Jatkaako Johannes Bö MM-kultaputkeaan normaalimatkalla? Nostavatko suomalaismiehet tasoaan?


Ampumahiihdon MM-kilpailut jatkuvat Saksan Oberhofissa yhden välipäivän jälkeen miesten normaalimatkan kilpailulla.
Etusuora: 13.02.2023 18:38Ampumahiihto
Jatkaako Johannes Bö MM-kultaputkeaan normaalimatkalla? Nostavatko suomalaismiehet tasoaan?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Johannes Thingnes Bø.
Miesten normaalimatka, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten 20 km normaalimatkan kilpailu käynnistyy tiistaina 14.2. klo 15.30.

Oberhofin ampumahiihdon MM-kisojen miesten kolmas henkilökohtainen kilpailu, 20 km mittainen normaalimatka, on vuorossa tiistaina. Vaikka kilpailumatka vaihtuu, säilyvät miesten MM-koitosten suosikit samoina.

Oberhofin miesten kilpailut ovat olleet norjalaisten tylyä dominointia. Pikakilpailusta Norja kahmi neloisvoiton ja kutossijan, takaa-ajosta saldona oli kaksoisvoiton lisäksi sijat neljä, viisi ja seitsemän.

Kirkkaimpien mitalien osalta MM-kisat ovat olleet Johannes Thingnes Bön ylivoimaista hallintaa. Hän on voittanut kisojen molemmat henkilökohtaiset matkat ja ankkuroi Norjan myös sekaviestin kultaan. Pikakilpailussa hän oli yli puoli minuuttia muita nopeampi ladulla. Ylivoimaiseen voittoon päättyneessä takaa-ajossa Bö ampui neljältä paikalta nollat ja saattoi himmailla jo hiihtovauhtiaan normaalimatkalle.

Normaalimatkalta Johannes Bö on kahminut vähiten menestystä ja se on hänelle se haastavin kilpailumuoto, kun jokainen ohilaukaus tuo minuutin aikasakon. Tällä hetkellä Bön ammunta on kuitenkin uomissaan ja hiihtovire suvereeniä, joten hänet täytyy nostaa myös normaalimatkan suurimmaksi suosikiksi.

Lisämotivaatiota Johannes Bölle tuo normaalimatkalle se, että häneltä puuttuu vielä kyseiseltä matkalta maailmanmestaruus. Normaalimatkan olympiakulta palkintokaapista tosin löytyy Koreasta vuodelta 2018.

Katso kohteet ja kertoimet


Joko on Lägreidin vuoro?


Niin hurja ampumahiihtäjä kuin Sturla Holm Lägreid onkin, jää hän silti illasta toiseen soittelemaan kakkosviulua, kun Johannes Bö kerää suurimmat suosionosoitukset. Lägreid on jatkanut Oberhofissa huippukauttaan. Takaa-ajosta hän voitti hopeaa, pikakisasta pronssia ja sekaviestissä hän juhli joukkueensa kanssa kultaa.

Normaalimatkalla Lägreidin kultatoiveet lepäävät omassa nolla-ammunnassa ja siinä, että Johannes Bö ampuu vähintään yhden ohilaukauksen, mieluummin kaksi. Bö saattaa olla nimittäin ladulla 20 km matkalla jopa yli minuutin Lägreidiä ja kaikki muita nopeampi.

Lägreidille normaalimatka sopii mainiosti. Hän on voittanut toisen kauden normaalimatkoista ja on myös kilpailumuodon hallitseva maailmanmestari Pokljukasta keväältä 2021.


Muita mitalisuosikkeja


Vetle Sjåstad Christiansen on saanut toistaiseksi seurata vierestä maanmiestensä mitalijuhlia Oberhofissa. Sekaviestistä sivuun jäänyt norjalainen oli pikakisassa kuudes ja takaa-ajossa viides, mutta norjalaismittareilla mitattuna sijoitukset ovat olleet karrikoiden sanottuna vaisuja.

Ruhpoldingissa normaalimatkalla toiseksi yltänyt Christiansen haluaa varmasti päästä mukaan norjalaisten mitalijuhliin, mutta se edellyttänee 85% tarkkuudella ampuvalta norjalaiselta 95-100% osumatarkkuutta tiistain kisassa.

Ruhpoldingin vitonen Italian Tommaso Giacomel nostaneet edelleen potentiaalisten mitalistien joukkoon. Sekaviestissä loistanut nuori italialainen on takerrellut Oberhofin henkilökohtaisissa kisoissa pahasti ammunnassa, joten osumatarkkuuden täytyy parantua mikäli sekaviestin hopealle halutaan jatkoa.

Kauden avannen normaalimatkan hieman yllättäen yhdellä sakolla voittanut Ruotsin Martin Ponsiluoma haluaa luonnollisesti uusia marraskuun temppunsa tiistaina MM-laduilla. Paremmin pikakisojen menestyksestä tunnettu Ponsiluoma on ollut Oberhofin hyvässä hiihtovireessä, mutta pelti on penkalla rytissyt turhan usein. Mikäli Kontiolahden ammuntasuoritus toistuu, on ruotsalainen jopa todennäköinen mitalisti.

Ponsiluoman maanmies Sebastian Samuelsson säväytti nousemalla MM-takaa-ajossa pronssille. Takaa-ajon erikoismies onnistuu usein juuri tässä neljän ammunnan kisassa, mutta mainittavaa menestystä normaalimatkalta ei sen sijaan löydy. Sekaviestin katastrofin kirkastanut Samuelsson kannattaa kuitenkin huomioida myös normaalimatkalla, sillä kuntopiikki näyttää osuneen sopivasti Oberhofiin.

Myös huippuvireeseen äitynyt Tarjei Bö, kotikatsomon suosikt Romas Rees ja Benedikt Doll sekä pahasti norjalaisten varjoon jääneet ranskalaiset Emilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet ja Fabien Claude voivat hätyytellä mitalisijoja, mikäli päivän ammuntasuoritus hipoo täydellisyyttä.

Katso kohteet ja kertoimet


Kuka yllättää nolla-ammunnalla?


Normaalimatkalla nähdään toisinaan jättiyllätyksinä, mikäli suosikit takertelevat ammunnassa. Tällaisissä kilpailuissa saattaa mitaleille kivuta sellaisia urheilijoita, joita ei muissa kilpailumuodoissa ei podiumilla nähdä.

Sveitsin 22-vuotias nousukas Niklas Hartweg on mielenkiintoinen nimi tiistain kilpailuun. Kontiolahdella kauden ensimmäisessä normaalimatkan kilpailussa Hartweg oli peräti toinen ammuttuaan kaikilta neljältä paikalta nollat. Ruhpoldingissa hän oli kahdella sakolla yhdestoista.

Oberhofissa Hartweg on ollut kohtuullisessa iskussa. Pikakisan 25:s sija sai jatkoa takaa-ajon 17:nnestä sijasta. Normaalimatkalla elintärkeä ammuntatarkkuus on sveitsiläisellä hyvä, sillä Oberhogin 40 kudista on tauluun osunut 37. Toki mitalin metsästys vaatii tiistaina todennäköisesti 20/20 osumatarkkuutta.

Konkariosaston Slovenian Jakov Fak ja Itävallan Simon Eder ovat kokeneita urheilijoita ja erittäin hyviä ampujia. Kumpikin on omimmillaan juuri normaalimatkalla, eikä kärkisija yllättäisi, mikäli norjalaissuosikit ampuvat liikaa sakkoja. Fak oli kuukausi sitten Ruhpoldingin normaalimatkan kolmas puhtaalla ammunnalla. Toki Johannes Bö korjasi tuolloin voiton kahden sakon rasittamanakin.

Tsekin Michael Krcmar on myös normaalimatkalla vaarallinen. Kauden normaalimatkoilta sijat 8 ja 13 napsinut tsekkiläinen on ollut Oberhofissa vahvassa hiihtovireesä. Mikäli nolla-ammunta osuu tiistaille, saattaa Krcmar yltää jopa mitaleille.

Ukrainan Dmytro Pidruchnyi on palannut hirmuvireessä MM-laduille. Kotimaataan alkukaudella Venäjän julmassa hyökkäyssodassa puolustanut Pidruchnyi on napsinut Oberhofissa sijat 5 ja 8, eikä normaalimatkan huippusijoitus ole lainkaan utopiaa. Toki menestys vaatisi hänenkin kohdallaan huippuonnistumista ammuntapaikalla.

Katso kohteet ja kertoimet


Suomalaiset hakevat onnistumisia ampumapenkalla


Vahvan kauden hiihtänyt Olli Hiidensalo nappasi uransa parhaan maailmancupin sijoituksen kauden avauksessa Kontiolahden normaalimatkalla oltuaan yhdellä sakolla 11:s. Ruhpoldingin normaalimatkaltakin tuliaisina oli mukava 20:s sija. Oberhofin takaa-ajossa kudit karkasivat Hiidensalolta pahasti ja tuloksena oli peräti seitsemän hutikutia. Mikäli Hiidensalo onnistuu palaamaan ammunnassa omalle huipputasolleen, pystyy kokenut suomalainen taistelemaan top 15 -sijasta.

Tero Seppälä ei ole juurikaan normaalimatkalla juhlinut, vaan neljässä ammunnassa onnistuminen on useimmiten ollut miehelle liikaa. Hiihtovauhtia miehellä kyllä riittää: MM-kisojen takaa-ajossa hän oli peräti kahdeksanneksi nopein. Toivotaan, että Terolle sattuu pöljä päivä penkalla!

Suomalaisnelikon täydentävät Jaakko Ranta ja Tuomas Harjula. Tällä kaudella kymmenennen sijan Annecyn maailmancupin yhteislähdössä napannut Harjula omaa yllätyssaumat, mikäli ammunta onnistuu nappiin.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten normaalimatka, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi