Usein yllätyksellinen normaalimatka keskiviikkona Ruhpoldingissa – Kuka pysäyttäisi norjalaiset?


Viimeiset ampumahiihdon maailmancupin normaalimatkat ennen MM-kisoja kilpaillaan Ruhpoldingissa.
Etusuora: 10.01.2023 20:08Ampumahiihto
Usein yllätyksellinen normaalimatka keskiviikkona Ruhpoldingissa – Kuka pysäyttäisi norjalaiset?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Johannes Thingnes Bø
Miesten normaalimatka, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten normaalimatka 20 km käynnistyy keskiviikkona kello 15:10.

Saksassa on tammikuussa mitattu korkeita lämpötiloja, mikä näkyy myös Ruhpoldingissa. Kisapaikkakunnalle on ennustettu kisaviikoksi lämpöä lähes +10 ja lumitilanne paikkakunnalla on hyvin heikko.

Tuskin keneltäkään on mennyt ohi, että norjalaiset ovat dominoineet miesten maailmancupia mennen tullen. Lähtötilanne Ruhpoldingin maailmancupin normaalimatkalle on muutamille heidän kärkiurheilijoille vielä normaalitilannettakin parempi, sillä Johannes ja Tarjei Bö sekä Sturla Holm Laegreid eivät osallistuneet sunnuntaina Pokljukan viesteihin ja näin ollen he saapuvat lähtökarsinaan kilpakumppaneitaan enemmän levänneenä.

Johannes Bö palasi joulutauolta erittäin kovassa kunnossa ja oli aivan ylivoimainen Pokljukassa. Ruhpoldingin normaalimatkalla norjalaisässä on niin ikään selkeä suosikki. Hänen on kuitenkin onnistuttava ammunnassa edes kohtuullisesti, sillä jokaisesta pummista kertyvä ekstraminuutti on vaikea hiihtää kiinni jopa Bölle. Karkeasti voisi arvioida, että jos Bö ei kirjaa kahta sakkoa enempää, niin hän voittaa kilpailun.

Maailmancupin kakkosmies Laegreid lienee Bön kovin haastaja. Laegreid ampuu erittäin varmasti, mikä on normaalimatkalla poikkeuksellisen arvokasta. Normaalimatka kilpaillaan maailmancupissa melko harvoin, mutta tästä huolimatta Laegreid on onnistunut voittamaan sen kolmesti maailmancup-tasolla – pikakisan voittoja miehellä on kaksi, takaa-ajon voittoja neljä ja yhteislähdön Laegreid on voittanut kertaalleen.

Quentin Fillon Mailletín vauhti kiihtyy MM-kisojen lähestyessä, mutta kiihtyykö tarpeeksi? Pokljukan takaa-ajo oli ranskalaiselta kenties kauden parasta tekemistä, kun hän nousi ensimmäisen kerran tällä kaudella podiumille. Fillon Maillet on Laegeidin tavoin nopea ja varma ampuja, mutta hiihtovauhti ei ole vielä tällä kaudella noussut edellisvuoden huipputasolle. Fillon Maillet voitti Pekingissä normaalimatkan olympiakultaa.

Toinen kova ranskalainen Emilien Jacquelin teki oman ratkaisunsa Pokljukan jälkeen ja päätti keskittyä harjoitteluun ja jättää Ruhpoldingin kisat väliin. Jacquelinin kausi on toistaiseksi ollut vaikea erityisesti ammunnan osalta. Ranskalaisia on toki kovia muitakin, kuten Fabien Claude, joka lähtee kisaan varmasti hyvillä mielin, sillä hän teki Pokljukan takaa-ajossa hienon nousun nolla-ammuntansa turvin.

Saksalaisista Benedikt Dollilla on kulkenut viime kilpailuissa hyvin ja hän on yksi suosikeista nousemaan palkintokorokkeelle. Roman Rees oli kauden avauskisassa normaalimatkalla neljäs, eikä olisi yllättävää mikäli saksalainen keikkuisi jälleen korkealla tuloslistoilla.

Italian Giacomel Tommaso on yksi kauden yllättäjistä. 22-vuotias Tommaso ei ole vielä urallaan noussut palkintokorokkeelle maailmancupissa, mutta lähellä on käyty. Tommason vahvuus ei ole ollut ammunnassa, vaan hiihtovauhdissa. Jos taulut kuitenkin kaatuisivat, niin italialainen on ehdottomasti varteenotettava mies nousemaan korkealle.

Ruotsin Sebastian Samuelsson ja Martin Ponsiluoma ovat ampuneet kauden aikana milloin minnekin, mutta harvemmin tauluun. Suksi liikkuu, mutta ammunta ei vaan yksinkertaisesti kulje. Ei olisi toki yllätys, että sitten MM-kisoissa kaksikko kaataisi niin taulut kuin kilpakumppaninsa, mutta tällä hetkellä tilanne näyttää huonolta.

Jos norjalaisia ei ole vähintään viisi kappaletta kymppisakissa, niin tämä olisi pienoinen yllätys. Laegreidin ja Bön veljesten lisäksi Vetle Sjåstad Christiansen, Filip Fjeld Andersen sekä Johannes Dale omaavat potentiaalin aina kilpailun voittoon asti. Kauden ensimmäisen normaalimatkan kilpailun yllättäjä Niklas Hartwegin ammunta on kiertueen parasta, mutta virheisiin ei juurikaan ole varaa, sillä miehen hiihtovauhti on kaukana maailmancupin ykkösnimistä.

Suomalaisia kisassa on viisi kappaletta: Olli Hiidensalo, Tuomas Harjula, Arttu Heikkinen, Jaakko Ranta ja Otto Invenius.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten normaalimatka, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi