Kruunaako Iivo Niskanen kisansa parisprintin olympiamitalilla?


Iivo Niskanen lähtee yhdessä Joni Mäen kanssa tiukkaan mitalijahtiin olympialaisten parisprintissä.

Veijo Vaakanainen: 15.02.2022 14:41Hiihto
Kruunaako Iivo Niskanen kisansa parisprintin olympiamitalilla?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten parisprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Keskiviikon parisprinteissä riittää paljon jännitettävää Pekingin olympialaisissa. Jo pitkään ennen kisoja tämä kilpailu oli merkitty kalentereihin potentiaalisena mitalikilpailuna sekä miehissä että naisissa.

Miesten kilpailuun lähtökohdat ovat kuitenkin hieman heikommat kuin alunperin ajateltiin. Parisprinttien erikoismies Ristomatti Hakola ei ole kaikkien vaikeuksiensa jälkeen kilpailukykyisessä kunnossa, joten Iivo Niskasen parina hiihtää sprintissä säväyttänyt Joni Mäki.

Vaikka Mäki osoittikin henkilökohtaisessa sprintissä olevansa huippukunnossa, on hän kuitenkin lähtökohtaisesti heikompi kuin huippukuntoinen Hakola olisi ollut. Mäelle vapaa hiihtotapa on hieman perinteistä parempi ja hänelle jaksaminen saattaa tuottaa rajuissa oloissa haasteita.

Niskasenkin vire parisprintissä on pienoinen arvoitus. Hän on toki osoittanut olevansa hurjassa kunnossa, mutta viime vuosina häneltä ei ole huippukuntoisenakaan nähty perinteisen sprinteissä tai parisprinteissä vastaavia suorituksia kuin vaikka Lahdessa 2017 tai Sotshissa 2014. Tästä johtuen Suomea ei voi pitää aivan kuumimpana mitalisuosikkina.

Venäjä ja Norja ratkaissevat kullan


Lähtökohtaisesti ainakin kaksi joukkuetta on astetta tai paria Suomea kovempia. Venäjän olympiakomitean joukkueessa hiihtävät Aleksandr Bolshunov sekä sprintin pronssimies Aleksandr Terentjev, joka on lähtökohtaisesti perinteisellä paljon kovempi kuin vapaalla. Joukkueessa yhdistyvät siis sekä raaka nopeus että hurja kestävyys.

Norjankin kaksikko Erik Valnes - Johannes Hösflot Kläbo on kivenkova. Kläbo osoitti perinteisen viidellätoista, ettei hänen kestävyydestään kannata olla huolissaan ja loppusuoralla hän on lähes mahdoton voitettava. Valnes ei toisaalta ole ollut aivan terävimmässä vireessään, joten tästä syystä Venäjä on Norjaakin suurempi suosikki.

Mitkä maat Suomen täytyy kukistaa?


Ranska oli jo pitkässä viestissä tuttuun tapaan mitaleilla ja maa saa kovan kaksikon myös parisprinttiin. Sprintteritykki Richard Jouven parina kilpailussa hiihtää ehkä yllättäen normaalimatkojen miehen prototyyppi Hugo Lapalus. Keskiviikkona nähdään, riittäkö Jouven kestävyys ja Lapalus’n vauhti mitalitaistoon.

Ruotsin joukkue kuulostaa paperilla erittäin pelottavalta haastajalta. Elämänsä vireessä kisoissa ollut William Poromaa saa parikseen sprintissä säväyttäneen Oskar Svenssonin. Viestin perusteella Svenssonin kestävyydessä saattaa tosin olla haasteita, joten Poromaan pitää pystyä vastaamaan ykkösosuuden hurjien Niskasen ja Bolshunovin vauhtiin, jotta Svensson ei joudu takamatkalle.

Italian kaksikko Francesco de Fabiani - Federico Pellegrino kannattaa myös huomioida tarkasti. de Fabianin suoritukset ovat olleet vaihtelevia, mutta Pellegrino antoi sekä sprintissä että viestiavauksessa näytön rautaisesta kunnosta. Suomalaisittain pitää toivoa, että Mäki on viimeisessä vaihdossa kaukana Italian edellä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten parisprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi