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten normaalimatka, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi