Salpausselän kisoissa hiihdetään perjantaina suomalaisittain aina superkiinnostavat perinteisen hiihtotavan parisprintit. Kilpailun ykkössuosikki on luonnollisesti Johannes Hösflot Kläbon ankkuroima Norja.
Perinteisen hiihtotavan parisprintit käynnistävät maastohiihtokilpailut
Salpausselän kisoissa Lahdessa perjantaina. Suomalaisten perinteikäs menestyslaji on harvoin maailmancupin ohjelmassa ja silloinkin kun on, matkaa taitetaan useimmiten vapaalla hiihtotavalla.
Klo 15.10 käynnistyvässä karsinnassa kukin hiihtäjä hiihtää aika-ajon yksittäin ja kunkin parin ajat lasketaan yhteen. 30 joukkueesta finaaliin etenee 15 nopeinta. Karsinta on oma tiukka kilpailunsa, eikä miehissä finaaliin edetä puolivaloilla.
Edellisen kerran parisprinttiä on hiihdettty maailmancupissa perinteisellä hiihtotavalla viisi vuotta sitten juuri Lahdessa. Tuolloin Suomen kaksikko
Iivo Niskanen-Ristomatti Hakola taisteli kilpailun voitosta ollen maalissa kolmas kahden Norjan joukkueen jälkeen vain 0,75 sekuntia voittajakaksikolle
Emil Iversen-Johannes Hösflot Kläbo.
Niskanen on tottunut menestymään Lahdessa ja perinteisen parisprintti on hänelle sopiva laji. CV:stä löytyy perinteisen parisprintin olympiakulta Sothista 2014, MM-pronssi juuri Lahdesta 2017 ja olympiahopea Pekingistä 2022. Lahden 2017 MM-kisojen pronssi olisi todennäköisesti kirkastunut kullaksi, ellei Niskanen olisi tullut Norjan
Emil Iversenin keilaamaksi stadionalueella.
Kaksi ensimmäistä parisprintin arvokisamitaleistaan Niskanen voitti
Sami Jauhojärven kanssa ja kolmannen
Joni Mäen parina.
Perjantaina Salpausselällä Niskasen parina Suomen ykkösjoukkueessa hiihtää hurjassa kunnossa läpi kauden kilpaillut
Lauri Vuorinen. Selkeästi kestävyysominaisuuksiaan tälle kaudelle parantanut Vuorinen on varmasti oiva kumppani Niskaselle. Kestävyytensä lisäksi Vuorinen loistaa loppukirissä, sillä miehen tasatyöntö on maalisuoralla maailmanluokkaa.
Suomen asetelmat ovatkin kilpailuun todella herkulliset. Niskanen pitää vauhtia avausosuuksillaan ja pyrkii pudottamaan suurimman osan kilpakumppaneista perästään viimeistään viimeisellä kolmannella kierroksella. Pystyisikö Niskanen pudottamaan jopa Golbergin kyydistään ja petaamaan Vuoriselle voittosaumat?
Vuorinen pystyy omalla osuudellaan joka tapauksessa olemaan mukana ratkomassa kärkisijoja viimeisellä osuudellaan. Toki jos hän lähtee päätöslenkille yhdessä Kläbon kanssa, on tehtävä voiton suhteen lähes mahdoton. Niin suvereenisti norjalainen on sprinttikarkeloita vuosikaudet dominoinut.
Norja on parisprinttien vakiosuosikki ja sitä se on myös tällä kertaa. Kläbon parina Lahdessa hiihtää
Pål Golberg, joka on pärjännyt tällä kaudella huomattavasti paremmin distanssikisoissa kuin sprinteissä. Kiri on tosin irronnut mainiosti pidemmissä yhteislähdöissä etenkin perinteisellä. Canmoressa Golberg kukisti loppukirissä jopa Kläbon ja juhli 20 km (p) kilpailun voittoa.
Norja on luonnollisesti todella vaikea kukistettava, kun Kläbo hiihtää ankkurina. Suomen ja muiden maiden toivo piilee siinä, että Golberg saataisiin hyydytettyä omalla osuudellaan. Tämä onkin luonnollisesti Niskasen tavoite. Helppoa se ei ole, mutta mahdollista silti toki.
Suomen kakkosjoukkueessa hiihtävät
Ristomatti Hakola ja
Ville Ahonen. Yllättäen
Joni Mäkeä ei nähdä perjantain parisprintissä lainkaan, mikä laskee etenkin Suomen kakkosjoukkueen odotuksia selkeästi. Hakola kuulostaa olevan jopa elämänsä kunnossa, joten odottaa sopii, että hän pystyy avauslenkeillään iskemään jopa tasapäisesti Niskasen kanssa muita joukkueita ahtaalle.
Ahonen ei ole osoittanut olevansa ihan maailman kärkeä, joten menestys hurjien ankkureiden joukossa vaatisi venymistä. Ei kuitenkaan tuomita Suomen kakkosta etukäteen. Nappionnistumisella jopa taistelu podiumpaikasta on mahdollinen.
Myös Norjan kakkonen on vahva ehdokas kärkisijoille, vaikka
Erik Valnes ei yllättäen ole mahtunut perjantaina edes maan kakkosnippuun. Norjan kakkosjoukkueessa hiihtävät
Håvard Solås Taugbøl ja
Even Northug. Nähtäväksi jää, pysyykö Taugbøl Niskasen ja kumppaneiden vedossa mukana täydet kolme kierrosta.
Todella potentiaalinen joukkue perjantain parisprinttiin tulee Ranskasta.
Jules Chappaz ja
Richard Jouve ovat todella vahvoja perinteisen sprinttereitä ja molemmat ovat säväyttäneet tällä kaudella ajoittain myös distanssikisoissa. Chappaz oli Canmoren 15 km (v) kisassa peräti seitsemäs ja 20 km (p) kisassakin 15:s. Jouve ylsi Gomsissa vapaan yhteislähdössä kahdeksanneksi.
Jouve on ollut viime vuosina yksi niistä harvoista hiihtäjistä, jotka ovat pystyneet tosissaan haastamaan ja jopa lyömään Kläbon loppukirissä juurikin perinteisellä hiihtotavalla. Pystyisikö ranskalaiskaksikko järkyttämään norjalaisvaltaa ja huuhtomaan Salppurilla kultaa? Se vaatisi molemmilta täydellistä onnistumista.
Italia on tottunut menestymään parisprinteissä. Salpausselälle saapasmaa marssittaa ykkösjoukkueessaan kaksikon
Elia Barp-Federico Pellegrino, joka sisältää sopivasti nuorta voimaa ja kokemusta. Vaikka Barp on noussut enemmän esille tämän kauden vapaan esityksillään, on hän osoittanut pärjäävänsä myös perinteisellä hiihtotavalla. Pellegrino on parempi vapaan sprinteissä, mutta on osoittanut perinteisen pidemmissä yhteislähdöissä vahvaa menoa parin vuoden ajan.
Oberstdorfin maailmancupin viestin perinteisen osuus sujui Barpilta mallikkaasti ja nuorten MM-kisoista tuli pari vuotta sitten perinteisen kympin kisasta nelossija. Toki kyyti voi olla kylmää avausosuudella, kun Niskanen ja kumppanit lyövät avausosuudella tallan pohjaan.
Pekingin olympianelonen Ruotsi on myös mahdollinen menestyjä Lahdessa molemmilla joukkueillaan.
William Poromaa on potentiaalinen vauhdinpitäjä avausosuuksilla Niskasen ohella. Hän hiihtää Ruotsin kakkosjoukkueessa yhdessä
Marcus Graten kanssa. Ruotsin ykkösessä hiihtävät
Johan Häggström ja
Calle Halfvarsson. Halfvarsson on kokenut kettu ja vahva tasatyöntävä ja pystyy osallistumaan kärkitaistoon, mikäli on mukana vielä loppukirivaiheessa. Voi kuitenkin olla, että Häggströmille tulee noutaja omalla osuudellaan viimeistään kolmannella lenkillä.
Sveitsiläismiehet ovat tottuneet kärkisijoihin sprintissä, joskin meno on ollut liukkaampaa vapaalla hiihtotavalla. Perinteisellä hiihtotavalla
Janik Rieblin ja
Valerio Grondin yltäminen aivan kärkeen olisi pieni yllätys.
Kanada yllätti Pekingin vitossijallaan.
Antoine Cyr on nytkin vaahteralehtien avausosuudella, ankkurina hiihtää nyt
Graham Ritchien sijaan
Xavier McKeever. Cyr on perinteisellä maailmanluokan hiihtäjä ja Kanadan menestys kulminoituukin McKeeverin panokseen ankkuriosuudella. 20-vuotias kanadalainen ei ole vielä maailmancupissa säväyttänyt, mutta nyt olisi hyvä paikka nostaa nimi hiihtokansan huulille.
Katso kohteet ja kertoimet