Tyrmääkö Lægreid jälleen muut ampumapaikalla? Toistaako Harjulan viimevuotisen hurjan tempun?


Ennakkosuosikki miesten ensimmäiseen normaalimatkaan on viime vuoden sensaatio Sturla Holm Lægreid. Suomalaisilta toivotaan venymistä.
Etusuora: 26.11.2021 18:15Ampumahiihto
Tyrmääkö Lægreid jälleen muut ampumapaikalla? Toistaako Harjulan viimevuotisen hurjan tempun?
Kuva: Julia Sadykova.
Veikkaus
Tuomas Harjula.
Miesten normaalimatkan, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten normaalimatka käynnistyy Östersundissa lauantaina klo 16.00.

Ampumahiihdon maailmancup alkaa lauantaina Ruotsin Östersundissa perinteiseen tyyliin normaalimatkan kilpailulla. Tarjolla on siis tyly kauden aloitus, kun miehillä on hiihdettävää matkaa 20 kilometriä ja jokainen pieleen mennyt laukaus tuo Östersundin kovalle ladulle minuutin verran kirittävää.

Ennakkosuosikki ampumapainotteiseen kilpailuun on helppo nimetä. Viime kaudella lähes täydestä tyhjyydestä maailmancupin kokonaiskilpailun kakkoseksi sekä normaalimatkan ja yhteislähdön maailmanmestariksi noussut Norjan Sturla Holm Lægreid on lähes virheettömänä ampujana suurin suosikki.

Viime kaudella Lægreid aloitti hurjan lentonsa juuri kauden avanneessa normaalimatkan kilpailussa. Tuolloin virheettömästi ampunut norjalainen vei voiton maanmiehensä Johannes Thingnes Bön nenän edestä ja tämän kauden avauksessa koko viime kauden 93 prosentin tarkkuudella ampunut Lægreid tavoittelee varmasti samaa.

Ykköshaastajaksi on nostettava luonnollisesti jo useamman vuoden ajan maailmancupia hallinnut Johannes Thingnes Bö, vaikka hänen ylivaltansa viime kauden aikana murtuikin. Bölle normaalimatka on etukäteen ajatellen haastava matka, koska ajoitellen hänen ammuntansa hajoaa. Viime kaudella hänellä oli haasteita erityisesti pystypaikalla.

Muitakaan norjalaisia ei Östersundin normaalimatkalla saa unohtaa. Lähes kaiken voittanut vanhempi Bö Tarjei sekä parin viime kauden aikana kovan läpimurron tehnyt Johannes Dale ovat potentiaalisia menestyjiä. Toisaalta molemmat voivat ampua parikin sakkoa liian paljon ja päätyä tuloslistalla kauas kärjestä.

Norjalaisten lisäksi kärkikamppailun ”tavanomaisiin epäiltyihin” kuuluvat ranskalaiset. Ampumapainotteisessa kilpailussa heistä viime kauden perusteella vahvin on kaksinkertainen takaa-ajon maailmanmestari Emilien Jacquelin, joka oli viime kaudella ampumapenkalla kärkipään urheilijoista toiseksi paras Lægreidin jälkeen.

Myös Quentin Fillon Maillet kuuluu urheilijoihin, joita ei koskaan saa unohtaa ennakkosuosikkien listalta. Tosin makuuammunnan pitää onnistua häneltä paljon viime kauden keskiarvoja paremmin. Tuolloin häneltä tippuivat taulut vain 84 prosentin varmuudella.

Kotiyleisönsä edessä kilpailevat ruotsalaiset ovat myös varmasti kovia nimiä. Sebastian Samuelsson on alkukauden perusteella vahvassa kunnossa ja viime kauden perusteella hänen ampumavarmuutensa riittää kärkitaistoon myös normaalimatkalla. Martin Ponsiluomalta taas löytyy vauhtia, mutta ampumaprosentit eivät normaalimatkalta huippumenestystä lupaa.

Ennakkosuosikkeja pohdittaessa on aina kuitenkin muistettava, että normaalimatkat ovat todella vaikeita arvioitavia. Ammunta korostuu kilpailussa niin paljon, että kärkiurheilijoiden sortuessa sakkoihin, voivat hyvinkin yllättävät nimet nousta jopa podiumtaistoon. Normaalimatkassa potentiaalisia yllättäjiä voivat olla esimerkiksi itävaltalaiset Felix Leitner ja David Komatz sekä Saksan Roman Rees.

Suomalaismiehiltä ei kauden avauksessa odottaa liikoja. Pieniä toiveita kuitenkin on, sillä viime kauden avauksessa Tuomas Harjula säväytti sijoittumalla normaalimatkalla sijalle 14. Toivottavaa olisi, että erinomainen ampuja Harjula olisi pystynyt parantamaan hiihtovauhtiaan sekä ampumaan osaamallaan tasolla. Ensimmäiset testikisat eivät tätä kuitenkaan valitettavasti povaa.

Suomen ykkösampumahiihtäjä Tero Seppälältäkään ei etukäteen ajatellen voi menestystä odottaa. 20 kilometrin pitkä hiihtomatka ei ole hänelle optimaalinen eikä ampumatarkkuus tähän asti ole neljän paikan kisoissa riittäneet. Yleensä neljän ammunnan kisoissa vähintään yhdellä paikalla Seppälälle on tullut täysi romahdus.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten normaalimatkan, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi