Jatkuuko norjalaisten ylivalta myös miesten normaalimatkalla? Saako Invenius onnistumisen ampumapaikalla?


Miesten puolella ampumahiihdon MM-kisat ovat menneet täydellisessä norjalaishallinnassa. Normaalimatka ei todennäköisesti tarjoa tähän poikkeusta.
Veijo Vaakanainen: 13.02.2024 20:32Ampumahiihto
Jatkuuko norjalaisten ylivalta myös miesten normaalimatkalla? Saako Invenius onnistumisen ampumapaikalla?
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Johannes Bö.
Miesten normaalimatka, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon MM-kisat ovat toistaiseksi olleet yhden maan dominoinnin kisat. Naisissa Ranska on ollut lähes voittamaton ja miehissä Norja on tehnyt vieläkin tuhoisampaa jälkeä pyyhkien vastustajillaan armotta pöytää.

Kuudesta tähän asti jaetusta henkilökohtaisesta MM-mitalista kaikki ovat menneet vuonomaahan ja takaa-ajossa Norjan ylivoima oli suorastaa häkellyttävää. Ensimmäinen ei-norjalainen löytyi tuolloin tulosliuskalta vasta sijalta kuusi.

Tähän asti kaikki mitalit ovat menneet myös samoille miehille. Pikakilpailun kärkikolmikko Sturla Holm Lägreid, Johannes Bö ja Vetle Sjåstad Christiansen säilyivät kolmen kärjessä myös takaa-ajossa. Ainoa muutos oli se, että Bö nousi Lägreidin ohi mestariksi.

Tätä kolmikkoa on luonnollisesti pidettävä myös keskiviikon normaalimatkalla ennakkosuosikkeina. Johannes Bö voitti ennen MM-kisoja pidetyn lyhennetyn normaalimatkan ja kauden avanneessa Östersundin kisassa hän oli kolmas, joten kisojen kolmas mitali on normaalimatkan hallitsevalle maailmanmestarille Bölle erittäin todennäköinen.

Keskiviikon suurin suosikki lienee pikamatkan mestari Lägreid, vaikka tämä ei olekaan tällä kaudella vielä normaalimatkoilla suorittanut samalla tasolla kuin pari kautta sitten, jolloin norjalainen vuorenvarma ampuja dominoi 20 kilometrin ampumapainotteisia kilpailuja. Nyt ampumavire on kuitenkin kohdillaan ja hiihtokin kulkee riittävän hyvin.

Lägreidin saldo edellisistä MM-kisoista on myös varsin komea, sillä hän on kolmen vuoden takainen maailmanmestari ja viime kaudella Oberhofissa hänen kaulaan ripustettiin pronssimitali. On siis varsin todennäköistä, että Lägreidin mitalivire jatkuu myös keskiviikkona.

Uransa kaksi ensimmäistä henkilökohtaista MM-mitalia näissä kisoissa jo saalistanut Vetle Christiansen kilpailee Nove Mestossa suuren surun varjossa, kun hänen isoisänsä menehtyi ennen perjantain starttia. Christiansen on kuitenkin onnistunut pitämään ajatuksensa kasassa ja keskiviikkona hänellä olisi mahdollisuus kirkastaa kaksi pronssia mestaruudeksi.

Norjalaisista mitalin kiilto silmissä matkaan lähtevät myös kaksi kertaa niukasti mitalien ulkopuolelle jääneet Tarjei Bö ja Johannes Dale-Skjevdal sekä takaa-ajossa hienon nousun kymppisakkiin tehnyt Endre Strömsheim. Tilastojen valossa parhaimmat mahdollisuudet heistä menestyä on Tarjei Böllä, mutta Nove Mestossa hän ei ole pystynyt suorittamaan penkalla kauden prosenttien osoittamalla tasolla.

Muunmaalaisista urheilijoista ei vaikuttaisi tällä hetkellä olevan norjalaisten ylivallan pysäyttäjiksi. Toki ranskalaisista Eric Perrot oli jo pikakisassa lähellä mitalia, vaikka Etusuoran ennakossa tuolloin hänen mahdollisuuksia vähäteltiinkin. Myöskään hallitsevaa olympiavoittajaa Quentin Fillon-Maillet’ta ei voi täysin unohtaa.

Ruotsalaiset Sebastian Samuelsson ja Martin Ponsiluoma kuuluvat myös normaalimatkalla niihin urheilijoihin, jotka voivat täydellisenä ampumapäivänä hätyytellä kärkisijoja. Tilastot eivät tosin etenkään Ponsiluoman kohdalla tällaista ammuntavirettä povaa.

Naisten kilpailussa saksalaiset yllättivät laajalla rintamalla ja valtasivat sijat 2, 4 ja 5. Miesten puolella vastaavaan yllätykseen voisi venyä Justus Strelow, joka oli kauden avanneessa normaalimatkan kilpailussa kakkonen ja on ampumaprosenttien valossa Saksan joukkueen paras ampuja.

Otto Inveniuksen pikakisa meni lukuisten ohilaukausten myötä täysin pilalle, mutta sunnuntain takaa-ajossa suomalainen osui penkalla jo paljon paremmin. Keskiviikkona menestys vaatisi kuitenkin sitä, että taulut kaatuvat vielä takaa-ajoakin paremmin. Yhtä sakkoa enempää Invenius ei voi ohi ampua, tai sijoitus painuu tuloksissa sijan 30 paikkeille.

Katso kohteet ja kertoimet

Lähtölista: Miehet normaalimatkaLähtölista: Miehet normaalimatka

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten normaalimatka, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi