Nouseeko yllätysmies miesten normaalimatkojen cupin voittoon Östersundissa? Miten suomalaiset onnistuvat ampumapaikalla?


Koronaan sairastuminen maksaa kauden ylivoimaiselle hallitsijalle normaalimatkojen cupin voiton. Pienen kristallipallon kohtalon torstaina Östersundissa ratkaissevat Norjan Vetle Sjåstad Christiansen, Ruotsin Martin Ponsiluoma sekä sveitsiläisyllättäjä Niklas Hartweg.
Veijo Vaakanainen: 08.03.2023 21:10Ampumahiihto
Nouseeko yllätysmies miesten normaalimatkojen cupin voittoon Östersundissa? Miten suomalaiset onnistuvat ampumapaikalla?Veikkaus
Niklas Hartweg. Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Miesten normaalimatka, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupin kauden toiseksi viimeinen viikonloppu alkaa Ruotsin Östersundissa normaalimatkojen kilpailuilla. Kyseessä ovat kauden viimeiset normaalimatkat, joten torstain jälkeen tämän lajimuodon cupien voittajat.

Vaikka pienten kristallipallojen, eli eri kilpailumuotojen cupien tilanteita ei seuratakaan aivan vastaavalla mielenkiinnolla kuin kokonaiskilpailua, ei lajivoitto suinkaan ole mikään merkityksetön asia. Torstain jälkeen normaalimatkojen cupin kärjessä oleva urheilija kuittaa tililleen hulppeat 10 000 euroa.

Ennen kauden viimeistä normaalimatkan kilpailua lajin cupin kärjessä on kauden ylivertainen kuningas Johannes Thingnes Bö. Ilman erittäin suurta ihmettä hän ei kuitenkaan cupia voittamaan, sillä hän joutuu koronan vuoksi jättämään väliin ainakin torstain normaalimatkan ja lauantain viestin.

Koska normaalimatkoja kisataan kauden aikana vain kolme, on Bön johto tässä taistossa paljon maltillisempi kuin muilla matkoilla. Kun Norjan hirmu jäi lisäksi kauden avanneessa Kontiolahden normaalimatkan kisassa sijalle 12, johtaa hän ennen Östersundia cupia vain kahdeksalla pisteellä ennen maanmiestään Vetle Sjåstad Christiansenia.

Bön loistaessa poissaolollaan, kuuluu Christiansen myös Östersundin yksittäisen normaalimatkan suurimpiin suosikkeihin. Tasaisen varma norjalainen harvemmin voittaa, mutta on lähes poikkeuksetta kärkisijoilla. Normaalimatkat ovat kuitenkin tunnetusti arvaamattomia, joten Christiansenin cup-voitto on kaikkea muuta kuin varma.

Christiansenin lähin uhkaaja cupissa on kauden positiivinen yllättäjä Sveitsin Niklas Hartweg. Kauden ensimmäisessä normaalimatkan kisassa palkintokorokkeelle noussut ja senkin jälkeen useamman kerran kärkisijojen tuntumaan noussut sveitsiläinen on ampunut läpi kauden yli 92 prosentin keskiarvolla, joten ampumavarmuuden perusteella hän on jopa suurin suosikki viemään pienen kristallipallon.

Tilanne on kuitenkin aivan uusi vasta kansainvälistä läpilyöntiään tekevälle sveitsiläiselle. Tähän asti hän on voinut läpi kauden tavoitella yllätyksiä vahvoilla ampumasuorituksilla, mutta torstaina hän on ensimmäistä kertaa urallaan tilanteessa, jossa hän on yksi suurimmista suosikeista lajicupin voittajaksi. Torstain kisa näyttää, kuinka Hartweg käsittelee tilanteen.

Kolmas normaalimatkojen cupin kokonaiskisan kuumimmista voittajasuosikeista on Ruotsin Martin Ponsiluoma. MM-kisoista lähtien vahvassa loppukauden vireessä ollut Ponsiluoma ampuu epävarmasti, mutta kuuluu ladulla nopeimpien urheilijoiden joukkoon.

Lähtökohtaisesti normaalimatkan ei pitäisi olla ruotsalaisen bravuuri, mutta kauden avauksessa Kontiolahdella hän onnistui täydellisesti myös penkalla ja nappasi koko kisan voiton. Kauden toinen kisa Ruhpoldingissa menikin sitten selvästi heikommin, kun ruotsalainen oli vasta 33:s.

Olisi siis hieman yllättävää, mikäli Ponsiluoma onnistuisi torstaina jälleen yli perustasonsa. Ruotsalaisen ampumaprosentti on tällä kaudella toistaiseksi 78, mikä ei povaa menestystä normaalimatkalla. Toisaalta kotiyleisö voi myös innostaa ruotsalaisen suoriutumaan selvästi normaalia paremmin.

Muut urheilijat normaalimatkojen cupissa ovat jo varsin selvästi kolmen suosikin takana, ja olisikin yllätys, mikäli joku muu tuulettaisi torstaina normaalimatkojen cupin voittoa. Varsinkin kun seuraavilla sijoilla olevat David Zobel, Roman Rees ja Jakov Fak eivät ole viime aikoina olleet terävimmillään.

Ruotsin MM-sankari Sebastian Samuelsson ei kilpaile torstaina sairastelujen takia.

Katso kohteet ja kertoimet


Keitä muita torstain kisassa kannattaa seurata?


Nove Mestossa vahvassa vireessä ollut Ranskan Fabien Claudea kannattaa myös tarkkailla. Ranskalaiset ovat jääneet läpi kauden rajusti norjalaisten jalkoihin, mutta heillä on mahdollisuus iskeä, kun Bön veljekset ja Sturla Holm Lägreid potevat koronaa kotona.

Clauden lisäksi myös Antonin Guigonnat esitti Nove Mestossa vahvaa tekemistä kahdella top10-sijoituksella. Guigonnat’n kausi on toistaiseksi ollut kaikkea muuta kuin erinomainen, mutta Nove Mesto antoi lupauksia vahvasti kevätvireestä.

Ranskalaisista kokenut Quentin Fillon Maillet ei ole mukana torstain kilpailussa.

Mahdollinen yllättäjä kilpailussa voisi olla Saksan Justus Strelow, joka ampunut läpi kauden lähes 90 prosentin varmuudella. Jos Strelow saisi torstaina neljät nollat, voisi hän olla hyvinkin korkealla tuloksissa.

Vaikka Norjan suurimmat tähdet ovatkin poissa, ei vuonomaan urheilijoitakaan saa unohtaa. Lajicupin voittoa tavoittelevan Christiansenin lisäksi tutuista nimistä myös Johannes Dale pystyy hiihtovauhtinsa puolesta taistelemaan voitosta. Dalen ongelma on vain edelleen pystyammunta, jossa laikat kaatuvat alle 80 prosentin varmuudella.

Viime viikonloppuna ryminällä maailmancupin ympyröihin mukaan tullut Endre Strömsheim pitää myös mainita. IBU-Cupia enemmän kiertänyt Strömsheim näytti Nove Mestossa, että hän ansaitsee lisää mahdollisuuksia kisata maailmancupissa ja torstaina hänellä on jälleen iskun paikka.

Toinen uudempi norjalaisnimi, joka kannattaa mainita, on Vebjörn Sörum. IBU-Cupin kokonaiskisassa kolmanneksi sijoittunut Sörum on voittanut ampumahiihdon kakkostasolla kolme kilpailua, minkä lisäksi hän juhli Lenzerheidessa järjestetyissä ampumahiihdon EM-kisoissa kahta kultamitalia.

Sörum ei ole aiemmin saanut mahdollisuutta kisata maailmancupissa, mutta tämä kausi on jo näyttänyt, että uudet norjalaiset voivat nousta yllättävänkin nopeasti kärkikahinoihin. Varsinkin arvoituksellisessa normaalimatkan kisassa Sörumilla on hyvällä ammunnalla mahdollisuus yllättää.

Katso kohteet ja kertoimet


Onnistuvatko suomalaiset ampumapaikalla?


Suomen ykköstykki toistaiseksi tällä ampumahiihtokaudella on ollut uransa parasta ja tasaisinta kautta tehnyt Olli Hiidensalo. Kokonaiskisassa sijalla 26 oleva Hiidensalo on toistaiseksi onnistunut tällä kaudella erinomaisesti normaalimatkoilla saalistaen sijat 11 ja 20.

Viime viikonlopun sairastelun vuoksi väliin jättänyt Hiidensalo on toivottavasti toipunut flunssasta ja pystyy taas suoriutumaan Östersundissa omalla parhaalla tasollaan. Onnistuminen torstaina olisi tärkeää myös siksi, koska Hiidensalo on niiden urheilijoiden joukossa, jotka taistelevat viimeisistä paikoista sunnuntain yhteislähtöön.

Ennen joulua useamman hienon kilpailun tehnyt Tuomas Harjula ei ole päässyt tämän vuoden puolella vastaavaan lentoon. Erityisesti Harjulan kehittynyt hiihtovauhti on ottanut vuodenvaihteen jälkeen selvästi takapakkia. Tästä syystä odotukset hänen kohdallaan ovat aiempaa maltillisemmat.

Nove Mestossa upeasti uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet saavuttanut Otto Invenius on päässyt yllättäen suomalaismiehistä jopa parhaaseen hiihtovauhtiin. Inveniuksen ammunta on kuitenkin vielä sen verran epävarmaa, ettei häneltäkään kannata odottaa jättipottia torstaina.

Tero Seppälä ei ole suomalaisista mukana torstain kisassa.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten normaalimatka, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi